LTOK vadovė pradžioje apžvelgė, kaip vyksta pasiruošimas Lietuvos nevyriausybinių sporto organizacijų forumui, kuris gegužės 12 d. vyks Vilniuje ir kvietė Vykdomojo komiteto narius registruotis ir aktyviai dalyvauti.

LTOK tarptautinių ryšių direktorė Vaida Masalskytė pateikė ataskaitą apie balandžio 8-10 d. Stokholme vykusią tarptautinę konferenciją „Europos moterys ir sportas“, kurioje dalyvavo kartu su 150 dalyvių. Konferencijoje buvo diskutuojama apie sporto organizacijų vadovių ir trenerių padėtį, smurto problemas sporte bei sportininkių įvaizdį žiniasklaidoje.

Japonija kviečia bendradarbiauti

Balandžio 4-15 d. Lietuvos ambasadoriaus kvietimu Japonijoje lankėsi LTOK olimpinio sporto direktoriaus pavaduotojas Einius Petkus ir Lietuvos olimpinio fondo (LOF) direktorius Vitalijus Vasiliauskas. Vizito tikslas – kontaktų užmezgimas su žaidynių organizaciniu komitetu, Japonijos sporto agentūra, Japonijos olimpiniu komitetu, atsakingomis ministerijomis, universitetais, miestų savivaldybėmis bei lietuvių bendruomene.

Japonijos vyriausybė nacionaliniams olimpiniams komitetams pristatė programą „Host Town“, kurios tikslas - skatinti kultūrinius, socialinius ir ekonominius mainus tarp žaidynėse dalyvausiančių šalių ir Japonijos. Programoje dalyvaujantys Japonijos miestai siūlo treniruočių stovyklas sportininkų pasirengimui.

Tokijo olimpinės žaidynės vyks 2020 m. liepos 24-rupgpjūčio 9 d. Anot E. Petkaus tai yra karščiausias metų laikas Japonijoje. Žaidynės bus koncentruotos viename mieste, didžioji dalis bazių nuo Tokijo olimpinio kaimelio bus nutolusios ne daugiau kaip 8 km., o trečdalis bazių jau pastatytos. Kelios olimpinės bazės yra nutolusios nuo Tokijo, tačiau transporto sistema labai gerai išvystyta, todėl nuvykimas į sporto objektus nebus sudėtingas ir neužims daug laiko.

E. Petkus ir V. Vasiliauskas lankėsi Bando, Tojohaši, Hiratsuka, Sagamihara ir Saitama miestuose, apžiūrėjo sporto bazes, arenas ir sporto medicinos centrus.

E. Petkaus manymu labiausiai Lietuvos sportininkams tiktų Hiratsuka miestas – jame yra didelis modernus baseinas ir krepšinio arena, daug pliažo tinklinio aikštelių, dviračių centras, šiuolaikiška sporto salė ir nauja ligoninė su įrenginėjamu moderniu sporto medicinos centru. Šiame mieste įsikūręs ir Tokajaus universitetas, turintis šaudymo iš lanko bazę, baseiną, stadioną ir dideles bendro fizinio rengimo sales.

Pasirengimas Rio de Žaneiro žaidynėms

Programos „Rio 2016“ ekspertų komisijos pirmininkas, Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) direktorius Linas Tubelis apžvelgė kaip vyksta atranka ir pasirengimas 2016-ų olimpinėms žaidynėms. Jo teigimu, jei žaidynės vyktų šiuo metu, jose dalyvautų 58 Lietuvos atletai.

Boksas. 2 sportininkai jau turi kelialapius į Rio de Žaneirą, kiti turi galimybę kelialapius į žaidynės iškovoti birželio mėn. vyksiančiame turnyre Baku.

Lengvoji atletika. Normatyvus įvykdė 23 lengvaatlečiai, tačiau į žaidynes galėtų vykti 17 sportininkų. Vyksta vidinė konkurencija tarp maratonininkių ir ėjikių. Lengvosios atletikos federacija jau nusprendė, kad olimpinėse žaidynėse maratoną bėgs Diana Lobačevskė ir Rasa Drazdauskaitė, trečioji maratonininkė turėtų paaiškėti iki gegužės 1 d. Geriausią rezultatą kol kas yra pasiekusi Vaida Žūsinaitė. Pajėgiausios ėjikės – Brigita Virbalytė-Dimšienė ir Neringa Aidietytė, kas bus trečia ėjikė, prisijungsianti prie rinktinės, paaiškės per Italijoje vyksiantį pasaulio taurės etapą ir Lietuvos čempionatą. Lengvosios atletikos normatyvus sportininkai dar gali vykdyti iki liepos 10 dienos. Kol kas didžiausia problema lengvaatlečių rinktinėje – atsinaujinusi disko metiko Andriaus Gudžiaus trauma. L. Tubelio teigimu yra daroma viskas, kad sportininkas kuo greičiau pasveiktų.

Tinklinis. Paplūdimio tinklininkių Ievos Dumbauskaitės ir Monikos Povilaitytės laukia 2 atrankos turnyrai (birželį Norvegijoje ir liepą Rusijoje), kuriuose bus kovojama dėl 2-3 kelialapių.

Dviračių sportas. Vyrų plento atranka yra pasibaigusi, Lietuvai skirtos 2 vietos, į kurias realiausi pretendentai – Ignatas Konovalovas ir Ramūnas Navardauskas. Šiuo metu sportininkai rengiasi užsienyje. Dviračių treko sprinte – viena vieta dviratininkei, kurią užims vidinės konkurencijos neturinti Simona Krupeckaitė. Moterų plento rinktinės atstovavimas olimpinėse žaidynėse yra labai miglotas. Reitingai dar neužsidarę, taškus sportininkės gali rinkti iki gegužės 31 d. Pagal šalių reitingą Lietuva neturi galimybės gauti vietų, tačiau yra galimybė sportininkėms atsirinkti pagal individualų reitingą. Realiausios kandidatės – Daiva Tušlaitė ir Rasa Leleivytė, tačiau D. Tušlaitė šiuo metu yra patyrusi traumą, todėl negalės dalyvauti varžybose visu pajėgumu. BMX atstovė Vilma Rimšaitė turi paskutinį šansą iškovoti kelialapį į žaidynes gegužės mėn. Kolumbijoje vykstančiame pasaulio čempionate.

Šaudymo sportas. Šios šakos atstovai neturi galimybių atsirinkti, tačiau Lietuvos šaudymo sąjunga teiks prašymą dėl žalios kortos Ronaldui Račinskui.

Sunkioji atletika. Lietuva turi vieną vietą vienoje svorio kategorijoje. Pirmas pretendentas yra Aurimas Didžbalis, prireikus jį dubliuoti galėtų Žygimantas Staniulis, Europos čempionate užėmęs antrą vietą.

Irklavimas. Į olimpines žaidynes kelialapius iškovojo 10 sportininkų, kurie šiuo metu rengiasi žaidynėms. Irkluotojai atrankos planą įgyvendino 100 proc. Ar olimpiniame atrankos turnyre dalyvaus lengvasvorė moterų dvivietė, bus sprendžiama po gegužės mėn. vyksiančio Europos čempionato.

Šiuolaikinė penkiakovė. Garantuotą kelialapį į Rio de Žaneirą turi Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, į kelialapius taip pat pretenduoja Justinas Kinderis, Ieva Serapinaitė ir Gintarė Venčkauskaitė. Vyksta vidinė konkurencija tarp penkiakovininkių, federacijos sprendimu antra penkiakovininkė, dalyvausianti žaidynėse, bus ta, kuri reitinge užims aukštesnę vietą.

Baidarių ir kanojų irklavimas. Olimpinėse žaidynėse startuos dvi baidarės (vienvietė 200 m, dvivietė 1000 m) ir kanoja (vienvietė, 200 m). Yra galimybė turėti dar vieną dvivietę baidarę 200 m distancijoje, paskutinė atranka vyks gegužės mėn. Vokietijoje. LOSC direktoriaus manymu, mūsų sportininkai yra pajėgūs užimti 1-2 vietas ir iškovoti dar vieną kelialapį. Taip pat stipri vidinė konkurencija tarp kanojininkų Henriko Žustauto ir Jevgenijaus Šuklino.

Imtynės. Kol kas į žaidynes atsirinkusių imtynininkų nėra. Ateinantį savaitgalį vyks turnyras Mongolijoje, vėliau suplanuotas turnyras Turkijoje. L. Tubelis tikisi, kad keliems sportininkams vis dėlto pavyks iškovoti kelialapius.

Sportinė gimnastika. Rio de Žaneire vykusiame turnyre kelialapį į žaidynes iškovojo Robertas Tvorogalas. Nors daugiakovėje rezultatas buvo kuklus, tačiau, L. Tubelio teigimu, pavienėje rungtyje galima tikėtis pakankamai gero rezultato.

Tenisas. Ričardas Berankis po paskutinio turnyro reitinge pakilo į 62 vietą, ši vieta leidžia sportininkui grįžti į elitinius turnyrus, kuriuose jis galės kovoti dėl svarbių taškų. Reitingas bus uždarytas birželio 6 d., tik po to bus aišku ar sportininkui garantuota vieta olimpinėse žaidynėse.

Plaukimas. Plaukikai jau yra įvykdę 4 A normatyvus ir 9 B normatyvus. Šiandien arčiausiai A normatyvo yra Andrius Šidlauskas, ekspertai tikisi, kad A normatyvą pavyks pasiekti ir Ugnei Mažutaitytei, o taip pat iškovoti vietą olimpinėse žaidynėse 4x100 m estafetei laisvu stiliumi.

Badmintonas. Olimpinės rinktinės kandidatai Kęstutis Navickas ir Akvilė Stapušaitytė reitinguose kol kas yra žemiau vietą olimpinėse žaidynėse garantuojančios ribos, šiuo metu sportininkai ruošiasi Europos čempionatui, kur gali pelnyti svarbių taškų. Sportininkams sudėtinga rengtis ir dalyvauti atrankoje, nes Lietuvoje jie neturi stiprių sparingo partnerių.

Buriavimas. Iškovota viena vieta šaliai „Laser Radial“ klasėje. Pagal pasaulio čempionato rezultatus jau aišku, kad į žaidynes bus deleguota Gintarė Scheidt. Burlenčių klasėje RS:X varžysis vietą Lietuvai iškovojęs Juozas Bernotas.

Dziudo. Jei žaidynės vyktų dabar ir reitingai būtų uždaryti, į jas vyktų viena dziudo atstovė – Santa Pakenytė. Olimpinės rinktinės kandidatai Marius Paškevičius ir Karolis Bauža kol kas yra žemiau reitingo ribos, garantuojančios kovas Rio de Žaneire. Reitingas bus uždarytas gegužės 30 d. Dziudo imtynininkai turės galimybę pagerinti savo reitingo pozicijas Europos čempionate Kazanėje ir keliuose „Grand Slam“ turnyruose. Iki olimpinių kelialapių jiems trūksta nedaug – K. Bauža yra 4-as už brūkšnio, M. Paškevičius – 1-as. Pastarasis reitingo pozicijas prarado, nes negalėjo dalyvauti turnyruose dėl traumos.

Stalo tenisas. Rūta Paškauskienė dalyvaus turnyre Lenkijoje, kur kovos dėl vietos žaidynėse. Kol kas į olimpinį reitingą sportininkė nepatenka.

LOSC direktoriaus teigimu sportininkai tvarkingai tikrinasi sveikatą, visi yra sveiki ir pajėgūs kovoti dėl vietos olimpinėje rinktinėje. Nerimą kelia tik A. Gudžiaus trauma.

Nauja LTOK narystės įforminimo tvarka

LTOK generalinis sekretorius Valentinas Paketūras informavo Vykdomojo komiteto narius apie tai, kad pagal Generalinės asamblėjos ir Tarptautinio olimpinio komiteto patvirtintus naujus LTOK įstatus, Generalinės asamblėjos nariai bus ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys, todėl visų LTOK narių bus prašoma užpildyti LTOK nario anketas. V. Paketūras pabrėžė, kad TOK naujus LTOK įstatus įvertino kaip vienus pažangiausių.

Biudžetas

LTOK generalinis sekretorius apžvelgė pirmo ketvirčio LTOK biudžetą. LTOK pajamos per pirmą ketvirtį sudarė 40 proc. visų planuojamų metinių pajamų. V. Paketuras atkreipė dėmesį į tai, kad pagal LR įstatymus pirmą ketvirtį buvo gautos lėšos iš bendrovės „Olifėja“ už paskutinį 2015 metų ketvirtį. Dauguma 2016 metų pirmo ketvirčio išlaidų straipsnių yra subalansuoti, kai kurie išlaidų straipsniai viršija planuotus dėl federacijų prašymų pervesti lėšas ankščiau numatytų terminų. V. Paketūro teigimu, metinis biudžetas turėtų būti įvykdytas pagal planą.