Nepriklausoma komisija paviešino 335 puslapius tyrimo medžiagos ir rekomendavo Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai (IAAF) suspenduoti nuo varžybų visus Rusijos atstovus, nes šioje šalyje dopingo vartojimo kultūra yra įsišaknijusi labai giliai – įtariamas net Vyriausybės įsikišimas.

„Visa tai negalėjo įvykti be valstybės pareigūnų žinios“, – sakė buvęs agentūros vadovas Dickas Poundas žurnalistams, pateikęs demaskuojančią komisijos ataskaitą, kurioje pagrindinis dėmesys skiriamas Rusijos bėgikų dopingo naudojimo atvejams.

Paklaustas, ar Rusijos sportininkų apgavystėms pritarė valstybė, D. Poundas atsakė: „Taip, nemanau, kad yra kokia nors kita galima išvada..., jog jie, sakykime, nežinojo“.

Teigiama, kad rusų atletai galėjo mokėti kyšius antidopingo kontrolieriams ir Maskvos laboratorijai. Dėl to buvo sunaikinta daugiau nei 1000 potencialiai teigiamų dopingo testų.

Penkiems sportininkams, tarp jų – olimpinei 800 metrų bėgimo čempionei Marijai Savanovai ir tos pačios distancijos bronzos medalininkei Jekaterinai Poistogovai, ir penkiems treneriams siūloma taikyti diskvalifikaciją iki gyvos galvos. Taip pat raginama atimti akreditaciją iš į nemalonę patekusios Maskvos antidopingo agentūros.

Be to, tyrėjai ragina suspenduoti Rusijos lengvosios atletikos federaciją visiems 2016 metams ir neleisti jos atstovams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Tikimasi, kad Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko savanoriškai sutiks su tokiu siūlymu, nes kitu atveju, įrodžius šiuos kaltinimus, rusams vis tiek būtų pritaikytos sankcijos.

Tiesa, V. Mutko jau suskubo paneigti mestus rimtus kaltinimus ir tikina, kad pirma turi būti įrodyta, jog nustatyti dopingo vartojimo atvejai yra ne atskirų sportininkų, o federacijos atsakomybė.

IAAF prezidentas Sebastianas Coe teigė, kad padarys viską, jog atkurtų pasitikėjimą sportu, ir jau svarsto sankcijų prieš Rusijos lengvosios atletikos federaciją įvedimą.

Tyrimo išvadas surengtoje spaudos konferencijoje paskelbė trys nepriklausomos komisijos atstovai – Dickas Poundas, Richardas McLarenas ir Gunteris Youngeras.

Jie nesiryžo pateikti savo nuomonės apie tai, ar po šio skandalo iš Rusijos neturėtų būti atimta teisė rengti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą.

„Mes atsakingi tik už lengvąją atletiką. FIFA turi pati priimti sprendimą, be mūsų pagalbos“, – pareiškė D. Poundas.

Apie įtariamą dopingo skandalą lengvojoje atletikoje pirmą kartą buvo užsiminta Vokietijos televizijos dokumentiniame filme, kuris buvo parodytas praėjusį gruodį.

Primename, kad praėjusią savaitę buvo pateikti kaltinimai buvusiam IAAF prezidentui Lamine'ui Diackui. Jis įtariamas korupcija ir pinigų plovimu.

Rusija turėjo slaptą dopingo tyrimo laboratoriją?

WADA komisija įtaria, kad Rusija naudojasi Maskvos priemiesčiuose įsikūrusia nuošalia laboratorija, kad nuslėptų tarp rusų atletų paplitusius dopingo naudojimo atvejus.

Manoma, kad laboratorijoje buvo atliekamas pirminis sportininkų mėginių patikrinimas dėl galimo dopingo vartojimo.

Informaciją nutekinę asmenys ir slapti liudininkai „patvirtino, kad ši antra laboratorija buvo susijusi su sunaikinimu ir nuslėpimu to, dėl ko dopingo testas būtų teigiamas“.

Pasak WADA, Maskvos sporto komiteto uždraustų medžiagų nustatymo atletų mėginiuose laboratoriją kontroliuoja Maskvos savivaldybė ir ji yra įsikūrusi pramoninėje zonoje, maždaug už 10 kilometrų nuo miesto centro.

Nurodoma, kad ši laboratorija „galėjo būti naudojama pirminiam tyrimų mėginių paėmimui iš Rusijos atletų, kurių šlapimo mėginiai buvo įtartini arba teigiami“, ir kad „šie pirminiai mėginiai, kurių rezultatai nebūdavo teigiami, toliau galėjo būti siunčiami tikrinti jau į akredituotą laboratoriją“, esančią taip pat Maskvoje.

Rusijos antidopingo agentūra ir Rusijos lengvosios atletikos federacija turėjo žinoti apie tą laboratoriją, kadangi „vargu ar galima tikėti“, kad jos nežinojo, nurodoma ataskaitoje.

Dokumente taip pat sakoma, kad Maskvos tyrimų laboratorijos direktorius Grigorijus Rodčenko nurodė sunaikinti 1417 tūkst. dopingo kontrolės testų, kad tyrėjai neturėtų jokių įrodymų.

G. Rodčenka „asmeniškai davė nurodymą ir leidimą“ sunaikinti įrodymus likus trims dienoms iki WADA auditorių grupės atvykimo į Maskvą praėjusių metų gruodį, sakoma ataskaitoje.

WADA komisija reikalauja atimti akreditaciją iš tos Maskvos laboratorijos ir atleisti laboratorijos direktorių G. Rodčenką.

„Maskvos laboratorija nesugeba veikti nepriklausomai“, – nurodoma ataskaitoje, kurioje taip pat kalbama apie įvairių vyriausybės agentūrų, įskaitant ir FSB slaptąją tarnybą, kišimąsi į laboratorijos darbą.

G. Rodčenka yra su sportininkų dopingu susijusios veiklos „bendrininkas“, atsakingas už dopingo tyrimų teigiamų rezultatų nuslėpimą.

G. Rodčenka aktyviai dalyvavo „sportininkų šantažavimo sąmoksle, siekiant nuslėpti jų tyrimų teigiamus rezultatus“.

Vienu atveju sportininkas, kuris vėliau sutiko bendradarbiauti atliekant tyrimą, laboratorijos vadovui sumokėjo tiesiogiai, kad šis nuslėptų jam nepalankius tyrimo rezultatus. Pinigus jam perdavė asmuo, „gerai žinomas kaip pasirodymą gerinančių medžiagų platintojas“.

Vadovaujant G. Rodčenkai „daugelio tyrimų, kuriuos atliko laboratorija, rezultatai turėtų būti laikomi labai įtartinais“.

Maskvos laboratorija prižiūrėjo sportininkų mėginių ištyrimą 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse ir turėtų dalyvauti FIFA antidopingo programoje 2018 metų pasaulio futbolo čempionate.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (628)