Pasiprašė pats

Geležiniu žmogumi pramintas panevėžietis Vidmantas Urbonas – neabejotinai žymiausias šalies ultratriatlonininkas, išgarsėjęs žmogaus galimybes peržengiančiais pasaulio rekordais ir žadą atimančiais žygiais.

Tačiau olimpinėje triatlono distancijoje sportininkų Lietuva neturėjo. Iki šiol.

Europos jaunių čempionais pastaraisiais metais tapę Tautvydas Kopūstas ir Titas Pumputis dar laukia savo valandos suaugusiųjų sporte. Bet ir ne nuo jų prasidės įžanginis lietuviškos triatlono istorijos puslapis.

A. Casillasas Garcia pernai pirmasis Lietuvos trispalvę įtraukė tiek į Europos suaugusiųjų pirmenybių, tiek į pasaulio taurės varžybų protokolus.

Sportininką iš Ispanijos prie Baltijos jūros atvedė prieš penkerius metus Čekijoje užsimezgusi pažintis.

Dalyvaudamas studentų mainų programoje, A. Casillasas Garcia pamilo lietuvę Eglę. Viešėdamas pas širdies draugę jos tėvynėje, ispanas nepraleido progos išbandyti jėgas vietinėse triatlono varžybose, susipažino su Lietuvos triatlono federacijos (LTF) vadovais.

Nors pora vėliau iširo, santykiai su lietuviais nenutrūko ir išsirutuliojo į bendradarbiavimą.

Triatlono taisyklės sportininkų „natūralizacijos“ atžvilgiu nėra labai griežtos, tad A. Casillasas Garcia be didesnių sunkumų galėjo apsivilkti Lietuvos rinktinės aprangą.

„Jis pats kreipėsi į mus. Atvažiavo, susitikome, pasikalbėjome. Ispanijoje yra daug stiprių sportininkų, o mes neturime. Alberto pats labai nori dalyvauti varžybose, todėl nusprendėme suteikti jam tokią galimybę“, – DELFI pasakojo LTF prezidentas Dainius Kopūstas.

Praėjusiame sezone A. Casillasas Garcia debiutavo elitinėse varžybose jau atstovaudamas Lietuvai. Bet tuo ispanas neapsiriboja: jo planuose – ir olimpinės žaidynės.

Alberto Casillasas Garcia

Į varžybas – už savo pinigus

1,5 km plaukimas, 40 km lenktynės dviračiais ir 10 km bėgimas bet kuriam pašaliniui šalto prakaito turėtų išspausti dar prieš startą.

2000-ųjų Sidnėjaus žaidynių programoje debiutavęs triatlonas yra viena sunkiausių ištvermės sporto šakų, tačiau gilesnes tradicijas turi varžybos, vykstančios dar ilgesnėje distancijoje nei olimpinė.

Prie didesnių atstumų buvo įpratęs ir A. Casillasas Garcia, triatlonu susidomėjęs vaikystėje, kuomet atostogas su tėvais skirdavo aktyviam poilsiui kalnuose.

Pagrindinis greta sienos su Portugalija įsikūrusiame Badachose gimusio Lietuvos rinktinės naujoko užsiėmimas kol kas – miškininkystės studijos Madrido universitete.

Triatlonas buvo ispano užklasinė veikla, bet A. Casillasas Garcia nusprendė pakeisti prioritetus.

„Mokslams einant į pabaigą atsirado daugiau laiko, tad nutariau profesionaliau užsiimti triatlonu. Anksčiau aš varžydavausi ilgesnėse distancijose, bet dabar atsidėjau olimpinei. Vasaromis teko treniruotis kartu su lietuviais, puikiai sutarėme. Federacijos prezidentas padėjo sutvarkyti visus formalumus, ir štai aš jau atstovauju Lietuvai“, – kalbėdamas su DELFI, istorijos pradžią prisiminė sportininkas, žadantis baigus studijas visą dėmesį skirti savo mėgstamiausiai sporto šakai.

Praėjęs sezonas olimpinėje rungtyje jam buvo pirmasis karjeroje. Iškart nuversti kalnų ispanui nepavyko – daugumoje varžybų jis liko rikiuotės uodegoje arba finišo nepasiekė.

Bet LTF iš sportininko aukštų rezultatų ir nereikalauja, kadangi finansiškai prie jo karjeros beveik neprisideda. Į varžybas viso sezono metu triatlonininkui tenka keliauti už savo paties lėšas.

Tiesa, praėjusią liepą federacija padėjo A. Casillasui Garcia nuvykti į Europos čempionatą Ženevoje (Šveicarija).

Prisiminęs šią kelionę, triatlonininkas iki šiol šypsosi. Penkiese susispaudę į vieną automobilį iš Lietuvos į Šveicariją lietuviai važiavo visą parą sustodami tik užkąsti. Viešbutyje Ženevoje užsakyti tebuvo du dviviečiai kambariai, todėl LTF prezidentui D. Kopūstui teko miegoti ant grindų.

Alberto Casillasas Garcia

Galiausiai savo debiutines pirmenybes A. Casillasas Garcia užbaigė tarp trečdalio sportininkų, nesugebėjusių įveikti visos distancijos. Bet rankų jis nenuleidžia.

„Gyventi iš triatlono aš negaliu, todėl šia prasme man tai – hobis. Nepaisant to, aš rimtai treniruojuosi ir turiu tikslų. Kol kas man pakaktų pasirodyti konkurencingai: nekalbu apie prizines vietas, bet norėčiau kovoti dėl pasaulio taurės įskaitos taškų. O ateityje svajoju patekti į olimpines žaidynes, nors ir puikiai suprantu, kaip tai sudėtinga“, – lūkesčiais dalinosi triatlonininkas.

Tvirčiausias sąjungininkas – sesuo

Šį sezoną A. Casillasas Garcia pradėjo pavasarį pasaulio taurės etapais Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Abejose varžybose Lietuvos atstovas užėmė 60-ą vietą.

Išvykti į brangią mėnesio trukmės kelionę paramos negaunančiam ispanui padėjo jo jaunesnė sesuo Miriam Casillas Garcia.

Ispanijos rinktinei priklausanti 23-ejų sportininkė yra viena pajėgiausių šalies triatlonininkių ir kovoja dėl vietos Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Alberto Casillasas Garcia su Ispanijai atstovaujančia seserimi Miriam

Su savo tautiečiais A. Casillasas Garcia treniruojasi ir Madride, kur įsikūrusi pagrindinė ispanų komandos bazė.

„Kai keliaujame į pasaulio taurės etapus, aš rūpinuosi seserimi ir padedu jai treniruotis. Tuo pačiu ir man tokios išvykos būna labai naudingos. Nesididžiuoju pastaraisiais rezultatais, bet pažangą darau. Pavyzdžiui, Australijoje galėjau padirbėti su pačiais stipriausiais pasaulio triatlonininkais idealiomis oro sąlygomis. Tai verčia pasitempti“, – sezono pradžia patenkintas A. Casillasas Garcia.

Ir nors sena meilė jau išblėso, savo karjerą jis sieja su Lietuva.

„Esu patenkintas santykiais su federacija ir komandos draugais. Pradėjau mokytis jūsų kalbos – nėra lengva, ypač gyvenant Ispanijoje, bet bandau. Kai baigsiu mokslus, norėčiau daugiau laiko praleisti Lietuvoje. Bent jau šiltuoju metų laiku – lietuviška žiema triatlonininkams neleidžia treniruotis. Žinoma, taip pat norėčiau pabandyti gauti Lietuvos pilietybę. Pasidomėsiu, kokios procedūros tam reikalingos“, – sumanymų ir entuziazmo nestokoja A. Casillasas Garcia.

Viltis deda į jaunesnius lietuvius

Kol kas ispanui iki olimpiados dar toloka – tiek sportine, tiek teisine prasme. Norėdamas dalyvauti žaidynėse, jis privalėtų gauti lietuvišką pasą, o pilietybės suteikimas natūralizacijos tvarka gali užtrukti net dešimtmetį.

Todėl didžiausiomis lietuviško triatlono viltimis lieka „nuosavas“ jaunimas.

„Alberto rezultatai nėra tokie geri, kad federacija galėtų jam skirti lėšų. Ir taip labai sunkiai verčiamės. Nenoriu žeminti Alberto pasiekimų, bet mūsų federacijos strategija nėra užsienio sportininkų „natūralizavimas“. Ilgalaikes viltis pirmiausia siejame su T. Kopūstu ir T. Pumpučiu“, – aiškino D. Kopūstas.

21-erių LTF prezidento sūnus ir trejais metais jaunesnis T. Pumputis laimėjo du pastaruosius Europos jaunių (iki 19 metų) čempionatus.

Tautvydas Kopūstas (viduryje) ir Titas Pumputis (kairėje)

Tiesa, T. Kopūstas, kaip ir A. Casillasas Garcia, taip pat gyvena ir treniruojasi ne Lietuvoje. Trejus metus koledžą Didžiojoje Britanijoje lankęs vaikinas pernai įstojo į Lidso universitetą ir atstovauja jo komandai, kurioje – ne vienas pajėgus triatlonininkas iš viso pasaulio.

O gegužės pabaigoje T. Kopūsto jau lauks pirmasis kovos krikštas Europos suaugusiųjų čempionate, vyksiančiame Lisabonoje (Portugalija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)