Vienoje grupėje tarpusavyje varžysis „Tūkstantmečio odisėjos“ jachta „Ambersail“ ir praėjusių metų „Volvo Ocean Race“ lenktynių aplink pasaulį vicečempionų laivas „Team Brunel“, kurio komandos sudėtyje iki šiol buriuoja ir pirmasis jachtų varžybose aplink pasaulį dalyvavęs lietuvis Rokas Milevičius.

„Šios varžybos vyksta netoli nuo kranto, distancijos nebūna ilgos, todėl labai daug atsakomybės dėl siekiamo rezultato tenka įgulai ir jos profesionalumui. Jei abiejų laivų įgulos dirbs darniai, jei nepadarys didelių taktinių klaidų - tokiu atveju gal ir galime tikėtis, kad pamatysime iš tiesų įdomią kovą. Regata vyksta pagal handikapo sistemą (sistema leidžianti išlyginti techninę ir sportinę laivų skirtumų nelygybę) ir „Team Brunel“ balas yra šiek tiek didesnis. Žinoma, ši sistema nėra tobula, tačiau teoriškai pagal perskaičiuotą laiką „Ambersail“ turi šansų išsiveržti į priekį, jei „Team Brunel“ visuose kursuose būtų už ją greitesnė ne daugiau kaip 20 procentų“, - teigia buriuotojas Simonas Steponavičius, buvęs jachtos „Ambersail“ kapitonu 2010 ir 2011 metų „St. Maarten Heineken“ regatoje.

Tiesa, kaip pripažįsta šiais abiem laivais buriavęs R. Milevičius, didelę įtaką turės ir tai, kad jachta „Ambersail“ - gerokai senesnis laivas. Be to, pasak buriuotojo, nors „Ambersail“ ir turi palankesnį balą, „Team Brunel“ įgulą sudarys itin patyrę ir daug profesionalios patirties sukaupę buriuotojai, kas komandai tokiose varžybose iš karto suteikia didelį pranašumą.

Nors ir šiek tiek skiriasi savo amžiumi ir dydžiu, jachtos „Ambersail“ (60 pėdų/18,3 m) ir „Team Brunel“ (65 pėdos/19,8 m) abi yra VOLVO klasės laivai, sukurti specifiškai „Volvo Ocean Race“ lenktynėms aplink pasaulį. Būtent dėl šios priežasties jie varžysis vienoje jachtų grupėje.

Tęsiant tarptautinį bendradarbiavimą, su jachta „Ambersail“ šiose varžybose buriuos užsienio buriuotojų įgula, vadovaujama žymaus lenkų buriuotojo Przemysławo Tarnackio, net keturis kartus tapusio pasaulio čempionu „Micro Tonner“ klasėje. „Team Brunel“ įgulai vadovaus kapitonas Bouwe Bekkingas, o įgulos sudėtyje buriuos Lietuvos buriuotojas R. Milevičius. Pasak jo, įgula šiose varžybose turi du tikslus — ieškoti komandos rėmėjų 2017 metų „Volvo Ocean Race“ varžyboms ir laimėti regatą.

„Kiekvienas plaukimas yra treniruotė ir įgūdžių lavinimas. Mūsų tikslas, kaip visada, pasirodyti kuo geriau, bet svarbiausia, kad visi gerai praleistų laiką. Tiesa, tą geriausiai pasiekti plaukiant pirmiems ir plaukiant greitai“, - šypsosi R. Milevičius.

„St. Maarten Heineken“ regata — viena žymiausių Karibų regatų, šiemet rengiama jau 36 kartą. Jos metu skirtingų šalių jachtos įvairiomis distancijomis aplink salą varžosi tris dienas kas vakarą grįždamos į krantą. Daugiausiai dalyvių — net 289 jachtos — regatoje dalyvavo 2008-ais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)