Akademinių atostogų išėjo bergždžiai

Lietuvos irklavimo rinktinė jau susižėrė rekordinius penkis bilietus į Rio de Žaneiro žaidynes, bet pasidalinti jais tarpusavyje pasirodė ne taip paprasta.

Konfliktas pučiasi dėl moterų vienviečių valčių rungties, kurioje pernai olimpinį kelialapį iškovojo Lina Šaltytė.

Praėjusį rugsėjį vilnietė pasaulio čempionate Prancūzijoje 2000 m nuotolyje užėmė aštuntą vietą.

L. Šaltytė ir kiti jos tautiečiai vietas olimpiadoje pelnė ne sau asmeniškai, o šaliai. Todėl Lietuvos irklavimo federacija (LIF) gali laisvai pasirinkti, kuriuos sportininkus deleguoti į žaidynes.

Ir jei, pavyzdžiui, tokios porinių dviviečių įgulos kaip Saulius Ritteris bei Rolandas Maščinskas ar Donata Vištartaitė bei Milda Valčiukaitė tėvynėje lygiaverčių konkurentų neturi, to nepasakysi apie vienvietes irkluojančias moteris.

Pirštinę L. Šaltytei norėtų mesti trejus metus anapus Atlanto studijuojanti I. Adomavičiūtė.

Buvusi daugkartinė pasaulio ir Europos jaunių čempionė irkluojant dvivietę su M. Valčiukaite iš šalies sporto mėgėjų radarų išnyko 2012 metų pabaigoje, kuomet išvyko krimsti mokslų Vašingtono valstijos universitete.

Vis dėlto irklų iš rankų gabi atletė nepaleido ir apie save priminė praėjusią liepą Bulgarijoje vykusiame pasaulio jaunimo (iki 23 metų) čempionate, kuriame užtikrintai laimėjo auksą.

I. Adomavičiūtės teigimu, po šios pergalės ne tik ji pati, bet ir LIF atstovai permąstė ketinimus dėl Rio de Žaneiro žaidynių, kadangi įžvelgė realią progą pelnyti kelialapį.

Anot kaunietės, bendru sprendimu nutarta, kad verslo vadybą studijuojančiai merginai verta išeiti akademinių atostogų, grįžti į Lietuvą ir 2016-ais pamėginti sučiupti olimpinę viltį.

Bet kai rugsėjį olimpinį kelialapį iškovojo L. Šaltytė, I. Adomavičiūtės planai ėmė virsti šnipštu.

„Noro kovoti dėl olimpiados tikrai turiu, bet galimybių man niekas nesuteikia. Situacija – labai keista ir nuvilianti“, – kalbėdama su DELFI, graužėsi irkluotoja.

Ieva Adomavičiūtė

Treneris gina savo antrąją pusę?

I. Adomavičiūtė iki šiol nežino, ar apskritai turės progą pasitikrinti jėgas viename kanale su L. Šaltyte – LIF delsia pateikti konkretų atsakymą.

Mokslus specialiai dėl olimpiados sustabdžiusios sportininkės optimistiškai nenuteikė ir žinia, kad ruoštis sezonui kartu su rinktine ji negalės.

Priimti I. Adomavičiūtės nepanoro nei po 2012 metų Londono olimpinių žaidynių Lietuvos rinktinės konsultantu tapęs italas Giovanni Postiglione, nei vyriausiasis komandos treneris Mykolas Masilionis.

Ieškodama kompromiso, LIF ragino I. Adomavičiūtę sėsti į pavienę dvivietę ir bandyti iškovoti šeštą olimpinį kelialapį, bet irkluotoja tokį pasiūlymą palaikė nesusipratimu.

„Mane norėjo susodinti su mergina, kuri irkluoja dar tik antrą sezoną. Visiškai nelogiška. Blogiausia, kad manęs nebeima į stovyklas, nes, pagal G. Postiglione, pašalinių jiems nereikia, aš tik trukdysiu. Nepaisant to, į Graikiją važiuoja dvi merginos, kurios tikrai nėra už mane daugiau pasiekusios ir neturi vietos olimpiadoje“, – galvą kraipė I. Adomavičiūtė.

Jos manymu, bene įtakingiausia figūra Lietuvos irklavime virtęs G. Postiglione nepasitiki sportininkais, gyvenančiais už Atlanto.

Kita priežastimi, dėl kurios užsivėrė rinktinės durys, I. Adomavičiūtė regi M. Masilionio asmeninius santykius su pagrindine jos konkurente L. Šaltyte.

Antradienį 29-ą gimtadienį švęsianti Konstitucinio Teismo darbuotoja ir jaunas irklavimo specialistas – sužadėtiniai.

„Kai bendraujame, jis neleidžia man nė pagalvoti apie atrankines varžybas, labai ją (L Šaltytę – DELFI) užstoja. Manau, jų šeimyninis ryšys čia gali turėti įtakos“, – svarstė I. Adomavičiūtė.

Lina Šaltytė

Italo sprendimas – galutinis ir neskundžiamas

LIF prezidentas Dainius Pavilionis, bendraudamas su DELFI, kalbas apie vyriausiojo trenerio simpatijų reikšmę formuojant šalies rinktinę neigė.

„Suvesti, aišku, galima visaip, Mykolui turbūt norisi, kad Lina būtų olimpiadoje. Bet tikrai nemanau, kad asmeniškumai ką nors lemia. Ir pagrindinį žodį rinktinėje turi ne M. Masilionis, o G. Postiglione“, – sakė D. Pavilionis.

LIF vadovas prisipažino nematantis nieko blogo, jei dviems į olimpines žaidynes nusitaikiusioms irkluotojoms būtų leista išsiaiškinti santykius varžybose.

Bet G. Postiglione nuomonė – kitokia, ir jos lietuviai linkę klausyti.

„Ne aš vienas sprendžiu, tam ir yra treneris konsultantas, kiti specialistai. I. Adomavičiūtė – tikrai mums reikalinga, neužmiršta, stengiamės, kad ji neliktų apgauta. Bet jei prezidentas pradėtų vadovauti treneriui, nebūtų nieko gero. Juk samdome žmogų, mokame jam nemažus pinigus, tad turime juo pasitikėti“, – aiškino D. Pavilionis.

Pasak jo, dėl studijų JAV I. Adomavičiūtė žiemą nedalyvavo kontroliniuose testuose, todėl, pagal G. Postiglione sukurtą darbo tvarką, negalėjo būti pakviesta į rinktinę. Be to, atėjus olimpiniams metams italas esą nebenori vidinės konkurencijos komandoje, kad sportininkai nesiblaškytų ir savo sportinės formos piką planuotų rugpjūtį.

Palyginimui, priešingą taktiką pasirinko Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacija (LBKIF), leidusi Londono olimpiniam vicečempionui Jevgenijui Šuklinui ir perspektyviajam Henrikui Žustautui iki paskutinio momento tarpusavyje galynėtis dėl vienintelės vietos Rio de Žaneiro olimpiniame kaimelyje.

Bet D. Pavilionis ramina, kad puikių progų nuvažiuoti į olimpines žaidynes I. Adomavičiūtė turės ateityje. Jo teigimu, atletė nėra palikta likimo valiai: jai suorganizuota stovykla Trakuose, kitą mėnesį kartu su gabiausiu jaunimu planuojamos treniruotės Kroatijoje, perkama nauja valtis.

„Vienomis varžybomis niekas nesibaigia. Po metų ar dvejų Ieva dar drebins pasaulį“, – teigė LIF prezidentas.

Dainius Pavilionis, Mykolas Masilionis ir Kęstutis Keblys

Tik pati I. Adomavičiūtė entuziazmo dėl savo tolesnės karjeros irklavimo kanale spinduliuoja gerokai mažiau.

„Nesakau, kad aš būtinai laimėčiau atrankos varžybas. Bet labai demotyvuoja, kai neduodama net galimybė. Dabar pati nebežinau, ką darysiu kitais metais, baigusi mokslus. Jeigu jie taip su manimi elgiasi, gal net negrįšiu į Lietuvą“, – atsiduso sportininkė.

Primename, kad praėjusiose planetos pirmenybėse olimpinius kelialapius Lietuvai be L. Šaltytės dar pelnė vienvietininkas Mindaugas Griškonis, porinių dviviečių įgulos – S. Ritteris ir R. Maščinskas bei D. Vištartaitė ir M. Valčiukaitė, vyrų porinė keturvietė – Dominykas Jančionis, Žygimantas Gališanskis, Martynas Džiaugys ir Aurimas Adomavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)