Šeštadienį Tbilisyje vyko suaugusiųjų kumitė rungties varžybos, kuriose sprendėsi ne tik Senojo žemyno čempionų titulų likimas, bet ir paaiškėjo pirmieji kelialapių į liepą Astanoje vyksiantį pasaulio čempionatą savininkai. Juos pelnė moterų varžybų finalininkės ir po 4 geriausius vyrų visų svorio kategorijų sportininkus.

Finale kovoti neteko

Europos čempionais šiemet tapo lietuviai, tokį pat titulą iškovoję prieš metus Varšuvoje. Tačiau šį kartą Ingos Mikštaitės ir Valdemaro Gudausko kelias į viršūnę buvo visiškai skirtingas.

Moterų svorio kategorijos iki 60 kg varžybų ketvirtfinalyje I. Mikštaitė nugalėjo vengrę Anett Leiter, o pusfinalyje – gruzinę Tamarą Bibileišvili. Finale turėjo įvykti lietuviška dvikova tarp I. Mikštaitės ir Gabijos Gudeliauskaitės, bet pastaroji negalėjo kovoti dėl pusfnalyje patirtos traumos.

Per dvikovą su vengre Lidia Kormondi varžovė atliko stiprų neleistiną smūgį G. Gudeliauskaitei į veidą, kurio pasekoje nuo tatamio Lietuvos sportininkė buvo išnešta neštuvais.

„Euforijos tikrai nėra, šią akimirką nejaučiu nei džiaugsmo, nei liūdesio, nei nusivylimo, - prieš pat apdovanojimų ceremoniją kalbėjo šeštąjį kartą Europos čempione tapusi I. Mikštaitė. – Rezultatas yra, tai faktas ir tiek. Tai, kas nutiko Gabijai, esu pati patyrusi ne kartą. Tai yra nemalonu ir tam, kuris tai patyrė, ir tam, kuris tai atliko, ir tam, kuris pateko į finalą, bet neteko varžovo. Maniau, kad su Gabija susitiksime finale ir išsiaiškinsime santykius kaip Lietuvos čempionate, bet įvyko, kas įvyko.“

Įveikė savo idealą jo paties stiliumi

Tuo metu V. Gudausko pakeliui į antrąjį Europos čempiono titulą laukė viena ypatinga kliūtis – per dešimtmetį vos keletą kartų pralaimėjęs rumunas, viena gyvų karatė legendų Marius Ilasas.

Prieš metus šie sportininkai tapo Europos čempionais skirtingose svorio kategorijose: V. Gudauskas – iki 90 kg, o M. Ilasas – iki 80 kg. Bet po Pasaulio karatė organizacijos įvykdytos reformos jų keliai susikirto kategorijoje nuo 75 iki 85 kg.

Pakeliui į finalą V. Gudauskas tvirtai įveikė lenką Mareką Odzeniaką ir švedą Rasmusą Bergstromą, o pusfinalyje turėjo pavargti su azerbaidžaniečiu Mubarizu Agamalijevu. Tuo metu M. Ilasas pirmoje kovoje įveikę švedą Jimmie Colliną, antrojoje eliminavo lietuvį Kęstutį Radvilą, o pusfinalyje neturėjo kovoti, nes azerbaidžanietis Yasiras Mammadovas ketvirtfinalyje patyrė traumą.

Finale įnirtinga kova tarp V. Gudausko ir M. Ilaso virė nuo pirmos sekundės iki pat antrojo pratęsimo pabaigos. Tačiau ir tiek laiko neužteko, kad teisėjai prisiimtų atsakomybę skirti pergalę kuriam nors atletui.

Lietuviui ir rumunui teko lipti ant svarstyklių, tačiau svorių skirtumas buvo mažesnis nei 5 kg ir pergalės nei vienam taip pat neatnešė. Tuomet Europos čempiono titulo likimą nulėmė prieš pusfinalius vykusios lentelių skaldymo rungties varžybos. Jose V. Gudauskas sulaužė 16 lentelių, o M. Ilasas – 15.

Paskelbus šiuos skaičius, tribūna, kurioje buvo susirinkusi lietuvių palaikymo komanda, sprogo iš džiaugsmo. Švytėjo iš laimės ir pats V. Gudauskas.

„Nesvarbu, ar tai man antras, ar kelintas titulas. Svarbu, kad esu vienintelis asmuo, kuriam per pastaruosius 8 metus pavyko nugalėti M. Ilasą. Jį iki šiol buvo pavykę įveikti tik 3 japonams ir 1 rusui. Šis žmogus yra mano idealas, aš kiekvieną dieną youtube žiūrėdavau jo kovų vaizdo įrašus ir iš jo mokiausi. Įveikti tokį žmogų yra kažkas pasakiško, - finalinės pergalės ypatingą reikšmę aiškino lietuvis. – Treneris sakė, kad galiu prieš M. Ilasą laimėti, bet tai atrodė neįmanoma. Kaip ir įveikti bulgarą Valerijų Dimitrovą. Bet paaiškėjo, kad galiu. Antrajame pratęsime supratau, kad nieko pas jį nėra stebuklingo ir nieko nėra neįmanomo.“

V. Gudauskas tiek mokėsi iš rumuno, kad šiam finale teko susidurti su savo paties kovos stiliumi.

„Paslaptis yra tokia, kad kovojau taip, kaip jam nepatogu, kai priešininkas kovoja. Aš daug metų kopijavau jo stilių, todėl jam teko susitikti su tokiu pat stiliumi kovojančiu varžovu. O jis nebuvo iki šiol susidūręs su savo dubleriu. Negaliu sakyti, kad specialiai jam tai rengiau, tiesiog visada kopijavau tą stilių“, - aiškino čempionas.

Įspūdinga kova su M. Ilasu lietuviui atnešė ir dar vieną prizą. Per apdovanojimų ceremoniją kartu su čempiono taure V. Gudauskas dar gavo specialų prizą už pademonstruotą kovos dvasią bei apdovanojimą už geriausią rezultatą lentelių skaldymo rungtyje.

Mėgavosi kova su V. Dimitrovu

Nuo lietuvio smūgių šį kartą sudrebėjo ir kitos gyvos karatė legendos, V. Gudausko minėto bulgaro V. Dimitrovo, autoritetas. Jam svorio kategorijos per 85 kg pusfinalyje teko susitikti su mūsiškiu Edgardu Sečinskiu ir nukeliauti visą tą patį kelią kaip ir M. Ilasui su V. Gudausku. Skirtumas tik tas, kad šį kartą daugiau lentelių buvo sulaužęs bulgaras (14:11).

E. Sečinskis turėjo tenkintis trečiąja vieta, tačiau visi įspūdžiai po čempionato buvo tik apie kovą su V. Dimitrovu.

Lietuvio treneris Paulius Klapatauskas ne kartą yra sakęs, kad mūsiškiai žino receptą, kaip pagaliau nugalėti bulgarą, tačiau iki šiol dar nė karto nebuvo atsidūrę taip arti pergalės.

„Esu labai patenkintas, kad spėjau su juo susitikti, nes V. Dimitrovas gali bet kurią akimirką baigti karjerą. Man tai buvo didelė garbė, džaugiausi kiekviena kovos akimirka, - po turnyro kalbėjo E. Sečinskis. – Buvo galima nuspėti, kad varžybų tinklelis mus suves, tam tikri namų darbai buvo padaryti, bet praktikoje tai ne visada padeda. Kovos metu jaudulio nebuvo, ant tatamio lipu, kad laimėčiau, todėl nuo pirmos sekundės tikėjau, kad galiu jį įveikti.“

Pralaimėjimas lietuviui bus ir gera pamoka ateičiai. E. Sečinskis tikina, kad kitą kartą, jei tik vėl teks susitikti su V. Dimitrovu, bus pasirengęs žengti ir paskutinį žingsnį pergalės link.

„Dabar jau žinau, ką dar reikia pakeisti, kad jį įveikčiau“, - tvirtino vilnietis.

Debiutantės šuolis į finalą

Antrąsias vietas Europos čempionate, be G. Gudeliauskaitės, dar užėmė Justina Šišaitė, Nora Vaznelytė ir Andrius Miseckas.

Jei N. Vaznelytės kovos finaluose su 2015 metų absoliučios svorio kategorijos pasaulio čempione vengre Csenge Szepesi jau tapo tradicija, tai J. Šišaitės sėkmė tapo maloniu netikėtumu. Šis Europos čempionatas merginai buvo pirmasis perėjus iš jaunimo amžiaus grupės.

Klubo „Stoikas“ auklėtinė svorio kategorijos iki 50 kg varžybose įveikė Ukrainos, Vengrijos ir Lenkijos sportininkes, bet finale neprilygo bulgarei Violetai Litovskai.

„Džiaugiuosi antrąja vieta, nes tai buvo pirmas mano čempionatas tarp suaugusiųjų. Prieš jį įsivaizdavau, kad galiu nemažai laimėti, tačiau nebuvau labai drąsi ir užtikrinta“, - prisipažino J. Šišaitė.

Pirmoji sėkmė bus puikus paskatinimas rengiantis pasaulio čempionatui.

„Ruoštis, ruoštis ir dar kartą ruoštis“, - taip artimiausius planus apibūdino sportininkė.

Tuo metu per savo karjerą jau daug įvairių pergalių iškovojusio A. Misecko įspūdžiai po Europos čempionato buvo gerokai paprastesni.

„Daug gruzinų ir azerbaidžaniečių“, - šypsojosi vicečempionas.

Svorio kategorijos iki 75 kg varžybose A. Miseckui kelią bandė pastoti po 2 šių šalių atstovus. Pirmajam azerbaidžaniečiui ir dviem gruzinams lietuvio sustabdyti nepavyko, o štai finale A. Miseckas vis dėlto turėjo pripažinti Salahato Hasanovo iš Azerbaidžano pranašumą. Būtent šis sportininkas ketvirtfinalyje įveikė kitą lietuvį Domą Sutkų.

Kaukazo šalių atstovai pasižymi savitu kovos stiliumi, laukiančius susitikimus su jais buvo galima numatyti, tačiau A. Miseckas prie varžovų nesiderino.

„Aš tiesiog treniruojuosi, - sakė sportininkas. - Manau, šiandien padariau tiek, kiek galėjau, todėl viskas yra gerai.“

Dar vienas Europos čempionatas – Belgrade

Patenkintas lietuvių rezultatais liko ir Lietuvos kiokušin karatė federacijos garbės prezidentas, Europos karatė organizacijos (EKO) viceprezidentas Romas Vitkauskas.

„Lūkesčiai atitiko galimybes ir rezultatus. Manau, šiandien negalėjome daugiau padaryti, - rezultatus komentavo R. Vitkauskas. – Be abejo, pradžiugino J. Šišaitė, iš Europos jaunimo vicečempionės tapusi suaugusiųjų vicečempione. Smagu, kad pozicijas išlaikė I. Mikštaitė, G. Gudeliauskaitė ir N. Vaznelytė, o tarp vyrų labai smagu matyti, koks atsidavęs mūsų sportui yra A. Miseckas. Galima būtų jį jau vadinti veteranu, nors toks dar tikrai nėra. V. Gudauskas pademonstravo, kad yra ne tik nokautų meistras, bet ir taktikas, parengiantis kovos planą ir galintis jį įgvendinti. Kovai su šiuo metu antru pagal pajėgumą Europos sportininku V. Gudauskas gerai pasiruošė, galima sakyti, pasirodė kaip šachmatų didmeistris.“

EKO rengiamas Europos čempionatas 2017-aisiais vyks Danijos sostinėje Kopenhagoje, tačiau lietuviai ir šiemet išbandys jėgas dar vienose Senojo žemyno pirmenybėse. Lietuvos rinktinė vyks į Serbijos sostinę Belgradą ir dalyvaus Europos čempionate, kuriame vyrai bus suskirstyti į 9 svorio kategorijas, o moterys – į 5.

2016 metų Europos čempionato prizininkai ir lietuvių užimtos vietos:

Moterys

Iki 50 kg

1. Violeta Litovska (Bulgarija)
2. Justina Šišaitė (Lietuva)
3. Sandra Nowak (Lenkija), Eider Cardenosa (Ispanija)
5-8. Jelena Sapožnikova (Lietuva)

50-55 kg

1. Zsofia Szabo (Vengrija)
2. Isis Pinilla (Ispanija)
3. Veronika Nemeth (Vengrija), Marta Lubos (Lenkija)
5-8.Erika Žeburtunovič (Lietuva)
9-15. Kamilė Kasparavičiūtė (Lietuva)

55-60 kg

1. Inga Mikštaitė (Lietuva)
2. Gabija Gudeliauskaitė (Lietuva)
3. Lidia Kormondi (Vengrija), Tamara Bibileišvili (Gruzija)

Virš 60 kg

1. Csenge Szepeszi (Vengrija)
2. Nora Vaznelytė (Lietuva)
3. Agata Winiarska (Lenkija), Sara Hagge (Švedija)
5-8. Brigita Gustaitytė (Lietuva)

Vyrai

Iki 65 kg

1. Andrejus Zinčenka (Gruzija)
2. Georgis Lotarovas (Bulgarija)
3. Tarasas Havrylecas (Ukraina), Valehas Jafarovas (Azerbaidžanas)
9-16. Jevgenijus Jurutas (Lietuva), Jonas Eimontas (Lietuva)

65-75 kg

1. Salahatas Hasanovas (Azerbaidžanas)
2. Andrius Miseckas (Lietuva)
3. Michailas Ciklauris (Gruzija), Olaksandras Svynarenka (Ukraina)
5-8. Domas Sutkus (Lietuva)

75-85 kg

1. Valdemaras Gudauskas (Lietuva)
2. Marius Ilasas (Rumunija)
3. Mubarizas Agamalijevas (Azerbaidžanas), Yasiras Mammadovas (Aerbaidžanas)
5-8. Kęstutis Radvila (Lietuva)

Virš 85 kg

1. Valerijus Dimitrovas (Bulgarija)
2. Maciejus Mazuras (Lenkija)
3. Edgardas Sečinskis (Lietuva), Brianas Jakobsenas (Danija)
5-8. Vytautas Cėpla (Lietuva)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)