Vieni – veržiasi diržus, kiti – augina masę. Prieš kelionę į Europos pirmenybes Tbilisyje (Gruzija) daugeliui sportininkų prireikė keisti įprastus pasirengimo planus.

Tiek vyrų, tiek moterų varžybose svorio kategorijos buvo „palengvintos“ 5 kg.

Lietuviai Pasaulinės karatė organizacijos (WKO) parengtą reformą savo kailiu pirmą kartą išbandė praėjusį vasarį vykusiame nacionaliniame čempionate.

Dalis atletų tuomet į pokyčius numojo ranka, kai kurie atvirai vadino juos nesąmone.

Bet kitos išeities neturi nei Lietuvos, nei kitų šalių kovotojai – belieka susitaikyti su naujas kovos taktikas, varžovus ir pasiruošimo specifiką atnešusia naujiena.

„Prasidėjo nauji žaidimai, atsivėrė naujos galimybės. Kam tai atneš naudos, o kam – žalos, dabar pasakyti sunku. Po čempionato Tbilisyje pasimatys reali situacija“, – prieš skrydį į Gruziją teigė vienas rinktinės trenerių Ričardas Poška.

Kad ir kokios būtų žaidimo taisyklės, lietuviai savo komandoje turi ne vieną medalio vertą argumentą.

Visose kumitė (realios kovos) varžybų svorio kategorijose ir kata (kovinių pozų demonstravimo) rungtyje Lietuva delegavo po du atstovus.

Tarp jų – Europos čempionų titulus ginsiantys Inga Mikštaitė (iki 60 kg) ir Valdemaras Gudauskas (iki 85 kg).

Pastarasis privalėjo atsikratyti nebereikalingų kilogramų, antraip būtų turėjęs persikvalifikuoti į sunkiausio svorio kategoriją.

Šįkart V. Gudausko kelyje laukia lengvesni kovotojai, su kuriais anksčiau susidurti neteko. Ir efektingais smūgiais pagarsėjęs lietuvis veikiausiai turės išnaudoti visą savo arsenalą, kad pro juos prasibrautų.

„Šita revoliucija man kelia šiokią tokią paranoją: nuogąstauju, kad naujokai bus atsargūs ir sieks lygiųjų. Kalbant žargonu, reikės juos „laužti“, – prognozavo V. Gudauskas.

Pagal kiokušin karatė taisykles, per pagrindinį kovos laiką ir du pratęsimus neišsiaiškinus nugalėtojo, konkurentai lipa ant svarstyklių: jos į priekį praleidžia lengvesnį kovotoją.

Bet veikiausiai dar pavojingesnis yra keisti svorio kategorijas įpratęs daugkartinis Europos čempionas Mariusas Ilasas iš Rumunijos.

Pastarąjį, kaip ir gyva legenda virtusį sunkiasvorį iš Bulgarijos Valerijų Dimitrovą, Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) trenerių tarybos pirmininkas Romas Vitkauskas vadina lietuviams neperbrendamu Rubikonu.

V. Dimitrovo skalpą šįkart medžioti turės Edgardas Sečinskis ir Vytautas Cėpla (virš 85 kg).

„Manau, kad jie jau visiškai pasiruošę įveikti bulgarą. Tiesą sakant, pasiruošę jau kelerius pastaruosius metus, bet to nepadaro“, – pastebėjo R. Vitkauskas.

Tiek E. Sečinskis, tiek V. Cėpla iki WKO reformos nebuvo tikri sunkiasvoriai, tad permainos jiems reiškė bent vieną pliusą.

„Pirmą kartą per dešimt metų prieš varžybas man nereikėjo mesti svorio, – džiaugėsi V. Cėpla. – Bet naujos kategorijos įnešė daug sumaišties. Ar mums tai į naudą, pasakysime po čempionato.“

Dvidešimties narių Lietuvos rinktinė buvo sudaryta remiantis nacionalinių pirmenybių rezultatais. Tiesa, atliktos ir kelios korekcijos: traumuota Karolina Razvinavičiūtė (iki 55 kg) užleido vietą Erikai Žeburtunovič, o Lietuvos čempionate nesužibėjusiam, bet daug tarptautinių varžybų patirties turinčiam Jevgenijui Jurutui (iki 65 kg) malonę suteikė LKKF trenerių taryba.

Įdomu, jog rinktinėje nėra abiejų geriausių praėjusių metų Lietuvos kiokušin karatė meistrų: sezono pertrauką didžiajame sporte padaręs Lukas Kubilius į Tbilisį iškeliavo kaip vienas jaunių (iki 18 metų) komandos trenerių, o Rūta Brazdžionytė gydosi traumą.

Europos čempionate prasidės kelialapių į kitų metų planetos pirmenybes dalybos. Juos užsitikrins moterų varžybų finalininkės ir vyrai, pateksiantys į pusfinalius.

Penktadienį Gruzijos sostinėje vyks jaunių kovos, o suaugusieji medalius pasiskirstys šeštadienį.

Lietuvos kiokušin karatė rinktinės sudėtis

Moterys

Iki 50 kg: Justina Šišaitė, Jelena Sapožnikova

Iki 55 kg: Kamilė Kasparavičiūtė, Erika Žeburtunovič

Iki 60 kg: Gabija Gudeliauskaitė, Inga Mikštaitė

Per 60 kg: Nora Vaznelytė, Brigita Gustaitytė

Kata: Rita Pivoriūnaitė, Sandra Kringelytė

Vyrai

Iki 65 kg: Jonas Eimontas, Jevgenijus Jurutas

Iki 75 kg: Andrius Miseckas, Domas Sutkus

Iki 85 kg: Valdemaras Gudauskas, Kęstutis Radvila

Per 85 kg: Edgardas Sečinskis, Vytautas Cėpla

Kata: Raimundas Paškauskas, Gintas Gervelis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)