Šių metų čempionatas vyks pagal naujas Pasaulio karatė organizacijos (WKO) nustatytas taisykles - sportininkai bus suskirstyti į naujas svorio kategorijas. Lietuviai naujomis sąlygomis save pirmą kartą išbandė per 2016-ų šalies čempionatą Vilniuje.

Europos čempionato kumitė rungties varžybose Lietuva turės po du atstovus visose svorio kategorijose. Moterų kovose dalyvaus Justina Šišaitė, Jelena Sapožnikova (abi - iki 50 kg), Kamilė Kasparavičiūtė, Erika Žeburtunovič (iki 55 kg), Inga Mikštaitė, Gabija Gudeliauskaitė (iki 60 kg), Nora Vaznelytė ir Brigita Gustaitytė (virš 60 kg).

Vyrų turnyre kovos Jonas Eimontas, Jevgenijus Jurutas (iki 65 kg), Andrius Miseckas, Domas Sutkus (iki 75 kg), Valdemaras Gudauskas, Kęstutis Radvila (iki 85 kg), Edgardas Sečinskis ir Vytautas Cėpla (virš 85 kg).

Du lietuviai - I. Mikštaitė ir V. Gudauskas – Tbilisyje gins Europos čempionų titulus.

Trečia prieš metus Senojo žemyno čempionate triumfavusi Lietuvos sportininkė – Rita Pivoriūnaitė – taip pat vyks į Gruziją, bet varžysis katos varžybose. Kartu su ja savo sugebėjimus demonstruos Sandra Kringelytė, o vyrų katos rungtyje dalyvaus Raimundas Paškauskas ir Gintas Gervelis.

R. Paškauskas iš R. Pivoriūnaitė per savo karjerą po kartą jau yra tapę katos Europos čempionais.

Lietuvos rinktinei vadovauja keturi treneriai – Romas Vitkauskas, Paulius Klapatauskas, Ričardas Poška ir Gediminas Varkala.

„Šis čempionatas išsiskiria dalyvių gausa. Norint tapti vyrų čempionu, teks laimėti 5 kovas. Moterų varžybose čempionėms taip pat reikės laimėti arba 5, arba 4 kovas“, - sakė Europos karatė organizacijos (EKO) viceprezidentas R. Vitkauskas. - Mūsų rinktinė yra pajėgi, turime stiprių sportininkų. Manau, du aukso medaliai jai būtų geras rezultatas.“

Bene didžiausios viltys siejamos su moterų svorio kategorija iki 60 kg. Prieš metus Varšuvoje vykusio čempionate finale įvyko lietuviška dvikova - I. Mikštaitė joje nugalėjo Rūtą Brazdžionytę. Šiemet Lietuvos čempionate I. Mikštaitė nusileido G. Gudeliauskaitei, o R. Brazdžionytė nedalyvaus Europos čempionate.

„Jos ne kartą įrodė, kad yra vienos stipriausių ir Europos, ir pasaulio čempionatuose. Manau, šiemet ir vėl galime sulaukti lietuviško finalo“, - drąsiai Lietuvos sportininkių galimybes vertino R. Vitkauskas.

Kitas Europos čempiono titulą ginsiantis mūsų šalies atstovas yra V. Gudauskas. Didžiausiu jo konkurentu laikomas 34-erių metų rumunas Marius Ilasas.

„Jis pastarąjį dešimtmetį kartu su bulgaru Valerijumi Dimitrovu pagal iškovotus Europos čempionų titulus yra tituluočiausi sportininkai. Abu yra daugkartiniai čempionai ir beveik niekada nepralaimi“, - V. Gudausko laukiantį iššūkį įvardino vienas Lietuvos rinktinės trenerių.
Bulgarijos kiokušin karatė superžvaigždei iššūkį svorio kategorijoje per 85 kg mes E. Sečinskis ir V. Cėpla.

„Mūsų sportininkai yra tituluoti, bet Europos čempionais dar netapę. Jų varžovas yra vienas - V. Dimitrovas. Tačiau nereikėtų nuvertinti ir lenko Maciejaus Mazuro bei dano Briano Jakobseno. Kova dėl medalių turėtų vykt būtent tarp šių sportininkų“, - neabejojo R. Vitkauskas.

Lietuvos kiokušin karatė pasaulyje konkurencija yra labai didelė, tad vien faktas, kad sportininkas pateko į rinktinę, reiškia, kad jis yra pajėgus kovoti dėl prizinių vietų Europos ar pasaulio čempionatuose. Su tokia pozicija visiškai sutinka ir vienas Lietuvos rinktinės trenerių.

„A. Miseckas, J. Eimontas yra buvę Europos čempionatų prizininkais, N. Vaznelytė pernai kovojo finale, B. Gustaitytė KWU pasaulio čempionate buvo antra, kiti sportininkai taip pat yra laimėję daug įvairių turnyrų. Tbilisyje konkurencija bus didelė, teks kovoti su daug pietų šalių atstovų, bet visų lietuvių galimybės tapti prizininkais tikrai yra didelės“, - neabejojo R. Vitkauskas.

Suaugusiųjų kumitė varžybos Gruzijoje vyks gegužės 14-ą. Išvakarėse kartu su suaugusiųjų katos varžybomis vyks Europos jaunių (iki 18 metų) čempionatas. Pastarajame lietuviai visada susižeria gausų apdovanojimų derlių.

Andriaus Macijausko, Luko Kubiliaus ir Valiaus Rudžio treniruojamoje Lietuvos jaunių rinktinėje šiemet yra 21 sportininkas.

„Jaunių rinktinė yra graži, gera, turime daug perspektyvių sportininkų, bet apie jų tolimesnes galimybes kalbėti dar anksti, nenorėčiau išskirti nė vieno“, - sakė R. Vitkauskas. - Mūsų jaunieji sportininkai visada yra Europos čempionatų favoritai, bet šiemet bus tikrai sunku, nes Gruzijoje susirinks daug jaunimo iš Kaukazo regiono šalių. Mūsų treneriai klubuose, rinktinėje dirba gerai, galima tuo tik džiaugtis, o kaip seksis čempionate, pamatysime.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)