„Naujoji irklavimo bazė iškils toje pačioje vietoje, kur buvo senoji. Ji bus dviejų aukštų su nedidelėmis administracinėmis patalpomis, trimis treniruoklių salėmis, viešbučiu, persirengimo kambariais, dušais, pirtimi. Sportininkai galės irkluoti 1000 m ir trumpesnes distancijas. Numatyta, kad naujoji irklavimo bazė turėtų iškilti po trejų metų, žinoma, jeigu nebus susidurta su finansiniais sunkumais.

Naujosios irklavimo bazės kuratorius – Visagino savivaldybės tarybos narys Jevgenijus Šuklinas“, - sako baidarių ir kanojų irklavimo treneris visaginietis Dmitrijus Michailovas.

– Kiek metų tos bazės laukėte?

– Kai 1986 metais iš Volgogrado atvažiavau dirbti į tuometį Sniečkaus miestą (dabar – Visaginas), irklavimo bazė buvo apgailėtina: nedidelis vagonėlis ir mažytis elingėlis valtims laikyti.

Tais pačiais metais Visagine atidarėme Vaikų ir jaunių sporto mokyklą, dar pats į Maskvą vežiau dokumentus. Ilgainiui ši mokykla buvo performuota į Sporto centrą, kuriame dabar kultivuojame 12 sporto šakų.

Irklavimo bazę buvo galimybė pasistatyti 1991 m., tačiau ji nebuvo išnaudota ir dabar ten įgyvendinamas kitas projektas. Ir tik šiemet pagaliau mums vėl nusišypsojo laimė turėti irklavimo bazę, kurios mes taip ilgai laukėme.

– Kaip pavyko skurdžioje bazėje išugdyti itin didelio meistriškumo kanojininkus?

– Visagino miesto infrastruktūra yra labai palanki sportui ir fiziniam aktyvumui. Yra visos sąlygos sportininkams treniruotis po du kartus per dieną. Sporto bazė, žinoma, labai daug ką lemia. Sportininkams ypač malonu, kada jie bazėje gali pasijusti lyg savo namuose. Jeigu to nėra, didelį vaidmenį vaidina motyvacija. Mūsų jaunimui kelrodė žvaigždė – Jevgenijus Šuklinas.

Į olimpinių žaidynių vicečempioną nori lygiuotis kiekvienas visaginietis, kuris tik nori lankyti irklavimo pratybas. Vienas tokių - ir mano mokinys Vadimas Korobovas, kurio pagrindinis tikslas – dalyvauti olimpinėse žaidynėse ir laimėti medalį, o gal netgi tapti olimpiniu čempionu.

Kai mūsų jaunieji irkluotojai pajunta, jog jie gali pasiekti gerų rezultatų, jie dirba, negailėdami jėgų ir nepaiso, ar jie turi geras treniruočių sąlygas, ar blogas. Kai mes, treneriai, matome, didžiulį mokinių norą tapti didelio meistriškumo irkluotojais, jiems irgi viską atiduodame.

Kada ir mokinys, ir treneris kartu siekia tikslo, tikrai anksčiau ar vėliau jį pasieks.

– Dabar Vadimas Korobovas treniruojasi su Henriku Žustautu, kokie išliko santykiai su savo auklėtiniu?

– Kuo puikiausi, mokinys tapo geru Europos žaidynių čempiono sparingo partneriu. Su vilniečių treneriu Kazimieru Rėksniu kalbėjau, ar toks sportininkas grupėje nepamaišys treniruotis Henrikui Žustautui. Pasakė, kad ne.

Vadimas beveik kiekvieną savaitgalį sugrįžta į Visaginą pas tėvus. Atsiveža irklą, ima valtį ir eina treniruotis. Su Vadimu kartu apsvarstome naujojo sezono treniruočių planus. Kitais metais balandžio mėnesį auklėtiniui sukaks 19-a ir jis varžysis sportininkų iki 23 metų grupėje.

Koks jam žada būti kitas sezonas, sunku pasakyti. Labai svarbu, kaip jam pavyks pasirengti žiemą. Kaip žiemą pasirengs, taip vasarą startuos. Daug kas priklausys ir nuo to, kaip Vadimui seksis mokytis Mykolo Romerio universitete, ar jis neturės skolų.

– Ar grupėje treniruojasi daugiau talentingų irkluotojų?

– Du mano auklėtiniai baidarininkai Jegoras Klimentjevas ir Edgaras Svirbutovičius, per Europos jaunių čempionatą dviviečių baidarių 200 m distancijos varžybose užėmę 12-ą vietą, pateko į olimpinio rezervo sportininkų sąrašą.

– Tad Visaginas parengia ne tik puikių kanojininkų, bet ir baidarininkų?

– Jaunystėje irgi irklavau baidarę, įvykdžiau sporto meistro normą, todėl, tapęs treneriu, iš pradžių ugdžiau baidarininkus. Kai vienas iš Visagino trenerių 2000-aisiais išvažiavo dirbti į Angliją, man patikėjo treniruoti jo kelis auklėtinius kanojininkus. Sekėsi gan gerai.

Vadimas Korobovas – mano šeštasis auklėtinis, kuris irkluoja kanoją. Per pasaulio ir Europos jaunių čempionatus mano auklėtiniai, nors aukštų vietų ir neužėmė, bet rungtyniaudavo antruosiuose finaluose. Mūsų sporto centre dabar dirba šeši baidarių ir kanojų irklavimo treneriai.

Kai rikiuotėn stos nauja irklavimo bazė, sportininkų rezultatai tikrai pagerės, tikrai čia išaugs dar ne vienas olimpietis.