„Džiaugiamės kiekvienu atsirinkusiu sportininku. Atrankos nelengvos, tarptautinė konkurencija tikrai didelė, todėl dalyvauti olimpinėse žaidynėse yra didelis pasiekimas. Tikrai galėsime sportininkus nuvežti į Rio de Žaneirą ir pasirūpinti jais žaidynių metu“, – komisijos nariams sakė LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė.

Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) direktoriaus ir programos „Rio 2016“ Ekspertų komisijos vadovo teigimu, priešolimpinais 2015 metais daugiau negu pusė sportininkų įgyvendino planuotus tikslus. Olimpinių žaidynių normatyvus jau yra įvykdę 39 individualių sporto šakų atstovai.

2015 m. iš valstybės biudžeto sportininkų pasirengimui (mokomajam sportiniam darbui) buvo skirta 847 tūkst. eurų. LOSC direktorius tikisi, kad olimpiniais metais pasirengimui bus skirta panaši suma.

Sportininkų pasirengimo finansavimas priešolimpinias metais yra daugiausiai nerimo keliantis klausimas. Kai kurių sporto šakų atstovai turėtų dalyvauti baigiamosiose stovyklose Brazilijoje arba kitoje Pietų Amerikos šalyje, o tai reikalauja didelių išlaidų.

Brangiai kainuojantį pasirengimą žaidynėms akcentavo ir Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. Jo teigimu 14-os dienų adaptacinė olimpinės rinktinės stovykla greičiausiai bus organizuojama Argentinoje arba Brazilijoje, todėl bus labai brangi.

„Mes paskaičiavome, kad tos 14 dienų yra kosmosas. Bendra suma su skrydžiais ir stovyklavimu yra 240 tūkstančių eurų. Supraskite, komanda tai nėra vienas, du, trys arba keturi sportininkai ir du personalo žmonės, tai yra 26 žmonių brigada, kurią reikia nuvežti“, – teigė M. Špokas.

Lietuvos tinklinio federacijos prezidentas Marius Vasiliauskas komisijai pristatė paplūdimio tinklininkių Ievos Dumbauskaitės ir Monikos Povilaitytės rezultatus. Šiuo metu merginos baigė žaisti jaunių čempionatuose, kuriuose surinko visų spalvų medalius ir yra tarp 5 stipriausių pasaulio komandų, be to, viršijo lūkesčius laimėdamos bronzą Baku vykusiose Europos žaidynėse. Ar tinklininkės pateks į olimpines žaidynes – paaiškės kitais metais. Federacijos vadovo manymu sportininkės yra labai jaunos, tad jei nepavyktų iškovoti kelialapio į Rio de Žaneirą, merginos gali prasiskinti kelią į 2020 m. žaidynes.

„Jei būdamos dvidešimt vienerių metų jos pateks į olimpines žaidynes, tai bus išskirtinis atvejis, nes tokių jaunų žmonių šiame sporte nebūna. Šiame sporte pikas yra nuo 24 iki 40 metų. Nežinau, ar mes pateksime į olimpines žaidynes, ar ne, bet planuojame, kad po 5 metų jos bus tarp stipriausiųjų“, – sakė M. Vasiliauskas.

Einius Petkus, Lietuvos misijos vadovas Rio de Žaneiro olimpinės žaidynėse, pristatė komisijai olimpinės rinktinės kandidatų sąrašo projektą. Po „Rio 2016“ programos Ekspertų komisijos posėdžio, kuris vyko lapkričio 20 d., atnaujintame sąraše – 114 sportininkų (73 vyrai ir 41 moteris), kurie atstovauja 18 sporto šakų.

Ketvirtadienį kandidatų sąrašas bus pateiktas LTOK Vykdomojo komiteto tvirtinimui. Po Vykdomojo komiteto sąrašą dar turės patvirtinti ir Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD). Galutinis olimpinės rinktinės sąrašas bus tvirtinamas 2016 m. birželio mėnesį.