Sužibo viltis, kad antrą olimpinių žaidynių medalį A. Skujytė vis tik gaus. Į dopingo skandalus įsipainiojo dvi aukštesnes vietas užėmusios sportininkės – bronzą iškovojusi rusė Tatjana Černova ir ketvirta likusi ukrainietė Liudmila Josipenka.

„Žinau, kad L. Josipenką po olimpinių žaidynių diskvalifikavo, bet kažkaip labai tyliai, tad taip ir nežinau savo vietos olimpiadoje. Tyliai tikiuosi, kad išlįs ir T. Černovos dopingo atvejis“, – sakė A. Skujytė.

„Visi L. Josipenkos rezultatai panaikinti nuo 2011-ųjų rugpjūčio 25-osios. Sprendimą priėmė Ukrainos lengvosios atletikos federacijos (UAF) Vykdomasis komitetas ir jis buvo patvirtintas IAAF. Keista, kad protokolai vis dar neištaisyti“, – stebėjosi UAF atstovė spaudai Olga Nikolajeva.

L. Josipenka diskvalifikuota nuo 2013 m. kovo ketveriems metams, tačiau panaikinti ir 2012-ųjų rezultatai. Sportininkė tą sezoną taip pat iškovojo sidabro medalį Europos čempionate, aplenkusi trečią ir ketvirtą pozicijas atitinkamai užėmusias latves Laurą Ikauniecę bei Aigą Grabustę. Latvijos lengvosios atletikos federacijos atstovė spaudai Ieva Blusina patvirtino, kad Senojo žemyno pirmenybių protokolai pakeisti bei tiek L. Ikauniecė, tiek A. Grabustė medalius jau gavo.

Tuo metu T. Černova dėl draudžiamų preparatų vartojimo diskvalifikuota nuo 2009-ųjų rugpjūčio 15 dienos iki 2011-ųjų rugpjūčio 14-osios bei dar dvejiems metams nuo 2013-ųjų liepos 22 dienos. Daugiakovininkė galėjo dalyvauti 2011-ųjų pasaulio čempionate, kur iškovojo aukso medalį, bei po metų vykusiose Londono olimpinėse žaidynėse.

„Istorija keista. Dar niekas neaišku dėl T. Černovos, jei bus aišku, tada ir bus galima sakyti, kad iš manęs buvo pavogta bronza. Tikiuosi, kad viskas išaiškės. Jei iš tiesų yra taip, jog yra labai daug prigautų 2012-aisiais dopingą vartojusių rusų, tikiuosi, kad teisybė bus įgyvendinta. Turiu vilties, būtų „faina“, po ketverių metų pertraukos... Rio ant nosies ir opa – gauni dar vieną bronzą“, – nusijuokė A. Skujytė.

Sportininkė teigė, kad su kitomis septynkovininkėmis pastaruoju metu nebendravo, tad jų nuomonės šia tema nežino.

Prieš porą metų Didžiosios Britanijos lengvosios atletikos federacija (UKA) įnirtingai kovojo dėl galimai „pavogto“ planetos čempionato aukso iš Jessicos Ennis. Praėjus vos dviem savaitėms po pirmos diskvalifikacijos pabaigos T. Černova dalyvavo planetos čempionate bei aplenkusi britų žvaigždę iškovojo auksą.

Pasiteiravus, ar britai tikisi, kad iš T .Černovos bus atimti 2011-aisiais bei 2012-aisiais iškovoti titulai, UKA atstovas spaudai Jamie Foxas konkretaus atsakymo išvengė.

„Raginame IAAF ir kitas susijusias institucijas įgyvendinti WADA (Pasaulio antidopingo agentūra) rekomendacijas bei užtikrinti švarių sportininkų dalyvavimą svarbiausiose varžybose“, – teigė J. Foxas.

Primename, kad WADA Tarptautinei lengvosios atletikos federacijų asociacijai (IAAF) rekomendavo uždrausti Rusijos lengvaatlečiams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Jei septynkovės varžybų protokolai vis tik bus pakeisti ir A. Skujytė pakils į ketvirtą arba trečią vietą, jai priklausys ir didesnė valstybės premija.

„Jei ten nuskriaudžia, tai gal čia nenuskriaus. Nukentėjau, nes buvo galimybė iškovoti bronzą, bet nepavyko vien dėl to, kad kažkas buvo nešvarus, – sakė A. Skujytė. – Pagyvensime ir pamatysime. Pati apie tai negalvoju, viskas labai praeityje.“

Savo vietą Londono žaidynėse „pagerino“ ir disko metikė Zinaida Sendriūtė. Olimpiadoje devinta buvusi lengvaatletė praėjus kiek daugiau nei pusmečiui po žaidynių sulaukė žinios apie Rusijos atletės Darijos Piščalnikovos diskvalifikaciją. Lietuvė pakilo į aštuntą vietą, garantuojančią valstybinę premiją. Tiesa, ją sportininkė gavo tik praėjusiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (349)