Treneris, kuris svariai prisidėjo prie daugybės žvaigždžių karjeros stipriausiose planetos lygose. Taip pasaulio sporto žiniasklaidoje vadinamas iš Ukrainos kilęs, o po to JAV įsikūręs B. Doroženka.

Sostinės ledo ritulio akademijos kvietimu ukrainietis kovo pabaigoje meistriškumo paslaptis vėl atskleis ir jauniesiems Lietuvos talentams. „Next Generation Hockey School“ mokyklos įkūrėjas pats ves pratybas, vykstančias pagal sistemą, padėjusią ne vienam žaidėjui rasti vietą stipriausiose JAV ir Europos ledo ritulio lygose. Į stovyklą Vilniuje planuoja atvykti ir ritulininkai iš Danijos, Estijos, Baltarusijos ir Rusijos.

Pernai pirmą kartą Lietuvoje viešėjęs ir kartu su Sostinės ledo ritulio akademija čia meistriškumo stovyklą surengęs B. Doroženka tada sakė, kad Lietuvoje yra gilios ledo ritulio tradicijos.

„Labai svarbus dalykas – tradicijos. Jos iš niekur neatsiranda, jas reikia sukurti. Lietuvoje yra tradicijos. Nes iš čia kilo labai garsūs žaidėjai – Darius Kasparaitis, Dainius Zubrus. Jie parodė, kad lietuviai, pradėję žaisti gimtinėje, o vėliau pratęsę tobulėjimą kitose šalyse, gali pasiekti viršūnę. Tai ir yra tradicija. Bet reikia daug ir sunkiai dirbti, kad tradicija nenutrūktų. Esu įsitikinęs, kad Lietuvoje atsiras ir daugiau NHL žaidėjų.“

Tai, kad B. Doroženka žino, kaip nulipdyti NHL žaidėjus, įrodo ne vienas šioje lygoje rungtyniaujantis jo buvęs auklėtinis. B. Doroženka dirbo su Šveicarijos rinktinės puolėju Patricku Fischeriu. Šešių pasaulio čempionatų ir dvejų olimpinių žaidynių dalyvis, prieš patekdamas į NHL, treniravosi pagal ukrainiečio sudarytą sistemą. Kitas garsus jo auklėtinis – ledo ritulio legenda Claude‘as Lemieux. Kai būdamas 45-erių kanadietis nusprendė grįžti į didįjį ledo ritulį, būtent B. Doroženka teko atsakomybė ruošti jį naujam sezonui. Ukrainietis buvo ir C. Lemieux sūnaus Brendono, pašaukto 2014 metų NHL naujokų biržoje, treneris.

B. Doroženkos auklėtiniai buvo dar du 2014 metų NHL naujokų biržoje pasirinkti žaidėjai – amerikietis Austinas Carrolas ir kanadietis Jake‘as Virtanenas, jau antrą sezoną rungtyniaujantis stipriausioje planetos lygoje.

Šiemet B. Doroženkos pavardė dažniausiai minima straipsniuose apie 2016 metų NHL naujokų biržą ir jos pirmą šaukimą, kuriuo, specialistų nuomone, turėtų būti pasirinktas Šveicarijoje rungtyniaujantis 18-metis amerikietis Austonas Matthewsas.

Laikraštis „The New York Times“ B. Doroženką ir dar du Arizonos valstijoje dirbančius specialistus pavadino itin svarbų vaidmenį A. Matthewso tobulėjime suvaidinusiais treneriais. O apie šį Amerikos supertalentą rašė ir potalas nhldrafts.com.

„B. Doroženkos mokykla „Next Generation Hockey“ — itin aukšto lygio programa su neįtikėtinai išradingais pratimais, skirtais pagerinti svarbiausius ledo ritulininkų žaidimo elementus.“

Pats B. Doroženka vadina A. Matthewsą savo šeimos nariu.

„Austoną treniravau net dešimt metų. Draugaujame su jo tėvais. Austono mama – meksikietė, o tėvas – amerikietis, puikiai kalbantis ispaniškai. O aš, išvykęs iš Ukrainos, ilgai dirbau Meksikoje, tad irgi moku ispanų kalbą. Mes su Austono tėvu Brianu vadiname vienas kitą broliais, o Austono seneliai tapo, tarsi, mano tėvais Amerikoje. Austonas yra iš tų žaidėjų, kuriuos auklėjau nuo mažens ir jie man kaip vaikai. Aš lipdžiau iš jo ledo ritulininką. Tai man labai svarbu.“

Sostinės ledo ritulio akademijos įkūrėjas, Lietuvos rinktinės gynėjas Artūras Katulis B. Doroženkos darbą stebėjo ir Lietuvoje, ir JAV. Lietuvis neslepia – per stovyklas jis ir pats daug išmoko iš B. Doroženkos.

„Tai, ką jis daro – unikalu. Boriso sistemoje nėra nei vieno judesio, nei vieno pratimo, kuris nebūtų pagrįstas, kodėl jį reikia daryti. Net kai Borisas leidžia – o tai būna labai retai – vaikams kiek pažaisti ir surengia estafetes, viskas vyksta kaip ir per rimtą treniruotę, tik paversta žaidimu. Bet tam skirtos tik kelios minutės. O šiaip verda darbas – vienos treniruotės trukmė yra trys valandos su penkiolikos minučių pertrauka.“

B. Doroženka, pirmą kartą viešėdamas Vilniuje, prisipažino, kad jį džiugina mažiausi treniruočių dalyviai.

„Mane labiausiai džiugina, kad ledo ritulio treniruotėse matau mažų vaikų – 6-10 metų. Būtent jie gali tapti Lietuvos ledo ritulio ateitimi.“

Tiesa, pasak patyrusio trenerio, be darbo pratybose net perspektyviausi vaikai nieko nepasieks,o talentas kartais išryškėja praėjus ne vieneriems treniruočių metams.

„Norint įžvelgti talentą, amžius nesvarbus. Pakanka atkreipti dėmesį į jo judrumą, koordinaciją, mąstymą ir, žinoma, norą dirbti bei žingeidumą. Kartais talentas išryškėja labai jauname amžiuje, o kartais vėliau. Bet talentas ir darbas visada žengia greta. Nes be darbo talentas pražūva arba net negimsta“, - tikino B. Doroženka.

Jo teigimu, A. Matthewsas keletą metų niekuo neišsiskyrė iš bendraamžių.

„Noras ir galimybės būti geriausiu jam atsirado sulaukus 11-os metų. O prieš tai Austonas žaidė trečiame penkete. Matėsi, kad jo rankos tinkamos ledo rituliu, bet labai trūko fizinės jėgos, todėl berniukas negalėjo atsiskleisti. Austonas buvo koordinuotas, bet silpnokas. Tačiau jam, mano nuomone, labai padėjo puikūs santykiai šeimoje. Tėvais labai daug prisidėjo prie Austono sėkmės. Jie visada jam viską kantriai aiškindavo. Net labai mažam. Austono tėvas niekada nekelia balso – auklėjimas paremtas tarpusavio supratimu.

Austonas – labai darbštus ir daug ką darė peržengdamas galimybių ribas. Kartą atlikdamas pratimą jis net nesulaikė ašarų. Tačiau kai pasiūliau pailsėti, vaikinas atsisakė ir atliko viską iki galo. Jis pasižymi ir intelektu, ir žingeidumu. Kartu žiūrėdavome legendinių ledo ritulininkų žaidimą. Jis galėjo peržiūrėti vieną momentą 10-15 kartų, o po to pats mėgindavo ant ledo pakartoti matytus veiksmus. Ir klausdavo manęs, ar daro taip, kaip reikia.“

Į suaugusiųjų ledo ritulį dabar jau įžengęs A. Matthewsas pasižymi itin tiksliu smūgiu iš eigos, puikiai stabdo ritulį. Anot B. Doroženkos, šiuos įgūdžius padėjo išlavinti beisbolo treniruotės, kurias ne vienerius metus lankė triskart pasaulio ledo ritulio jaunių čempionas.

Ukrainietis ir pats treniruotėse naudoja kitų sporto šakų elementus.

„Kai ką nusižiūriu. Man labai įdomu, kaip dirba greitojo čiuožimo sportininkai, krepšininkai, futbolininkai, boksininkai. Labai įdomus karatė ir visų kitų rytų kovos menų psichologinis aspektas. Iš jų galima pasimokyti kantrybės, savitvardos, drausmės ir, ypač, pagarbos varžovui. Ją būtina įskiepyti kiekvienam vaikui visose sporto šakose. Apie tai visą laiką kalbu savo auklėtiniams, pateikdamas pavyzdžių iš savo ar visiems žinomų žmonių gyvenimo.“

Beje, NHL naujokų biržos favoritas neakivaizdžiai susijęs ir su garsiausiu visų laikų Lietuvos ledo ritulio rinktinės žaidėju Dainiumi Zubrumi. Vaikystėje amerikietis B. Doroženkos dėka sužaidė vienerias rungtynes Charkovo „Družba-78“ komandoje, tuo metu stovyklavusioje JAV. Būtent šiame klube kelią į aukštumas pradėjo šį sezoną NHL ekipoje San Chosė „Sharks“ klube rungtyniaujantis D. Zubrus.

B. Doroženkos nuomone, Lietuvos ledo ritulininkams irgi svarbu neužsisėdėti vienoje vietoje, o ieškoti naujų kelių.

„Net Amerikoje vaikai nesėdi vienoje vietoje ir, pasiekę tam tikrą lygį, keliauja ten, kur gali pasiekti dar didesnių aukštumų. Taip buvo ir su Austonu. Juk ir profesionalūs muzikantai, norintys groti ne po vieną, o orkestre, ieško geriausio. Vieni važiuoja į Niujorką, kiti – į Milaną. Kur yra aukščiausias lygis, kur galima dar labiau patobulėti.

Todėl, kol Lietuvoje neatsiras penki nauji kasparaičiai ir penki zubrai, reikia ieškoti galimybių kitose šalyse – Europoje ir Amerikoje. Ir kai jie grįš į rinktinę, jos lygis iškart išaugs. Šie savotiški laiptai jau atsiranda. Jų pagrindas – tokios mokyklos, kaip Sostinės ledo ritulio akademija. Ant šio pagrindo statoma meistriškumo piramidė. Kuo pagrindas didesnis, tuo platesnė bus ir viršūnė, čia bus daugiau aukšto meistriškumo žaidėjų“, - sakė ledo ritulio talentų kalvis iš Ukrainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją