Jame laimę išmėgins šeši Lietuvos atstovai: Edgaras Skurdelis (iki 60 kg), Evaldas Petrauskas (iki 64 kg), Eimantas Stanionis (iki 69 kg), Tomas Pivorunas (iki 75 kg), Tadas Tamašauskas (iki 91 kg) ir Mantas Valavičius (+91 kg).

Europos atrankos varžybose, kurios vyks balandžio 7-17 d., boksininkai kovos dešimtyje skirtingų svorio kategorijų, kuriose bus išdalinta po 3 kelialapius.

„Visi šeši mūsiškiai yra pajėgūs pasiekti šį tikslą, nes ne be reikalo yra olimpinėje rinktinėje. Bet daug ką lems burtai, teisėjavimas ar sportininko savijauta, todėl nenorėčiau prognozuoti“, – įvardyti komandos favoritų nesiryžo Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Darius Šaluga.

Rinktinės trenerio Vladimiro Bajevo skaičiavimu, norint užsitikrinti kelialapį lietuviams reikės laimėti 4 kovas. Finalininkai bilietus į kišenę įsidės iškart, o pusfinaliuose suklupę sportininkai dėl paskutiniojo kelialapio turės grumtis papildomoje dvikovoje.

„Mano šansai yra dideli – esu nusiteikęs olimpinį kelialapį paimti kuo greičiau“, – nekantrumu tryško Europos čempionas E. Stanionis.

„Paimsi, paimsi!“, – 21-erių metų auklėtinį skatino treneris.

Nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vykusiose šešeriose olimpinėse žaidynėse bokso federacija turėjo bent po vieną atstovą. Londone jų buvo du, bet šiemet garantuota vieta Brazilijoje kol kas dar negali pasigirti nė vienas.

Tai lėmė padidėjusi konkurencija, nes dabar olimpiniai kelialapiai dalijami ne tik atrankinėse kovose ar pasaulio čempionate, bet ir profesionalų ringe – APB ir WSB lygose. Bet jose dalyvavusiam E. Stanioniui iki tikslo pritrūkdavo vos vieno žingsnio, nes kelią užtverdavo teisėjų sprendimai.

„To labiausiai ir bijau, nes kai po kovos tu galvoji, kad laimėjai, o pakelia kito sportininko ranką, tai tikrai yra labai skaudu. Atrodo, kad jau du kartus turėjau laimėti kelialapį, bet to vis dar nepadariau“, – galvą kraipė geriausias 2015 metų Lietuvos boksininkas.

„Esame gerai nusiteikę, todėl tikrai stengsimės, kovosim. Neturime kur trauktis – išaušo laikas kovoti“, – kovingumu tryško Londone bronza pasidabinęs E. Petrauskas.

Vis tik jeigu nepavyktų kelialapio laimėti Europos turnyre, tai padaryti būtų galima ir birželio 7-19 d. Azerbaidžane vyksiančioje pasaulinėje atrankoje. Vis tik joje lauktų dar didesnė konkurencija.

„Atidžiai stebėjau Azijos atrankines varžybas – Azijos čempionai ir prizininkai liko už borto. Dar Okeanija šiemet susijungė su Azija – kai anksčiau jie turėdavo net 10 sportininkų, dabar kelialapį laimėjo vos vienas. Tai jūs įsivaizduokite, kokia bus konkurencija“, – realybei į akis žvelgė V. Bajevas.

Vladimiras Bajevas, Evaldas Petrauskas, Eimantas Stanionis

Bokso užkulisiuose svarstoma, kad liepos mėnesį būtų galima surengti APB ir WSB turnyrus, kuriuose būtų išdalinta po dar 3 kelialapius. Bet Lietuvos boksininkai šios idėjos išsipildymu netiki, nes jau lygiai taip pat nudegė prieš praėjusią vasarą vykusias Europos žaidynes. Tąkart bilietų dalybos profesionalų kovose buvo atšauktos, todėl lietuviai liko be kelionės į Azerbaidžaną.

„Konkurencija nuo Londono olimpinių žaidynių itin padidėjo, todėl mūsų minimalus tikslas – bent vienas kelialapis. Jeigu laimėsi daugiau – tai tik rankomis plosime“, – apie planus, kiek boksininkų žada vežtis į Rio, pasakojo D. Šalūga.

Jis taip pat užsiminė, kad AIBA taryba jau priėmė sprendimą dėl profesionalų dalyvavimo olimpinėse žaidynėse, tačiau posėdžio metu ji lauks ir šalių federacijų pritarimo.

„Pasigirdo profesionalų pašaipų mėgėjų boksui, bet aš nemanau, kad Eimantas ar Evaldas išsigąstų į ringą pagal mėgėjų taisykles atsistoti su garsiu profesionalu. Ir netikiu, kad per 5 sekundes galėtų juos profesionalas nokautuoti. Mėgėjų boksas yra dinamiškesnis, greitesnis – čia reikia viską parodyti per 3 raundus, o profesionalų ringe – per 8.

Aš tikrai neatiduočiau jokio privalumo profesionalams, kovojant prieš mėgėjus. Kad ir toje pačioje olimpiadoje. Kita vertus, pati profesionalų lyga nėra pasiruošusi priimti tokio sprendimo ir dalyvauti olimpiadoje. Įsivaizduokite, jie turi šimtamilijoninius kontraktus, o išeitų į ringą mėgėjas jį nokautuotų. Todėl netikiu, kad jie sutiks dalyvauti Rio žaidynėse“, – apie galimus pokyčius bokse pasakojo LBF prezidentas.

Olimpinės žaidynės, iki kurių liko 124 dienos, Rio de Žaneire vyks rugpjūčio 5-21 dienomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)