Šių metų planetos čempionato normatyvai – rekordiškai aukšti. Juos įvykdė tiek mažai sportininkų, kad daugumoje rungčių nebus vykdomos kvalifikacijos. Šuolių į aukštį varžybose A. Palšytė į kovą dėl apdovanojimų stos su 11 lengvaatlečių, nors prieš dvejus metus Sopote (Lenkija) vykusiame pasaulio čempionate dalyvavo 17 šuolininkių, o 2012 metais Stambule (Turkija) – 20.

„Toks yra organizatorių sprendimas, ar jis palankus – matysis pagal rezultatus po varžybų. Toks formatas labiau primins komercines varžybas, tad reikia tikėtis, kad nesant kvalifikacijai ir atsistatymui po jos bus galima pasiekti geresnių rezultatų“, – sakė ketvirtame pasaulio uždarų patalpų čempionate dalyvausianti A. Palšytė.

Lietuvos komanda Portlande galėjo būti ir gausesnė – vardiniu kvietimu startuoti čempionate nepasinaudojo trišuolininkė Europos iki 23-ejų metų čempionė Dovilė Dzindzaletaitė, o bėgikei Natalijai Piliušinai iki normatyvo 800 metrų rungtyje pritrūko 0,46 sek. (beje, šio sezono lietuvės rezultatas – 2 min. 2,96 sek. – geresnis nei visų prieš tai buvusių čempionatų normatyvai).

Planetos pirmenybių normatyvai nepakluso nė vienam Latvijos lengvaatlečiui, tačiau IAAF latviams leido deleguoti 800 metrų bėgikę Ligą Velverę, nors pastaroji tiek žiemos, tiek vasaros sezono metu rezultatais nusileido N. Piliušinai. Estijos delegaciją čempionate sudaro du sportininkai – šuolininkė į tolį Ksenija Balta ir 400 metrų bėgikas Marekas Niitas.

A. Palšytė JAV pasiekė jau prieš 10 dienų. Sportininkė čia surengė treniruočių stovyklą ir po planetos pirmenybių už Atlanto pasiliks ir dar kurį laiką – iškart po varžybų lietuvė pradės pasiruošimą olimpiniam vasaros sezonui.

„Į oficialų viešbutį persikėlėme tik trečiadienį, iki tol gyvenome užmiestyje, arčiau treniruočių vietos. Atvykus į Portlando centrą viskas atrodo gerai, net orai gerokai pasitaisė. Akreditacijų centras veikia greitai, komandų viešbučiai išsidėstę šalia vienas kito, o iki varžybų arenos autobusu važiuojame apie 15 minučių, tad kelionė tikrai netolima“, – sąlygomis džiaugėsi A. Palšytė. – Pats varžybų centras gana jaukus, tačiau kiek neįprasto išplanavimo. Tribūnos mažytės, lubos žemos, o tai sudaro itin mažos erdvės vaizdą. Kada vyksta transliacija, operatoriai dirba taip gerai, kad atrodo, jog tai labai didelė arena su plačiais sektoriais.“

Į Portlandą A. Palšytė atvyko turėdama ketvirtą sezono rezultatą pasaulyje – 197 cm. Už ją aukščiau šoko tik amerikietė Vashti Cunningham (199 cm), ispanė Ruth Beitia (198 cm) ir Barbadoso atstovė Akela Jones (198 cm). Tiesa, pastaroji sportininkė, kaip ir dvi pajėgios Rusijos šuolininkės Ana Čičerova ir Marija Kučina, planetos pirmenybes praleis.

Pastarąjį kartą A .Palšytė varžybose dalyvavo prieš mėnesį, kai Lietuvos čempionate įveikė 194 cm aukštį.

„Su trenere žiemos sezono metu planavome turėti keturis startus, tad po pirmų trijų nusprendėme ruoštis čempionatui. Į JAV išvykome kovo pradžioje, po čempionato Lietuvoje pabuvome vos porą savaičių. Taip susiklostė, kad per tuos persikėlimus ir vienų vietų į kitas, laikas prabėgo labai greitai, tad nespėjome užsisėdėti ar pavargti nuo laukimo. Čempionatas jau čia pat, liko išlaukti ir kiek įmanoma geriau pasirodyti“, – sakė A. Palšytė.

Po šalies nepriklausomybės atkūrimo pasaulio uždarų patalpų čempionato medaliu pasidabinti pavyko vienai Lietuvos sportininkei Austrai Skujytei. Daugiakovininkė 2004-ų ir 2012-ų pirmenybių penkiakovės varžybose iškovojo bronzos apdovanojimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)