Varžybose, kuriose kovojama ne pagal svorio kategorijas, R. Pivoriūnaitė niekada nebūdavo tarp favoritų. O šįkart burtai prieš pasaulio čempionatą jai pasitaikė dvigubai negailestingi.

58 kg lengvasvorės vargiai įmanoma misija laukė antrame rate, kuriame ji būtų susitikusi su grėsminga ir tituluota 69 kg svorio vengre Csenge Szepesi.

Bet iš tolesnės kovos lietuvė pasitraukė, kuomet pati turėjo masės persvarą: jau pirmame rate ją eliminavo dešimčia kilogramų lengvesnė japonė Momoka Oba.

Po lygios 2 min. kovos buvo skirtas pratęsimas, kurio metu trys iš penkių teisėjų labiau įvertino varžybų šeimininkės atakas. R. Pivoriūnaitei čempionatas Tokijuje, kuriam ruoštasi ištisus metus, truko lygiai keturias minutes.

Abydna, – kiek atvėsusi po kovos, DELFI sakė daugkartinė Europos čempionė. – Esmė ne teisėjų sprendime, tiesiog kovėmės apylygiai, aš nebuvau geresnė visa galva. O kitaip japonių čia nenugalėsi. Ir varžovė kovojo kaip tikra japonė, kabindamasi už manęs rankomis ir prilaikydama, nes žinojo, kad už tai negaus įspėjimo. Europoje būtų kitaip. Galbūt man daugiau reikėjo dirbti keliais, nežinau. Kalbėjomės su treneriu ir negalėjome rasti jokios aiškios išvados, kas buvo ne taip, viskas lyg ir buvo pagal planą. Deja.“

„Deja“ gali tekti ištarti ir R. Pivoriūnaitės gerbėjams. Dar prieš išvyką į Japoniją puse lūpų kalbėjusi apie galimą pasitraukimą iš sporto, kiokušin karatė meistrė tokių minčių neatsisako.

„Man negražu, kai kovoja vyresnės moterys. Manau, kad karatė, nors ir vyriškas sportas, labiau tinka mergaitėms. Todėl norėčiau pati viską užbaigti laiku, ne per vėlai“, – aiškino R. Pivoriūnaitė.

Po 2013 metų pasaulio čempionate, vykusiame Vilniuje pagal svorio kategorijas, iškovotos bronzos ji jau buvo padariusi pertrauką ir sugrįžo, nes norėjo darsyk pamėginti laimę Tokijuje.

Dabar sportininkė neslepia nebejaučianti motyvacijos, kuri verstų toliau laistyti prakaitą treniruotėse ir kraują varžybose.

„Prieš dvejus metus griežtai nepasakiau, kad išeinu visiems laikams, ir paskui dėl to džiaugiausi. Nenoriu ir dabar užkirsti kelio atgal. Bet motyvacijos man mažai beliko: Europos čempionatą laimėjau jau ne kartą, dar ketverių metų iki kitų pasaulio pirmenybių Tokijuje tikrai neištempsiu, lieka nebent planetos čempionatas pagal svorio kategorijas. Logiškai mąstant, pasitraukti reikėtų dabar. Bet nenoriu to pasakyti šiandien, dar palūkėsiu“, – svarstė R. Pivoriūnaitė.

Pirmajame pasaulio čempionato rate Lietuvos rinktinė patyrė dar vieną nuostolį. Justinas Kvietka po pratęsimo nusileido rusui Igoriui Riadnovui.

Antrame rate, kuriame į kovą jau stojo visi pirmenybių favoritai, eliminuotas ir Kęstutis Radvila neatsilaikęs prieš kazachą Vladimirą Artyšiną.

Moterų varžybose lietuvių praradimai buvo kur kas gausesni: krito Diana Mačiūtė, Diana Balsytė, Nora Vaznelytė.

Bet didžiausia nemaloni staigmena: ankstyvas Ingos Mikštaitės pasitraukimas iš kovos dėl medalių. Prieš ketverius metus ketvirtą vietą užėmusi kaunietė nusileido vos 16-os sulaukusiai japonei Juri Minamiharai, kurią už ausų į trečią ratą timptelėjo ir teisėjai.

Likę 8 lietuviai šeštadienį trečiame rate tęs kovą dėl pirmenybių medalių. Norint laimėti auksą tarp vyrų, reikės laimėti 8 dvikovas iš eilės, o stipriausiai moteriai prireiks 6 pergalių.

Lietuvių kovos

Vyrai

Pirmas ratas:

Edgardas Sečinskis (92 kg) – Man Seng U (Honkongas, 65 kg). Sunkiasvoris lietuvis 26 cm žemesnį ir 27 kg lengvesnį varžovą akimirksniu palaidojo po smūgių lavina – kova baigėsi „ippon“.

Kęstutis Radvila (85 kg) – Orujas Safarovas (Azerbaidžanas, 75 kg). Lietuvos kovotojui rimčiau nepasipriešino ir azerbaidžanietis, sugebėjęs atsilaikyti tik iki pagrindinio laiko pabaigos ir pralaimėjęs vieningu teisėjų sprendimu.

Antanas Klibavičius (100 kg) – Luisas Renato Cortesas (Puerto Rikas, 91 kg). Vieną vyriausių pirmenybių dalyvių (42 metai) A. Klibavičius sudorojo vienbalsiu teisėjų sprendimu.

Juras Sokolovas (86 kg) – Masaki Yamamoto (Japonija, 85 kg). Pirmuoju japonu, kritusiu nuo Lietuvos rinktinės atstovų smūgių, tapo 45-erių M. Yamamoto. Daugiau nei dvigubai už 20-metį J. Sokolovą vyresnis varžybų šeimininkas kėlė rūpesčių tik pačioje kovos pradžioje, bet po 2 minučių teisėjams jokių abejonių nebeliko.

Justinas Kvietka (84 kg) – Igoris Riadnovas (Rusija, 85 kg). Įdomiausioje pirmo rato „lietuviškoje“ dvikovoje nuostolio neišvengė ir Lietuvos rinktinė. J. Kvietka pratęsime nusileido kiek aktyviau kovojusiam I. Riadnovui ir baigė pasirodymą Tokijuje.

Antras ratas:

Andrius Draugelis (96 kg) – Jie Jun Wu (Singapūras, 86 kg). A. Draugelis jau debiutuodamas ant Tokijo tatamio parodė, kad yra nusiteikęs pergalingai atsisveikinti su didžiuoju sportu. Karjerą po pasaulio čempionato baigsiantis sunkiasvoris prieš varžovą iš Singapūro išbandė įvairius judesius ir smūgius, nepalikęs pastarajam jokių vilčių.

Edgardas Sečinskis (92 kg) – Denisas Jeršovas (Rusija, 93 kg). Geresnę techniką pademonstravęs lietuvis laimėjo teisėjų sprendimu.

Kęstutis Radvila (85 kg) – Vladimiras Artyšinas (Kazachstanas, 88 kg). Pratęsime kiek tiksliau ir tankiau smūgiavęs rusas po permainingos kovos teisėjų sprendimu paliko Lietuvos kovotoją už pasaulio čempionato trečio etapo borto.

Antanas Klibavičius (100 kg) – Gerardas Willas (Lenkija, 90 kg). A. Klibavičius pratęsė savo žygį Tokijuje dominuodamas dvikovoje su Lenkijos atstovu, kurį įveikė per pagrindinį laiką.

Juras Sokolovas (86 kg) – Dorinas Margarintas (Rumunija, 96 kg). Lengvesnis ir jaunesnis lietuvis iš pradžių išvargino 36-erių veteraną, o tuomet paėmė iniciatyvą į savo rankas. Teisėjų nuomonės nepakeitė nė D. Margarinto apeliacijos, kad jaunasis varžovas rankomis smūgiuoja pernelyg aukštai.

Valdemaras Gudauskas (86 kg) – Thierry Nebleza (Prancūzija, 85 kg). Pirmojoje savo kovoje Tokijuje Europos čempionas išvengė keblumų, vienbalsiu teisėjų sprendimu pranokęs prancūzą jau per pagrindinį laiką.

Lukas Kubilius (105 kg) – Oleksandras Tymetsas (Ukraina, 77 kg). Trumpai katės ir pelės žaidimą su gerokai kuklesnių fizinių duomenų varžovų pažaidęs L. Kubilius pirma savo smūgių rankomis ir alkūne kombinacija jį nokautavo („ippon“).

Vytautas Cėpla (82 kg) – Asetas Achmadijevas (Kazachstanas, 75 kg). V. Cėpla demonstravo taip pat subrendęs skambesnėms pergalėms nei iki šiol, gainiodamas varžovą po tatamį ir galiausiai šventęs įtikinamą pergalę.

Eventas Gužauskas (98 kg) – Peteris De Raedtas (Belgija, 88 kg). E. Gužauskas pasinaudojo savo ilgomis kojomis ir užklupęs belgą smūgiu keliu pasiuntė jį į nokdauną („wazari“). Teisėjams dėl akistatos nugalėtojo abejonių nekilo.

Moterys

Pirmas ratas:

Rita Pivoriūnaitė (58 kg) – Momoka Oba (Japonija, 48 kg). Daugkartinė Europos čempionė R. Pivoriūnaitė nuo tatamio nulipo nuleidus galvą. Po įnirtingos lygiaverčių priešininkių kovos ir pratęsimo trys teisėjai iš penkių įžvelgė dešimčia kilogramų lengvesnės M. Obos pranašumą ir pergalę atidavė japonei.

Diana Mačiūtė (58 kg) – Natalija Sozykina (Rusija, 55 kg). Identiškai vyko grumtynės tarp Lietuvos ir Rusijos lengvo svorio atstovių. Tik šįkart lengviau atsikvėpti pamačiusi teisėjų pratęsimo pabaigoje pakeltas vėliavėles galėjo lietuvė.

Rūta Brazdžionytė (62 kg) – Najmunesa Jacobs (Pietų Afrikos Respublika, 60 kg). Paskutinei Lietuvos lengvasvorei pergalės nereikėjo laukti dvi papildomas minutes, bet iš salės R. Brazdžionytė ėjo susiėmusi už smakro. Veidą ir kaklą lietuvei talžiusiai N. Jacobs buvo įskaitytas pralaimėjimas dėl neleistinų veiksmų.

Antras ratas:

Diana Mačiūtė (58 kg) – Viviana Chirila (Rumunija, 78 kg). Du kartus varžovei veidą kliudžiusi D. Mačiūtė buvo priversta užleisti kelią 20 kg sunkesnei rumunei.

Gabija Gudeliauskaitė (64 kg) – Andronica Moipone Rakgantso (Pietų Afrikos Respublika, 60 kg). Lietuvė lengvai prasiskynė kelią į kitą etapą, du kartus savo oponentę paguldžiusi ant tatamio („wazari“).

Diana Balsytė (75 kg) – Olga Ivanova (Rusija, 78 kg). Ūgis negelbėjo D. Balsytės. Aukščiausia tarp čempionato dalyvių lietuvė (183 cm) neatlaikė grėsmingos išvaizdos O. Ivanovos spaudimo ir pralaimėjo vienbalsiu teisėjų sprendimu.

Nora Vaznelytė (75 kg) – Manami Bato (Japonija, 67 kg). Ilgos kojos nepasitarnavo ir N. Vaznelytei, kuri analogiškai krito kovoje su vietos publikos numylėtine.

Inga Mikštaitė (63 kg) – Juri Minamihara (Japonija, 53 kg). Nors lietuvė buvo ir aktyvesnė, ir tikslesnė už jaunąją varžovę, pastaroji sulaukė teisėjų dovanėlės: pasibaigus pagrindiniam laikui skirtos lygiosios ir pratęsimas. Per papildomas 2 min. įsidrąsinusi J. Minamihara įjungė aukštesnę pavarą – galiausiai japonei palankūs buvo visi penki teisėjai.

Rūta Brazdžionytė (62 kg) – Sayaka Kato (Japonija, 53 kg). Už kolegių nesėkmes „skolą“ Japonijos rinktinei bent iš dalies grąžino R. Brazdžionytė. Ryžtą pademonstravusi 24-erių sportininkė įnirtingame susišaudyme kumščiais ir kojomis iš pradžių išplėšė pratęsimą, o paskui – ir pergalę teisėjų sprendimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)