Pergale dalinosi su lenkais ir žydu

„Artimiausius keturis mėnesius galime vadinti save pasaulio čempionais“, – ne be pasididžiavimo šypsosi V. Vainikonis.

62-ejų lietuviui pavyko tai, kas jo tautiečiams bridžo mėgėjams iki šiol atrodė neįmanoma misija.

Gruodžio pradžioje buvusio bendrovės „Garsų pasaulis“ savininko suburta tarptautinė komanda laimėjo „Reisinger Memorial Trophy“ turnyrą, laikomą vienu iš trijų brangakmenių bridžo karūnoje.

„Tai – vienintelės varžybos, kuriose susirenka visi stipriausi pasaulio žaidėjai. Kas jas laimi, tie ir geriausi pasaulyje“, – DELFI aiškino V. Vainikonis.

Geriausiais įpratę būti tituluojami amerikiečiai ir italai, tarp jų kartais įsiterpia skandinavai ar lenkai, bet per devynis dešimtmečius skaičiuojančią turnyro istoriją tarp nugalėtojų dar niekad nebuvo lietuvio.

Kartu su V. Vainikoniu Denveryje (JAV) vykusiame finaliniame 48 komandų turnyro etape kirčius rinko Ronas Pachtmannas iš Izraelio ir keturi lenkai: Boguslawas Gierulskis, Pawelas Zatorskis, Jerzy Skrzyzpczakas bei Wojtekas Olanskis. Tiesa, pastarasis jau aštuonerius metus priklauso Lietuvos sportinio bridžo asociacijai (LSBA) ir įvairiose varžybose atstovauja Lietuvai.

Laimingiausias iš šios kompanijos po nelauktos pergalės veikiausiai buvo V. Vainikonis. Ne tik dėl to, jog būtent jis subūrė komandą ir finansavo visas jos kelionės į JAV išlaidas. Džiaugiasi V. Vainikonis ir tuo, kad lemiamomis varžybų akimirkomis nebuvo saviškių silpnoji vieta.

„Laikau save gana stipriu žaidėju, bet ne tiek, kiek byloja šis laimėjimas. Už mane geresnių pasaulyje yra ne viena dešimtis. Todėl manau, kad mane dar ir lydėjo didelė sėkmė“, – atviras bridžo žaidėjas.

Žaidžia ir pensininkai, ir magnatai

Nereikia stebėtis, kad Lietuvoje V. Vainikonio laimėjimas atgarsio beveik nesulaukė – bridžas turėtas pozicijas palengva užleido net ir pagrindiniame savo bastione anapus Atlanto.

Loginis kortų žaidimas, kuriame į dvi poras pasidalinę žaidėjai varžosi, kas surinks daugiau kirčių, į klestėjimo viršūnę buvo įkopęs praėjusio amžiaus viduryje, kuomet JAV jis buvo žaidžiamas kas antruose namuose.

Ir dabar bridžą labiau dievina senjorai, gyvai menantys šaltojo karo laikų pasaulį, o ne azartiškesnes pokerio atmainas pamėgęs jaunimas.

Bet tarp bridžo šalininkų yra tokių, kurie patys greitai tikrai nebus pamiršti. Įvairiuose turnyruose ar internete bridžą žaidžia net milijardieriai: investuotojas Warrenas Buffettas, „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, kavos magnatė Maria Teresa Lavazza.

Pirmieji du, nors ir mokėsi iš profesionalų, iki aukščiausios bridžo meistriškumo pakopos nepakilo, o štai itališkos „Lavazza“ kavos imperijos šeimininkė tvirtai jautėsi ir tokio rango varžybose, kokiose sužibėti pavyko V. Vainikoniui.

81 tūkst. eurų prizo nepakako balansui išlyginti

Pastarasis – taip pat verslo atstovas. Tiksliau, kaip sako pats, buvo tokiu.

Prieš metus savo įkurtą „Garsų pasaulio“ spaustuvę, kurios apyvarta viršydavo ir šimtą milijonų litų per metus, jis pardavė Belgijos kompanijai „Semlex Group“. O prieš tai persikėlė gyventi į Londoną.

„Realiai verslo Lietuvoje nebeturiu: darau kažkokias smulkias investicijas, bet nesu aktyvus verslininkas“, – aiškino V. Vainikonis.

Ar bridžas – taip pat investicija?

Atrodytų, dar ir kokia. Prieš pergalę „Reisinger“ turnyre, V. Vainikoniui sėkmė šypsojosi ir viename stambiausių komercinių turnyrų Monake.

Spalį poroje su savo ilgamečiu bičiuliu W. Olanskiu žaidęs lietuvis susižėrė didžiausią gyvenime piniginį laimėjimą, užėmęs antrą vietą ir pasidalinęs 81 tūkst. eurų. Tik per plauką duetas liko nuo pagrindinio prizo – 140 tūkst. eurų. Ilgą laiką pirmavę, Lietuvos atstovai paskutiniu momentu užleido lyderių poziciją, kaip teigia patys, neatlaikę įtampos.

Tačiau V. Vainikonis sklaido mintį apie bridžo žaidėjų laukiančius aukso puodus ir pataria ieškantiems uždarbio verčiau rinktis pokerį.

„Aš tikrai niekad nesusigrąžinsiu tiek, kiek esu išleidęs bridžui. Ir net 80 tūkstančių čia tikrai neužtenka. Tas pats, lyg mėgtumėte žvejoti ir norėtumėte iš meškerės gerai gyventi.

Pinigų bridžui aš skiriu žymiai daugiau nei gaunu. Man gyvenimas leido parduoti verslą, ir dabar aš galiu sau leisti bridžą ir gyventi iš santaupų. Surinkti komandą kainuoja daug: vien starto mokesčiams išeina keli tūkstančiai dolerių, tada – bilietai, viešbučiai, pragyvenimas apie dešimt dienų. Galbūt kiti žaidėjai irgi norėtų tai padaryti, bet jiems paprasčiausiai neleidžia finansai, nes išlaidos – didelės“, – už galimybę atsidėti mylimiausiam pomėgiui likimui dėkingas V. Vainikonis.

Mokėsi iš Seimo nario

Rimtai vaikytis savo laimės paukštę tarptautiniuose bridžo vandenyse V. Vainikonis pradėjo tik pastaraisiais metais, kai atitrūko nuo verslo.

Tiesa, smulkesnių laimėjimų būta ir anksčiau, o bridžu jis susidomėjo dar tuomet, kai kortas saugiau būdavo laikyti paslėpus po pagalve – sovietmečiu.

Vienas pirmųjų V. Vainikonio mokytojų buvo Nepriklausomybės akto signataras, buvęs kultūros ministras Saulius Šaltenis.

Greitai V. Vainikonis įsitikino, kad tobulėti tarp kelių dešimčių rimčiau bridžu užsiimančių mėgėjų Lietuvoje sudėtinga, ir ėmė važinėti į kaimyninę Lenkiją, kurioje šis kortų žaidimas mėgiamas labiau. Ten lietuvis palaipsniui kėlė kvalifikaciją ir susipažino su būsimais savo komandos draugais „Reisinger“ turnyre.

Du iš jų V. Vainikonis „pasiskolino“ iš savo sūnaus komandos.

Tėvo hobiu užsikrėtęs Erikas Vainikonis, kuris yra lažybų bendrovės „Orakulas“ vadovas, dabar eina LSBA prezidento pareigas.

Bet plačiau paskleisti bridžo „užkratą“ tarp tautiečių tėvui ir sūnui Vainikoniams sekasi sunkiai.

„Lietuvoje yra apie 150 žaidėjų, o aktyviai žaidžiančių – vos kelios dešimtys. Yra klubai Vilniuje ir Kaune, bet masiškumo trūksta, nėra bridžas populiarus. Nors vieno kito neblogo žaidėjo esama ir be manęs. Ateina jaunimo: matematikų, programuotojų. Jie gabesni tam reikalui. Gal kuriam pavyks vėl laimėti prestižinį turnyrą. Man – turbūt jau nebe. O gal?“ – šypteli V. Vainikonis.

Žaidėjas jau planuoja dalyvavimą kitose dviejose elitinėse JAV varžybose ateinančiais metais: „Vanderbilt Cup“ bei „Spingold Trophy“. Ir jei V. Vainikoniui vėl bus maloninga fortūna, jo laimėjimai galbūt padės sumažinti tuščių kėdžių prie bridžo stalų Lietuvoje skaičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)