Vieno šalies kalnų slidininko šį sezoną laukia ir itin svarbūs startai antrose žiemos olimpinėse žaidynėse Lilehameryje. Kas atstovaus Lietuvai Norvegijoje, kol kas neaišku. Tik jau žinoma, kad jaunimo olimpiados ambasadorius bus mūsų šalies kalnų slidininkas Aivaras Tumas. Šios garbingos pareigos suteiktos tik 39 šalių atstovams.

Lietuvių laukia ir daugiau tarptautinių varžybų, lenktynės vyks ir Lietuvoje. O mūsų šalies čempionatas tradiciškai bus surengtas viename geriausių Italijos kalnų kurortų - Kronplace kovo 5-12 d.

Apie artėjantį sezoną kalbėjomės su Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos prezidentu, Lietuvos nacionalinės slidinėjimo asociacijos valdybos nariu Pauliumi Augūnu.

- Kokiomis nuotaikomis sezoną pasitinka Lietuvos kalnų slidinėjimo federacija?

- Dvejopomis. Labai džiugu, kad bendro darbo su „Snow Arena“ ir Nacionaline slidinėjimo asociacija dėka sportas klesti uždaroje Druskininkų trasoje. Vasarą čia nuolat treniravosi daugybė užsienio komandų, pratybas, žinoma, rengė ir Lietuvos sportininkai. Jau ne pirmą kartą sezonui čia ruošėsi pasaulio elitui priklausančios Italijos vyrų ir moterų rinktinės, slidinėjo slovakų, švedų, rusų, lenkų ir kitų šalių atstovai, planuoja atvažiuoti vienas geriausių pasaulio slalomo meistrų Aleksandras Chorošilovas iš Rusijos.

LNSA šiemet Vilniuje surengė FIS lyderių seminarą. Tai didžiulis renginys, patikimas tikrai ne visiems. Svečiai apsilankė ir Druskininkuose. Čia juos sužavėjo sąlygos vystyti kalnų slidinėjimo ir snieglenčių sportą Lietuvoje.

Slidinėjančių vaikų nuolat daugėja, todėl klubai į savo gretas priima ir naujus trenerius.

Kalnų slidininkų gretų augimą puikiai iliustruoja faktas, kad jau dabar registruota daugiau nei 600 paraiškų dalyvauti Lietuvos mokinių žaidynėse. Pernai, kai pirmą kartą buvo surengtos LMŽ kalnų slidinėjimo varžybos, jose lenktyniavo 150 moksleivių.

Tokie nuveikti darbai, faktai ir skaičiai rodo, kad kalnų slidinėjimo perspektyvos Lietuvoje yra puikios, einame teisinga linkme.

Tačiau liūdina valstybės sporto institucijų požiūris. Girdime tik pažadus, o realybėje mūsų padėtis tik blogėja. Kartais atrodo, kad slidinėjimo sporto šakos specialiai nustumiamos į šalį, o kitoms žiemos sporto šakoms suteikiamos išskirtinės sąlygos.

Sugriežtinus Lietuvos olimpinės rinktinės kandidatų atrankos kriterijus, slidinėjimas patyrė skaudų smūgį. Nes iš kriterijų buvo išbraukti FIS taškai. O juk tai pagrindinis kriterijus slidinėjimo sporto šakose. Tai tas pats, kaip ATP reitingo taškai tenise. Ar galima būtų įvertinti Ričardo Berankio pajėgumą pagal jo rezultatus turnyruose? Manau, tai neįmanoma. Tas pats ir slidinėjime. Juk čia net olimpinė atranka remiasi FIS taškais. O Lietuvoje dabar vienintelis kriterijus – užimtos vietos. Tai mums reiškia nustūmimą į užribį. Kalnų slidinėjime pasaulio čempionatai vyksta kas dvejus metus, Europos čempionatai iš viso nerengiami. Todėl kitos sporto šakos automatiškai įgyja pranašumą vertinant meistriškumą pagal naujuosius kriterijus.

Tad Lietuvos olimpinės rinktinės kandidatų sąraše liko tik viena kalnų slidininkas – Rokas Zaveckas. O daugybę laiko, jėgų, darbo įdėjęs Giedrius Zaveckas neteko trenerio etato Lietuvos olimpiniame sporto centre.

Tarp olimpinių kandidatų nebėra nei vieno slidininko, bet įrašyti penki biatlonininkai ir net trys dailiojo čiuožimo atstovai, nors jų rezultatai tikrai nėra geresni, nei kalnų slidininkų ir olimpinėse žaidynėse geriausiu atveju dalyvaus viena čiuožėja.

- Tai Lietuvoje vėl nebeliko nei vieno etatinio kalnų slidinėjimo trenerio, dirbančio su didelio meistriškumo sportininkais?

- Ne. Nebeturime trenerio etato darbui su rinktinėmis. Etatas LOSC buvo atsiradęs rengiantis Sočio olimpinėms žaidynėms, kuriose dalyvavo Ieva Januškevičiūtė ir R. Zaveckas. Jie siekia dalyvauti ir Pjongčango olimpiadoje. Šie kalnų slidininkai sėkmingai derina sportą ir mokslą aukštosiose mokyklose, sunkiai dirba treniruodamiesi. LKSF, LNSA, LTOK, sportininkų tėvai padeda sportininkams siekti tikslo. O valstybės parama labai menka.

Sostinės savivaldybės dėka Vilniaus sporto centre dalį etato – aštuoniolika valandų per savaitę dirba patyręs kalnų slidinėjimo treneris Audrius Santackas. Visi kiti – klubuose.

Tad visai sporto šakai – pusė etato. Kai tuo tarpu biatlonininkai deklaruoja daugiau nei 10. Nors biatlonui kol kas neturime nei vienos aukšto lygio šaudyklos, o „Snow Arenoje“ kalnų slidininkams yra puikios sąlygos treniruotis ištisus metus.

Po Sočio olimpinių žaidynių buvo kalbama, kad pasimokėme iš klaidų, darysime viską, kad situacija, kai normalios sąlygos buvo sudarytos tik artėjant žaidynėms, nesikartotų. Bet niekas nesikeičia.

- Kodėl Baltijos taurės varžybas Druskininkuose kartu su „Snow Arena“ rengia Latvijos, o ne Lietuvos kalnų slidinėjimo federacija?

- Priežastis ta pati – pinigai. Šioms varžyboms reikia tikrai nemažai lėšų. Tad mes, nebūdami tikri, ar gausime finansavimą, nutarėme nedalyvauti rengiant varžybas, nes nenorime užsikrauti įsipareigojimų, kurių negalėtume įgyvendinti.

Bet šią žiemą „Snow Arenoje“ planuojame surengti ne vienas varžybas, dėl to jau sutarėme su arenos šeimininkais. Jos daugiausia bus skirtos jaunimui.

Jaunieji mūsų kalnų slidininkai iš „Alpių aido“ ir „Snow Bees“ klubų beveik visą vasarą treniravosi Druskininkuose. Manau, kad per Baltijos taurės varžybas jie įrodys, kad dirba ne veltui ir niekuo nenusileidžia nei latviams, nei estams.

- Kokios pagrindinės Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos rengiamos varžybos?

- Kaip ir kasmet – Lietuvos čempionatas Kronplace. Žmonės jau dabar domisi, registruojasi.

Lietuvos čempionate mes suderiname svarbiausius dalykus – meistriškumą ir masiškumą. Jie puikiai papildo vienas kitą. Nes žmonės, iš arti pamatę, kaip trasoje atrodo Lietuvos kalnų slidinėjimo lyderiai, „užsikabina“ ir atveda savo vaikus į treniruotes. Nemažai kalnų slidinėjimo mėgėjų jau daug metų atvažiuoja į Lietuvos čempionatus, pasikviečia draugus. Žinoma, galėtume rengti šalies čempionatą Suomijoje kartu su latviais ir estais. Bet ten nukeliautų 10-15 sportininkų, jų pasirodymo niekas nematytų.

Buvo minčių vykdyti Lietuvos čempionatą „Snow Arenoje“. Tačiau šios idėjos tenka atsisakyti vien dėl to, kad Druskininkuose negalime surengti slalomo milžino rungties. Todėl čia vyks kitos mūsų varžybos.

Taip pat LKSF rengs arba padės organizuoti Lietuvos sporto vilčių žaidynes, „LTeam“ olimpinį festivalį, Žalgiriadą ir įvairias pirmenybes jaunimui. Tad laukia ilgas ir įdomus sezonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)