Prezidentės vizitai

Rugsėjo 28-spalio 1 d. LTOK prezidentė dalyvavo Armėnijos tautinio olimpinio komiteto 25-mečio reginiuose ir seminare, kuriame olimpinių komitetų vadovai pristatė pagrindines veiklos kryptis. Dalyvių susidomėjimo ir įvertinimo susilaukė LTOK renginiai sportininkams ir plačiajai visuomenei. Prezidentės teigimu daug dėmesio seminaro pranešėjai skyrė olimpiniam švietimui.

Spalio 8 -11 d. prezidentė lankėsi Zagrebe ir skaitė pranešimą lyčių lygybei sporte skirtame seminare. Lyčių lygybė sporte – viena svarbiausių Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) strateginių veiklos krypčių, kurios tikslas – mažinti disbalansą tarp vyrų ir moterų, dirbančių sporto srityje, skaičiaus.

Olimpinės rinktinės kandidatų rezultatai

Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) direktorius ir programos „Rio 2016“ ekspertų komisijos vadovas Linas Tubelis apžvelgė olimpinės rinktinės kandidatų pasirengimą Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms ir apibendrino 2014-2015 m. sezono rezultatus.

Programos uždavinys – žaidynėse turi dalyvauti ne mažiau kaip 70 sportininkų, kurie iškovotų mažiausiai 7 prizines (1-8) vietas.

Šiuo metu sąrašuose yra 112 individualių sporto šakų sportininkų. Buvo planuota, kad rinktinės kandidatai pasaulio ir Europos čempionatuose iškovos 6-8 medalius, tačiau šiemet jų iškovota net 12. Kol kas įvyko ne visos varžybos, tad LOSC direktorius tikisi, kad medalių bus ir daugiau. L. Tubelis išskyrė penkias sporto šakas, kurių atstovai metai iš metų iš čempionatų grįžta su medaliais. Tai – dviračių sportas, baidarių/kanojų irklavimas, irklavimas, šiuolaikinė penkiakovė, plaukimas.

Normatyvus jau įvykdė 36 individualių sporto šakų atstovai. Priešolimpiniais 2011-aisiais metais normatyvus buvo įvykdęs 31-as atletas, 2007-aisiais – 23.

Baidarių ir kanojų irkluotojai Europos čempionatuose iškovojo du medalius, tad du sportininkai yra atsirinkę, kiti dėl patekimo į olimpinę rinktinę dar galės kovoti kitais metais.

Boksininkai taip pat turi du medalius Europos čempionatuose, pasaulio čempionate iškovoti pergalių ir atsirinkti žaidynėms nepavyko, tačiau vilčių dar teikia 2016-aisiais vyksiantys turnyrai.

Buriuotojas ir buriuotoja iškovojo dvi vietas šaliai, realias galimybes LOSC vadovas įžvelgia ir dviračių sporto atstovams.

Dziudo imtynininkai pasiekimų čempionatuose neturi, du sportininkai turi galimybių papulti į žaidynes dėl gerų pozicijų reitinguose.

Lietuvos gimnastai laukia pasaulio čempionato, LOSC direktoriui nerimą kelią sportininkų sveikatos problemos ir traumos.

Atsirinkusių imtynininkų nėra, iškovoti reikiamas pozicijas turnyruose, pasak LOSC vadovo, bus labai sunku.

Ko gero sėkmingiausiai šių metų atranką vykdo irkluotojai. Turime vieną medalį Europos čempionate, dviejų įgulų medalius pasaulio čempionate ir 10 atsirinkusių sportininkų. L.Tubelis tikisi, kad pavyks suformuoti dar ir lengvasvorę įgulą.

Lengvojoje atletikoje aukščiausias pasiekimas priklauso Brigitai Virbalytei, kuri pasaulio čempionate iškovojo 7-ąją vietą. Šiuo metu žaidynių normatyvus įvykdė 16 lengvaatlečių, tačiau į Rio de Žaneirą jų galės vykti tik 15, nes iš 4 normatyvą įvykdžiusių maratonininkių žaidynėse galės dalyvauti tik 3.

Tikimasi, kad stalo tenisininkei Rūtai Paškauskienei pavyks iškovoti kelialapį 2016-ųjų kovo mėn. vyksiančiame Europos čempionate, o tenisininkui R.Berankiui – pakilti reitinge ir patekti į žaidynes.

Sunkiaatlečių laukia pasaulio čempionatas, jų sąskaitoje jau yra Europos čempionate A. Didžbailio iškovotas aukso medalis.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė iškovojo Europos čempionato auksą ir kol kas yra vienintelė žaidynėms atsirinkusi šiuolaikinės penkiakovės atstovė.

Iki Jaunimo žiemos olimpinių žaidynių – 120 dienų

LTOK vyriausioji referentė Vida Vencienė dalyvavo Lilehamerio jaunimo olimpinių žaidynių misijos vadovų seminare. Seminaro dalyviai iš 67 valstybių sužinojo, kaip bus organizuojamos žaidynės, susipažino su sporto bazėmis ir gyvenimo sąlygomis.

Olimpinis kaimelis Lilehameryje buvo atidarytas šių metų rugsėjį, jis bus naudojamas kaip studentų bendrabučių kompleksas, todėl šiuo metu jame gyvena studentai, kurie vasarį užleis kambarius jauniesiems sportininkams. Žaidynėms bus panaudotos visos olimpinės bazės, jos yra išsidėsčiusios gana patogiai. Tik kelios arenos yra nutolusios, tačiau tai nesukels problemų, nes jose besivaržantys sportininkai gyvens šalimais įrengtame Hamerio olimpiniame kaimelyje.

V. Vencienė pabrėžė, kad Lietuva pateko tarp 39 šalių, kurioms suteikta galimybė turėti jaunąjį ambasadorių. Lietuvos ambasadoriumi jaunimo žaidynėse bus kalnų slidininkas Aivaras Tumas. Aivaras ne naujokas žiemos sporte – dalyvavęs dviejuose žiemos olimpiniuose festivaliuose. Jaunimo olimpinių žaidynių organizatoriai įsitikinę, kad jauno sportininko asmenybės formavimuisi svarbūs ne tik sportiniai pasiekimai, ne ką mažesnę reikšmę turi švietimas ir įsisavinamos vertybės, todėl žaidynių metu bus įgyvendinama speciali kultūros ir švietimo programa, kuri užtikrins turiningą ir įdomų sportininkų laisvalaikį. Ambasadorius padės sportininkams įsitraukti į šią programą ir įsisavinti olimpines vertybes.

V. Vencienės teigimu federacijos ir sportininkai šioms žaidynėms rengiasi su didžiuliu užsidegimu. Vaikams tai labai didelė motyvacija. Lietuvai skirta kvota – 7-I sportininkai, bet šiuo metu ilgajame sąraše yra 30 pavardžių.

Jau aišku, kad žaidynėse dalyvaus trys biatlono atstovai, ledo ritulininkas, dvi vietos skirtos slidininkams, viena – kalnų slidininkui. Snieglentininkas šiuo metu reitinge yra 17-Tas, žaidynėse gali dalyvauti 1- 16 reitingo vietas užimantys sportininkai, todėl treneris tikisi, kad šios šakos atstovui pavyks išvažiuoti į Lilehamerį. Taip pat nemažai šansų papulti į žaidynes turi dailiojo čiuožimo pora.

Visi sportininkai stebimi Lietuvos sporto medicinos centre, nuo metų pradžios jais rūpinasi gydytoja D. Baubinienė. Būsimiems rinktinės nariams užsakyta speciali, šilta apranga.

Finansai

LTOK biudžeto I-III ketvirčių vykdymą apžvelgė iždininkas Rimgaudas Balaiša. Pirmųjų trijų ketvirčių pajamų planas įvykdytas ir viršytas 5 procentais bei sudaro 6,2 mln. Eur. Ženkliai daugiau pajamų gauta iš TOK subsidijų – Olimpinio solidarumo programos ir Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOC) lėšų. Šios lėšos LTOK skiriamos įvairiems projektams įgyvendinti, pagal pateiktų paraiškų aktualumą ir pagrįstumą. Per I-III ketvirtį iš TOK ir EOC gauta 434,3 tūkst. eurų, tai yra 28,3 tūkst. Eurų daugiau nei planuota gauti per visus metus, tad rezultatas, anot iždininko, tikrai labai geras.

LTOK išlaidos taip pat atitinka planus. Per tris ketvirčius išnaudota 83,4% biudžeto (5,48 mln. Eur). Anot iždininko, metų pabaigoje gali būti viršytas tik Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių avansinių mokėjimų biudžetas.

Daugiausiai iššūkių dėl euro įvedimo kėlė pirmasis metų ketvirtis, situacija buvo sudėtinga, tačiau metų eigoje padėtis stabilizavosi ir finansiniai rezultatai pagerėjo.

Lietuvos olimpinio fondo (LOF) direktorius Vitalijus Vasiliauskas metų pabaigoje planuoja pajamų augimą, nes pavyko pritraukti daugiau rėmėjų. V. Vasiliausko teigimu, LOF biudžetas vykdomas.

LTOK viceprezidentas bei finansų ir ekonomikos komisijos pirmininkas R. Bakutis informavo, kad prie LTOK finansų ir ekonomikos komisijos prisijungė Seimo narys Andrius Palionis, kurio patirtis Seimo biudžeto ir finansų komitete bus naudinga komisijos veiklai. Komisijos pirmininkas pasidžiaugė, kad vis daugiau pajamų generuoja visi LTOK finansavimo šaltiniai, jo teigimu LTOK finansiniai rezultatai puikūs, o finansinė disciplina - aukštumoje.

Kilnus elgesys sporte („Fair Play“)

Spalio 7-11 dienomis Azerbaidžano sostinėje Baku vyko tarptautinis kilnaus elgesio sporte („Fair Play“) kongresas, generalinė asamblėja ir apdovanojimų ceremonija. Renginiuose dalyvavo LTOK viceprezidentas ir etikos komisijos pirmininkas Arvydas Juozaitis, olimpinio švietimo direktorius Algimantas Gudiškis ir olimpinio švietimo programų vadovė Vita Balsytė.

Pirmą kartą kongresas buvo organizuotas pasaulio mastu, iki šiol vykdavo atskiri Europos „Fair Play“ kongresai. A. Juozaitis pabrėžė, kad šių metų kongrese taip pat dominavo švietimo temos, daug dėmesio buvo skirta sporto organizavimo klausimams.