Mėginyje rado meldoniumo

Ž. Balčiūnaitė antrą kartą suspurdo dopingo kontrolierių tinkluose.

DELFI žiniomis, praėjusį mėnesį ne varžybų metu paimtame bėgikės mėginyje rasta meldoniumo. Gegužės viduryje sportininkė buvo suspenduota, laukiama jos B mėginio tyrimo rezultatų.

Neoficialią informaciją patvirtino Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) prezidentas Eimantas Skrabulis.

„Negaliu meluoti, nebūna ugnies be dūmų. Deja, tokia yra situacija. Tai – bloga žinia sportininkei, federacijai ir visai šalies lengvajai atletikai“, – paklaustas, ar Ž. Balčiūnaitė įsivėlė į naują dopingo istoriją, DELFI teigė LLAF vadovas.

Nuo šių metų pradžios draudžiamų preparatų sąraše atsidūręs meldoniumas Trojos arkliu jau tapo keliems šimtams sportininkų – daugiausia iš Rusijos. Tiesa, pritrūkusi patikimų duomenų, per kiek laiko meldoniumas pasišalina iš organizmo, Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) buvo priversta sušvelninti savo poziciją. Sankcijų leista išvengti atletams, kurių mėginiuose medžiagos koncentracija neviršija 1 mikrogramo.

Ši išlyga praėjusį mėnesį pasitarnavo dviems Lietuvos futbolininkams: Vilniaus „Žalgirio“ vartininkui Armantui Vitkauskui ir „Trakų“ saugui Martynui Dapkui. Meldoniumo koncentracija žaidėjų mėginiuose neviršijo normos, todėl bausmių jie nesulaukė.

Meldoniumo, dar vadinamo mildronatu, esama Latvijoje gaminamame vaistuose, skirtuose širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems pacientams, kurie vartojami ir kaip priemonė gerinti širdies darbą.

Žada būti griežtesni

Jei B testo rezultatai patvirtins pirminę informaciją, Ž. Balčiūnaitės bylą nagrinės nacionalinė federacija, kadangi jos mėginys buvo paimtas Lietuvoje.

Stoti prieš LLAF drausmės komisiją trenerio Romo Sausaičio auklėtinei tektų antrą kartą, tad sankcijos grėstų dvigubai didesnės nei pirmo prasižengimo atveju.

2011-aisiais Ž. Balčiūnaitė po ilgo ir dramatiško proceso buvo diskvalifikuota dvejiems metams.

„Coliuke“ pramintą stajerę nugramzdino mėginys, dopingo kontrolierių paimtas po pergalingo pasirodymo Barselonoje (Ispanija) vykusiame Europos čempionate. Auksą iškovojusios lietuvės organizme nustatytas leistinas normas viršijantis dviejų hormonų – testosterono ir epitestosterono – santykis.

Lengvaatletė tuomet teisinosi, kad hormonų balansas jos organizme galėjo pakisti išgėrus vaistų dėl varžybų metu kamavusių menstruacijų. Savo poziciją Ž. Balčiūnaitė bandė apginti padavusi skundą Tarptautiniam sporto arbitražo teismui (CAS), tačiau bylą pralaimėjo.

Živilė Balčiūnaitė

Pasak E. Skrabulio, jei įtarimai ir vėl pasitvirtintų, bausmė grėstų ne tik Ž. Balčiūnaitei, bet ir R. Sausaičiui, kuris 2011 metais atsipirko įspėjimu.

„Kaip bebūtų gaila, čia jau nebe pirmas atvejis. Pažiūrėsime, kaip toliau viskas rutuliosis. Jei B mėginys bus neigiamas, tuomet tik pasidžiaugsime, kad kažkas kažkur suklydo. Bet praktika rodo, kad taip nutinka labai retai. O jei A mėginio rezultatai bus patvirtinti, tokių išimtinių sąlygų įrodyti savo nekaltumą kaip praėjusį kartą mes nebesuteiksime. Jomis Živilė nepasinaudojo, vadinasi, buvo kalta. Turime karčios patirties, todėl šįsyk galbūt būsime griežtesni.

Bus sprendžiama ir dėl trenerio atsakomybės. Jeigu jo sportininkė vartoja draudžiamus preparatus, ir tai kartojasi, klausimas, ar tai vyksta be trenerio žinios. O kokios galėtų būti sankcijos – labai keblu pasakyti. Nenorėčiau užbėgti įvykiams už akių“, – kalbėjo E. Skrabulis.

Eimantas Skrabulis

2012-ųjų rudenį po diskvalifikacijos sugrįžusi Ž. Balčiūnaitė pastaraisiais metais rengėsi Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms. Praėjusį spalį bėgikė įvykdė olimpinį normatyvą.

Tačiau vietos šalies olimpinėje rinktinėje iškovoti nepavyko. Normatyvai pakluso net šešioms Lietuvos maratonininkėms, kurios pretendavo į tris kelialapius – tokia maksimali kiekvienos rungties atstovų kvota nustatyta vienai šaliai.

Tarptautinėje arenoje neblizgėjusią Ž. Balčiūnaitę nukonkuravo Diana Lobačevskė, Rasa Drazdauskaitė ir Vaida Žūsinaitė.

Ginasi gydytojų receptais

Išklausyti Ž. Balčiūnaitės nuomonės apie dopingo testo rezultatus DELFI nepavyko – sportininkė pirmadienį neatsakė į skambučius.

Tačiau situaciją sutiko pakomentuoti R. Sausaitis.

Treneriui buvo sunku nuslėpti susierzinimą – pokalbio metu išsprūdo ne vienas keiksmažodis. Anot specialisto, jo auklėtinė mildronatą vartojo iki praėjusių metų pabaigos, kuomet jis buvo uždraustas. Vaistą sportininkei prieš daugelį metų išrašę gydytojai, nes ji esą skundžiasi širdies problemomis.

„Jeigu ji vartojo mildronatą tada, kai jis buvo leidžiamas, bet jo liekanų liko organizme iki dabar, tai kas kaltas? Tegul ta, atsiprašant, sušikta WADA išsitiria, kiek ilgai tas meldoniumas laikosi kraujyje, ir tada imasi sprendimų. Kiek galima. Vieną kartą už nesąmones baudžia, dabar vėl prasideda iš naujo. Nusibodo. Sunku įsivaizduoti, kaip aš gyvenu ir kaip sportininkė gyvena, jeigu iki tokių nesąmonių prieinama“, – skundėsi R. Sausaitis.

– Ar Ž. Balčiūnaitės organizme nustatyta mildronato koncentracija neviršija 1 mikrogramo? – DELFI paklausė bėgikės trenerio

– Jinai tą mildronatą vartojo dvidešimt metų! Nežinau, leistiną ar neleistiną normą surado, bet čia jau prieita iki debilizmo. Neįsivaizduoju, ar Strasbūro teismą kreiptis, ar dar kur? Kuo čia dėti sportininkai? Čia yra biznis, politika, o ne sportas. Lygiai tokį patį preparatą gamina amerikiečiai, bet jis nedraudžiamas. O mažas šalis dulkina ir dulkins. Man yra kraupu, kokie čia žaidimai.

– Kada jūs ir Živilė sužinojote, kad mildronatas draudžiamas?

– Gruodį. Nuo Kalėdų jo Živilė nebevartoja. Nors jaučia, kad jai tas preparatas reikalingas. Tenka rinktis kitus vaistus, kurie leistini. Gerai pasakė kažkuri rusų sportininkė: tuoj ir hematogenas bus uždraustas.

– Kodėl Ž. Balčiūnaitei reikalingas mildronatas?

– Prieš dvidešimt metų gydytojai jai išrašė mildronatą dėl širdies hipertrofijos ar kažko panašaus. Aš sutinku, kad preparatai, kurie kenkia sveikatai, būtų uždrausti. Bet kodėl drausti naudingą? Kai visur pradėjo rašyti apie mildronatą, jo prekyba išaugo 80 procentų – žmonės perka kaip jį kaip sveikatos pagerinimo priemonę, širdžiai stiprinti. Tegul WADA truputį atsitokėja ir rūpinasi tais preparatais, kurie kenkia, o ne padeda organizmui. Ir tegul išsitiria, per kiek laiko organizmas „išsivalo“, jei tą preparatą žmogus vartoja dešimt metų ar dvidešimt. Pats Barkauskas (Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas – DELFI) sakė: WADA ant visko nusimyžt. Jai svarbiausia uždrausti ir nubausti, o ne kažką tirti, nes tai kainuoja. O WADA rūpi tik tai, kaip pinigus uždirbti, bet ne išleisti. Juos išvis pakarti reikėtų. Baisiausia, kad niekas jiems nepasipriešina.

Romas Sausaitis ir Živilė Balčiūnaitė

Bausmės laukia Lietuvos čempionas

Įtarimų šešėlis ant Ž. Balčiūnaitės krito atomazgos dar nepasiekus kitam šalies lengvąją atletiką supurčiusiam dopingo skandalui.

LLAF drausmės komisija kol kas nepriėmė sprendimo dėl rutulio stūmiko Rimanto Martišausko, kuris kontrolieriams įkliuvo praėjusį sausį Vilniuje vykusiose LLAF taurės varžybose. Daugkartinis Lietuvos čempionas buvo suspenduotas jo organizme aptikus draudžiamos medžiagos klomifeno.

Anot E. Skrabulio, verdiktas dėl bausmės turėtų būti priimtas artimiausiu metu.

„Jau šiandien galiu pasakyti, kad jis (R. Martišauskas – DELFI) tikrai bus diskvalifikuotas, tik klausimas, kuriam laikui. Liūdna, bet ir Lietuvos lengvaatlečiai nusižengia antidopingo taisyklėms“, – sakė LLAF prezidentas.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo, kaltais dėl dopingo vartojimo iki šiol buvo pripažinti devyni Lietuvos lengvaatlečiai.

Rimantas Martišauskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (496)