Per šių metų pasaulio irklavimo čempionatą Prancūzijoje porinės keturvietės įgula – Dominykas Jančionis, Žygimantas Gališanskis, Martynas Džiaugys ir Aurimas Adomavičius – kelialapį į olimpines žaidynes iškovojo dar pusfinalyje, kai finišavo pirma ir į finalą pateko pasiekusi absoliučiai geriausią rezultatą (5 min. 46,17 sek.).

„Tai buvo pats geriausias keturvietės startas, pelnęs kelialapius į Rio de Žaneirą“, – pripažįsta Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Mykolas Masilionis.

Iš viso kelialapius į kitų metų olimpines žaidynes jau iškovojo net penkios Lietuvos įgulos – be porinės keturvietės, tai padarė vienvietininkai Mindaugas Griškonis ir Lina Šaltytė, porinės dvivietės atstovai Rolandas Maščinskas ir Saulius Ritteris bei Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė.

Teisingas federacijos sprendimas

Susodinti keturis augalotus vyrus į vieną valtį ir greitai pasiekti gerų rezultatų sudėtinga. Mažiausiai penkerius šešerius metus reikia kartu irkluoti. Visi irkluotojai gali būti didelio meistriškumo, bet porinė keturvietė nebus pajėgi kaip komanda. Pirmiausia turi sutapti vyrų charakteriai, įgula turi būti vieninga.

Lietuvos irklavimo federacijai (LIF) nusprendus, kad būtų gerai suburti vyrų porinę keturvietę, ją treniruoti patikėjo vilniečiui Virgaudui Leknickui. Mat jo auklėtinis D. Jančionis su kauniečiu A. Adomavičiumi 2013 m. tapo pasaulio jaunimo (iki 23 metų) čempionais irkluodami porinę dvivietę, o buriant porinę keturvietę buvo vieni jos lyderių.

Pasak M. Masilionio, LIF 2014-aisiais atrodė, kad jeigu šie du irkluotojai jaunimo grupėje ir toliau irkluos porinę dvivietę, jie negaus finansavimo. Tad per pasaulio suaugusiųjų čempionatą jiems geriau irkluoti porinę keturvietę ir užimti, tarkime, 12 vietą, negu laimėti pasaulio jaunimo čempionatą. Tada ir buvo pradėta galvoti apie porinę keturvietę.

Naujai buriamą įgulą V. Leknickui padėjo treniruoti M. Masilionis ir rinktinės konsultantas italas Giovanni Postiglione. Per tą trumpą laiką buvo įvairiausių variantų, kas irkluos porinę keturvietę. Padėtį sunkino sportininkų traumos, valtyje vienus irkluotojus keitė kiti.

2014-ųjų vasarį prie komandos prijungus brolius Andrių ir Vytautą Lapatiukus, įgulos irkluotojai treniravosi Graikijoje ir rengėsi Europos čempionatui.

Dabar porinės keturvietės pagrindas jau aiškus, valtyje tie, kurie Prancūzijoje iškovojo kelialapius į olimpines žaidynes: yrininkas A. Adomavičius, D. Jančionis, M. Džiaugys ir Ž. Gališanskis. Vienas iš kandidatų – Dovydas Nemeravičius.

Įspūdingas sugrįžimas

Šiemet ypač patobulėjo fiziškai stiprus kauniečio trenerio Valdo Vilkelio auklėtinis 29 metų M. Džiaugys, turintis bene mažiausiai titulų. Mat jis 2006-aisiais dėl sveikatos buvo priverstas palikti irklavimą. Septynerius metus Martynas neėmė irklų į rankas. Įkūrė transporto ir logistikos paslaugų įmonę Kaune ir jai vadovauja. Susidomėjo triatlonu, pradėjo dalyvauti mėgėjų varžybose. Tačiau praėjusiais metais, M. Griškonio pakalbintas, vėl sugrįžo į irklavimą.

„Martynas atkreipė į save dėmesį 2014-aisiais, kai, nedalyvaujant M. Griškoniui, tapo Lietuvos vienviečių čempionu. Žiemą jis puikiai rungtyniavo per Lietuvos irkluotojų testų varžybas. Kaunietį pakvietėme į rinktinę ir išvežėme į pirmąją treniruočių stovyklą Graikijoje. Šiemet jis debiutavo Europos čempionate Poznanėje ir irklavo porinę dvivietę su gerokai už save jaunesniu Ž. Gališanskiu“, – teigia M. Masilionis.

Treneris nutarė trauktis

Porinę keturvietę pretendavo irkluoti 5–6 sportininkai. Rengiantis pasaulio čempionatui, per kontrolines varžybas Trakuose, kur reikėjo irkluoti vienvietes, dvivietes ir keturvietes, prastai pasirodė V. Lapatiukas, jam užsivėrė porinės keturvietės durys.

Konkurencija buvo didelė, augo įtampa. Sportininkai buvo pervargę ir tarpusavyje pradėjo nesutarti.

Likus dviem savaitėms iki šiemetinio pasaulio čempionato, V. Leknickas nutarė palikti komandą. Pagrindinė priežastis – kitų įgulos narių abejonės dėl pirmoje treniruočių stovykloje nedalyvavusio D. Jančionio galimybių. Nors jau pirmosios kontrolinės varžybos parodė, kad D. Jančionis yra stiprus, per vienviečių lenktynes jis pasiekė antrą rezultatą.

„Nenorėjau dirginti komandos, kad į porinę keturvietę siekiu prastumti savo mokinį. Be to, psichologiškai buvau pavargęs, mačiau, kad, dirbdamas tokioje sudėtingoje atmosferoje, nebūsiu naudingas, nevaldžiau įgulos. O kai nevaldai komandos, geriau pasitraukti, nes nepakeičiamų žmonių nėra. Pasielgiau demokratiškai ir išėjau. Tai davė gerą impulsą, vyrai susitelkė. Dabar galiu teigti, kad, jeigu nebūčiau išėjęs, įgula, ko gero, nebūtų taip puikiai pasirodžiusi pasaulio čempionate. Kovos Prancūzijoje parodė, kad mūsų įgula – jau komanda, irkluotojai vieni kitus supranta ir palaiko. Jie dirba išvien ir mato, kad gali gerai irkluoti, visi yra pajėgūs. Čempionatas juos suvienijo“, – pasakoja V. Leknickas. Jis toliau ugdo jaunus sportininkus, treneriui daug padeda „Glorijos“ klubas, leidžiantis naudotis sportiniu inventoriumi.

Komandą perėmė M. Masilionis

Keturvietės įgulą prieš pat pasaulio čempionatą ėmėsi treniruoti M. Masilionis. „Išėjus Virgaudui, nebuvo jokios konfliktinės situacijos, irkluotojų nepasitenkinimo. Jis ir toliau liko mūsų komandoje, kaip ir kaunietis V. Vilkelis, jis dirba su savo auklėtiniais, irkluojančiais keturvietę, o per rinktinės treniruočių stovyklas tą darbą atlieku aš“, – paaiškino M. Masilionis.

Porinės keturvietės įgula treniravosi Trakuose, dalyvavo Lietuvos čempionate. Viskas aprimo, vyrai susikoncentravo į svarbų metų startą – pasaulio čempionatą, kuriame užėmė šeštą vietą. Buvo galima pasirodyti dar geriau. Tačiau atletai, per pusfinalio varžybas užsitikrinę teisę dalyvauti olimpinėse žaidynėse, finale perdegė.

„Įspūdinga, kad jie pateko į finalą. Tikrai niekas iš mūsų to nesitikėjo. Buvo manoma, kad mažajame finale jie yra pajėgūs kovoti dėl pirmos ar antros vietos. Vyko diskusija, kam valtyje būti yrininku. Gerai, kad rinktinės treneris tas pareigas patikėjo A. Adomavičiui. Dabar vaikinai – jau olimpiečiai, gali ramiai rengtis svarbiausiam jų gyvenime startui“, – sako V. Leknickas.

Irkluotojai žino, kad pagrindinė kova Rio de Žaneire dėl medalių vyks tarp Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Naujosios Zelandijos, Australijos, Kanados, Šveicarijos, Ukrainos įgulų. Didelių ambicijų turi ir mūsiškiai. Per olimpines žaidynes startuos tik 10 porinių keturviečių įgulų, ne vieną jų galima ir aplenkti.

Dabar įgula treniruojasi namie, po Naujųjų metų irkluotojai tris savaites vyks slidinėti į Italiją, o vėliau treniruočių stovykla bus surengta Graikijoje. Gegužę Lietuvos irkluotojai olimpiečiai dalyvaus Europos čempionate.