„Tendencija, kurią pastebime sporte, yra tokia pati, kaip ir kitose sprendimų priėmimo srityse – moterų mažėja su kiekvienu laipteliu aukštyn sporto hierarchijoje”, – sako EIGE direktorė Virginija Langbakk.

Tik dviejose Europos valstybėse nacionaliniams olimpiniams komitetams vadovauja moterys. Lietuva – viena jų, LTOK prezidentė yra olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė.

EIGE atlikti tyrimai patvirtina, kad nacionalinėse sporto federacijose moterys nėra pakankamai įtraukiamos į sprendimų priėmimą. Vidutiniškai moterys sudaro tik 14 proc. sprendimų priėmėjų: valdybos narių, generalinių sekretorių ir viceprezidentų. Be to, skaičiuojama, kad moterys užima tik 5 proc. federacijų prezidentų postų. Fiksuojami ir dideli skirtumai tarp ES šalių narių. Sprendimus priimančių moterų dalis nacionalinėse federacijose svyruoja nuo 3 proc. Lenkijoje ir 43 proc. Švedijoje.

LTOK užsakymu bendrovės „TNS LT“ atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvos portalai ir TV kanalai moterų sportui skiria kur kas mažiau dėmesio nei vyrų sportui. Lietuvos interneto portalų pranešimuose apie sportą vyrai minimi net 4,5 karto dažniau nei moterys. 97 proc. televizijos kanalais transliuojamų varžybų rungiasi vyrai.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad visuomenė norėtų turėti galimybę stebėti daugiau moterų varžybų transliacijų. 55 procentai visų apklaustųjų mano, kad Lietuvos kanalai transliuoja per mažai varžybų, kuriose dalyvauja moterys. Norą matyti daugiau moterų varžybų išreiškė 45 proc. visų respondentų.

Minint tarptautinę moters dieną ir artėjant 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinėms bei parolimpinėms žaidynėms, EIGE ir LTOK, bendradarbiaudami su Šiaurės šalių ambasadomis ir Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje, surengė tarptautinę konferenciją „Moterys ir vyrai sporte: ar žaidžiame pagal tas pačias taisykles?“.

LTOK prezidentė pasveikino apie šimtą į konferenciją susirinkusių dalyvių.

„Pradėjusi domėtis lyčių lygybe sporte pirmiausiai peržvelgiau savo ilgą sportinę karjerą ir supratau, kad joje buvo visko – tiek nuoskaudų, tiek diskriminacijos. Mano kolegės gali pasakyti tą patį – buvo visko. Bėda ta, kad visada maniau, jog taip ir turi būti. Mes šiandien čia susitikome tam, kad iš šioje konferencijoje dalyvaujančių moterų patirčių suprastume, jog stereotipai nėra savaime suprantamas dalykas, mes pačios turime pradėti juos keisti“, – į konferencijos dalyves kreipėsi LTOK prezidentė.

Konferencijos metu vykstančiose diskusijose dalyvauja buvusi profesionali bėgikė Rikke Ronholt (Danija), Kauno dziudo klubo „Asahi“ prezidentė Lolita Dudėnienė, futbolininkė ir teisėja, Hedmarko universitetinės kolegijos docentė Bente Ovedie Skogvang (Norvegija), UEFA teisėja, futbolo trenerė ir žaidėja Justina Lavrenovaitė, Lietuvos nacionalinės krepšinio rinktinės kapitonė Rima Valentienė, organizacijos „Europos moterys ir sportas“ pirmininkė Kristina Thuree (Švedija), Europos komisijos sporto skyriaus politikos ekspertė Paola Ottonello, Suomijos olimpinio komiteto atstovė Hikka Laitinen ir Europos Tarybos išplėstinio dalinio susitarimo vykdančiosios tarybos narys ir pranešėjas lyčių lygybės klausimais Marko Begovičius. Baigiamąjį žodį tarė Suomijos ambasadorius Lietuvoje Harri Maki-Reinikkas.

Europos lyčių lygybės institutas (EIGE) yra nepriklausoma Europos Sąjungos agentūra, skirta remti ir stiprinti lyčių lygybės plėtrą ir kovą prieš diskriminaciją dėl lyties bei plėsti visuomenės žinias apie lyčių lygybė ES ir šalyse narėse.

LTOK yra savarankiška, ne pelno siekianti, visuomeninė, pasaulio olimpiniam judėjimui priklausanti organizacija.