Sumaištį įnešęs J. Matuzevičius vieną lyderį įveikė, kitam patampė nervus

„Klasikų“ turnyre ypatingą ažiotažą kėlė dvikovos tarp kandidatų į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Net keturiose olimpinėse svorio kategorijose iš šešių atletai konkuravo ne tik dėl medalių, bet ir dėl palankesnio dalyvavimo atrankos į Rio turnyrus grafiko. Trenerių sprendimu šalies čempionas įgytų galimybę pasirinkti du atrankos turnyrus iš trijų. Priminsiu, kad pirmasis Europos turnyras vyks balandžio 15-17 dienomis Zrenjanine (Serbijoje), po savaitės atletai ieškos laimę pasauliniame turnyre Ulan Batore (Mongolija), o lenktynes dėl olimpinių kelialapių europiečiams vainikuos lemiamos varžybos Stambule (Turkija) gegužės 6-8 dienomis.

Tačiau viena iš keturių ilgai lauktų dvikovų tarp Laimučio Adomaičio ir Aleksandro Kazakevičiaus neįvyko. Specialistų iš anksto sudarytų finalininkų prognozes svoryje iki 85 kilogramų svoryje sujaukė buvęs joniškietis Julius Matuzevičius, kuris rytinėje dalyje įrodė pranašumą prieš savo kraštietį L.Adomaitį. Finale prieš tituluotą A.Kazakevičių Julius taip pat išlaikė solidumą. Londono olimpinių žaidynių prizininkas tik antrame kėlinuke didelių pastangų dėka iš parterio iškėlė Julių ir atliko pergalingą dviejų balų vertės metimą.

Svorio iki 66 kilogramų finale pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtojas, Edgaras Venckaitis išnaudojo savo patirtį bei fizinį pranašumą ir įveikė beveik dešimt metų jaunesnį Kristupą Šleivą. Akivaizdu, kad po blankaus pernykščio sezono trisdešimtmečio E. Venckaičio sportinės formos kreivė kyla į viršų. Jei imtynių kilimo improvizatorius treniruotėse nesumažins apsukų, tikėtinas jo sėkmingas pasirodymas atrankose.

Vilius Laurinaitis (98 kg) imtyje su Romu Fridriku visus reikalus pasitvarkė pirmajame kėlinuke. Per tris minutes pasaulio jaunimo čempionas V. Laurinaitis aktyviais veiksmais rezultatą išaugino iki 6:0 ir tokiu būdu antrą grumtynių dalį pavertė formalumu.

Nepaisant to, kad sunkiasvorių akistatoje tarp Mindaugo Mizgaičio ir Manto Knystauto nebuvo atliktas nei vienas techninis veiksmas, intriga žiūrovus kaustė iki paskutinės minutės. Rezultatas 1:1, o nugalėtoju teisėjų sprendimu pripažintas M. Mizgaitis. Tokiais atvejais kalbama, kad laimėjo tas, kas kovojo taktiškai sumaniau.

Lietuvos graikų-romėnų imtynių čempionais svorio kategorijose tapo:

59 kg Justas Petravičius (Vilnius-Tauragė)

66 kg Edgaras Venckaitis (Vilnius-Tauragė)

71 kg Ramūnas Dagys (Anykščiai)

75 kg Mantas Sinkevičius (Kaunas)

80 kg Benas Keršys (Joniškis)

98 kg Vilius Laurinaitis (Vilnius-Joniškis)

130 kg Mindaugas Mizgaitis (Vilnius)

Moterų imtynių kovos – pagal numatytą scenarijų

Šalies moterų rinktinės treneris Aivaras Kaselis po čempionato vaikščiojo atsipūtęs – beveik visos jo įžvalgos buvo įgyvendintos. Kandidatės į olimpines žaidynes Danutė Domikaitytė ir Giedrė Blekaitytė žiūrovams parodė, kodėl jos yra vadinamos lyderėmis, o jaunosios panelės mėgino įgelti daugiau patyrusioms varžovėms. Nustebino Šiaulių sporto gimnazijos auklėtinė Auksė Rutkauskaitė, kuri finalinėje imtyje su D. Domikaitytė smagiai grūmėsi pusantro kėlinuko.

Neteisinga būtų nepaminėti savo svoryje ryškiai dominuojančiai Kamilei Gaučaitei. Taip pat maloniai stebino patyrusios imtynininkės Vaida Puidaitė, Deimantė Butavičiūtė, Kristina Domikaitytė, Tatjana Fiodorova. Jos nesiekia olimpinių aukštumų, tačiau nuolatos sukasi savo mėgstamo sporto sūkuryje, pačios sėkmingai kovoja ir rodo pavyzdį jaunoms panelėms. Šiaulių gimnazistėms minėtos sportininkės yra savotiškas lakmusas – įveiks patirties barjerą, galės užsimoti ir į aukštesnių tikslų užkariavimą. Bet dar reikia daug prakaito išlieti treniruotėse bei varžybose.

Lietuvos moterų imtynių čempionėmis svorio kategorijose tapo:

53 kg Vaida Puidaitė (Vilkaviškis)

55 kg Deimantė Butavičiūtė (Šiauliai)

60 kg Kristina Domikaitytė (Anykščiai)

63 kg Giedrė Blekaitytė (Šiauliai)

69 kg Danutė Domikaitytė (Šiauliai-Anykščiai)

75 kg Kamilė Gaučaitė (Šiauliai-Kaunas)

Laisvūnų imtynių turnyre stebino „nurašyti“ vilniečiai ir bušido meistras

Skirtingai nei klasikai, laisvųjų imtynių atstovai neturėjo olimpinių ambicijų. Natūralu, kad po sėkmingų pastarųjų dviejų metų kadetų startų Europos čempionatuose, kur buvo iškovoti bronzos medaliai, rinktinės trenerių dėmesys susitelkė į jaunimą. Šiandien, tiesiog, nėra realių šansų kam nors įsiterpti tarp elitinių atletų, pretenduojančių į Rio todėl specialistai kantriai laukia jaunimo tobulėjimo ir šią situaciją vadina „kartų kaita“.

Prieš čempionatą treneriai laukė perspektyvių jaunų atletų Mindaugo Adomaičio ir Domanto Pauliuščenkos akistatos, tačiau laukta intriga svoryje iki 86 kilogramų neįvyko dėl Mindaugo traumos.

Neliko nepastebėti mažus stebuklus sukūrę sostinės atletai. Jau kelis metus šalies čempionatuose nedalyvavę Stanislavas Bajurinas (70 kg) ir Erikas Bizunovičius (97 kg) buvo primiršti imtynių aplinkoje. Tačiau į šių metų čempionatą jie grįžo su trenksmu – abu iškovojo Lietuvos čempionų titulus.

Antrus metus paeiliui stebino tauragiškio Tomo Pakutinsko kovos šalies čempionate. Tomas tobulai jaučiasi bušido ringuose, kur yra iškovojęs galybę pergalių. Tauragiškis taip pat yra nuolatinis „Hero's“ turnyrų dalyvis, o pernai prie savo apdovanojimų kolekcijos pridėjo pasaulio pankrationo čempiono vardą. Kaip ir prieš metus vykusiame čempionate T. Pakutinskas vėl nusiyrė iki finalo, kuriame nusileido 15 kilogramų sunkesniam Jonui Rudavičiui. Na, o stebino tas, kad laisvųjų imtynių čempionatui Tomas pora mėnesių ruošėsi su „klasikais“ Mantu Knystautu ir Mindaugu Mizgaičiu. „Su tokiais rimtai treniruočių partneriais kitąmet gal auksą nuskinsiu“, – šypsodamasis kalbėjo po lemiamos kovos geros nuotaikos nepraradęs T.Pakutinskas.

Lietuvos laisvųjų imtynių čempionais svorio kategorijose tapo:

57 kg Svajūnas Šakys (Šiauliai-Pagėgiai)

61kg Tomas Baracevičius (Klaipėda)

65 kg Šarūnas Jurčys (Šiauliai-Pagėgiai)

70 kg Stanislav Bajurin (Vilnius)

74 kg Andrius Mažeika (Klaipėda)

86 kg Domantas Pauliuščenko (Raseiniai)

97 kg Erikas Bizunovičius (Vilnius)

125 kg Jonas Rudavičius (Klaipėda)