Baimė dėl saugumo

Per pastarąjį dešimtmetį daugiau nei 40 Rusijos plaukikų įkliuvo dėl dopingo vartojimo. Tai didžiausi skaičiai pasaulyje – skandalingus faktus į viešumą iškėlė britų leidinys. Pastaruoju metu daugiausiai triukšmo kilo dėl Julijos Jefimovos, kurios organizme aptikta meldoniumo, tačiau nerimaujama, kad yra ir neatskleistų atvejų, kaip kad su dviem eritropoetiną (EPO) vartojusiais plaukikais, kurie taip ir liko nenubausti.

Minėtą dviejų plaukikų atvejį 2009 m. aprašė Rusijos žiniasklaida, tačiau jis taip ir nepateko į Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) bylas.

Šaltiniai Rusijos plaukimo sporto srityje atskleidė, kad plaukikų buvo klausta, iš kur jie gavo dopingo. Jų nurodytas gydytojas turėjo glaudžių ryšių su vietos valdžios pareigūnais.

„Čia istorija pasibaigė“, – pažymėjo šaltinis. Rusijos antidopingo agentūra „Rusada“ negalėjo ar nenorėjo išsamiau gilintis į šį atvejį.

Tai atitinka faktus,kurie rašomi Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) pernykštėje metų ataskaitoje: Rusijos teisėsaugos institucijos dangsto teigiamus dopingo tyrimus, o šalies prezidentas Vladimiras Putinas yra davęs įsakymą atidaryti kraujo mėginius prieš išvykstant iš šalies.

Britų žurnalistai domėtis Rusijos plaukimo skandalu pradėjo po to, kai į „The Times“ kreipėsi sunerimę užsienio treneriai. Įtarimus patvirtino ir Rusijoje dirbantys specialistai, tačiau įvardinti savo pavardes jie atsisakė neva dėl savo saugumo.

Savos laboratorijos

Neįvardijami treneriai pasakojo, kad kai kuriems jų kolegoms buvo siūlomas metinis 300 000 dolerių (267 570 eurų) atlyginimas už darbą Rusijos plaukimo centruose, turinčiuose savas „farmakologijos laboratorijas“.

Vienam treneriui pasiūlė metinę 270 000 eurų sutartį už tai, kad jis vadovautų plaukikų komandai. Treneriui aprodė patalpas, kuriose jis turėtų dirbti ir „nuramino“: „Nesijaudinkite, čia turime farmakologijos laboratoriją.“

Treneris sutriko ir nepaprašė aprodyti „laboratorijos“. Jis nė nenutuokė, ką tai reiškia, tik baiminosi didžiausios blogybės ir pasiūlymo nepriėmė.

Kitas treneris pasakojo, kad buvo daug nerimą dėl Rusijos plaukimo keliančių ženklų: pernai per FINA Pasaulio taurės varžybas Maskvoje jis su kolegomis pamatė prie baseino stalą, greta kurio sėdėjo asmenys, turintys tablečių, buteliukų, vaistų ir pan. Tai vyko visų akivaizdoje. Treneris neturi supratimo, kas buvo visuose tuose buteliukuose, tik pažymi, kad varžybų dieną baisiai neįprasta matyti prie baseino vaistinės arsenalą.

Vis daugėja reikalavimų, kad WADA išplėstų tyrimą į kitas sporto šakas, tačiau iškyla problema – liudininkai nenori kalbėti ir viešinti pavardžių.

Kai „The Times“ susisiekė su šaltiniu Rusijos plaukimo sporte, pokalbis prasidėjo ir baigėsi tokiais žodžiais: „Jei su jumis kalbėsiu, atsidursiu po artimiausiu traukiniu Maskvos pagrindinėje stotyje – kaip visi, kurie per daug žino.“

Pilkasis kardinolas

Gydytojo Sergejaus Portugalovo akivaizdus įsikišimas į Rusijos plaukimą – dar vienas smūgis šio sporto patikimumui. Paaiškėjus, kad WADA rekomendavo visam gyvenimui nušalinti S. Portugalovą iš pareigų kaip centrinę figūrą dopingo skandale, skatinusią sistemingą dopingo vartojimą, raginimų uždrausti rusų plaukikams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse tikrai padaugės.

Nuo 2009 m., kai S. Portugalovas pirmą kartą pasisiūlė „padėti“ rusų plaukikams, 23 plaukikai įkliuvo už dopingo vartojimą, o per pastarąjį dešimtmetį, kaip minėta, tokių atvejų buvo daugiau nei 40. Galima paminėti, kad nuo 1973 m. tik aštuonių Didžiosios Britanijos sportininkų dopingo testai buvo teigiami, o per pastarąjį dešimtmetį – tik vienas, kai plaukikas vartojo vaistus nuo astmos.

WADA išsiaiškino, kad S. Portugalovas „įdiegė“ dopingo programas ir netgi skirdavo ištvermę stiprinančių vaistų, visiškai nepaisydamas sportininkų sveikatos. Sakoma, kad jis nusavindavo dalį sportininkų laimėjimų, kad nuslėptų teigiamus testus ir daugelį dešimtmečių buvo centrinė figūra ruošiant rusų sportininkus.

S. Portugalovas taip buvo Rusijos plaukimo federacijos Medicinos komisijos narys.

Rusų bėgikė Julija Stepanova patvirtino, kad lankydamasi pas S. Portugalovą matė pas jį plaukimo ir kitų sporto šakų trenerių bei sportininkų.

Vienas šaltinis Rusijos plaukimo sporto srityje neslėpė, kad laisvai samdomi gydytojai, tokie kaip S. Portugalovas, siūlydavo „pagalbą“. Jis pridūrė: „Kai kurie plaukikai puikiai pasirodydavo tėvynėje, o užsienyje jiems nuolat nesisekdavo. Kyla įtarimas, kad namuose jie būdavo prifarširuoti dopingo. Žinoma, kad kai kurie treneriai labai noriai skiria injekcijas.“

Pats S. Portugalovas į „The Times“ klausimus neatsakė, o ledinio publikacija patraukė WADA ir FINA dėmesį. Organizacijos yra pasirengusios pradėti tyrimą.

„Be abejo, teiginiai apie Rusijos plaukime įsišaknijusį dopingą turi būti ištirti. Švarūs atletai visiškai pagrįstai yra susirūpinę dėl to, kad jų teises pamina mažuma, kuri pasirenka dopingą“, – pareiškė WADA prezidentas Craigas Reedie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)