Užsispyręs, tvirto charakterio ir atkakliai siekiantis savo tikslo. Toks yra R. Kančys – iš Sūkurių kaimo (Prienų r.) kilęs vaikinas pasiekė savo olimpinę svajonę ir keliaus į Braziliją.

„Niekada nesustoju pusiaukelėje“, - DELFI sako R. Kančys, vis dar negalintis atsigauti po sekmadienį pasiekto rezultato Berlyno maratone, kuris jam garantavo vietą prie starto linijos Rio olimpinės žaidynėse.

Įtakingi žmonės

„Man jau geriau bėgti, nei kalbėti“, - juokiasi 28-erių metų R. Kančys, Alytuje savo karjerą pradėjęs stajeris.

R. Kančys ne kartą mini žmonių, kurie padarė didelę įtaką jo karjerai, pavardes.

„Vaikystėje buvai judrus. Išbandžiau daug sporto šakų – krepšinis, futbolas, kvadratas. Viskas, kas buvo galima. Vėliau perėjau į kitą mokyklą ir ten sutikau kūno kultūros mokytoją Virginijų Šiušę, kuris pamatė, kad gan ilgai ir greitai bėgu. Jis perdavė mane pirmam treneriui Alytuje Arūnui Klebauskui. Taip ir prasidėjo mano kelias“, - pasakoja R. Kančys.

Baigęs mokyklą R. Kančys jau žinojo, kad norėtų studijuoti dabartiniame Lietuvos sporto universitete (LSU).

„Baigiau bakalaurą, magistrą, įsidarbinau treneriu. Dirbome, su trenere Inga Juodeškiene pradėjome dirbti su mėgėjais. Olimpinės svajonės link pradėjau eiti, kai susipažinau Tomu Želioniu, kuriam aš žiauriai dėkingas. Jis užsuko visą reikalą, kurį man pačiam sunku būtų pasiekti. Vis tiek, aš vaikas iš kaimo, sunku persilaužti. Jis gal nujautė, tikėjo, spyrė mane į priekį. Pradėjome treniruotis, dirbti ir pagaliau kažką pasiekėme. Dar labai sunku patikėti, kad tai įvyko“, - šypsosi bėgikas.

Trečias bandymas buvo lemtingas

Olimpinę svajonę R. Kančys pasiekė sulaukęs kaip sportininkui brandaus amžiaus. Tačiau bėgikas sako, kad norint įveikti maratoną reikia brandos.

„Čia yra maratonas. Maratonui reikia užaugti, subręsti. Sportuoju 11 metų. Visko buvo, buvo sunkių akimirkų, bet visada kažkaip užkabina bėgimas. Siekiau kiekvieną sezoną asmeninių rezultatų. Išbandėme pirmą maratoną – žiauriai nepasisekė. Antras jau geriau pavyko, o trečias pribaigė“, - juokiasi R. Kančys.

R. Kančys olimpinį normatyvą įvykdė trečiu bandymu. Pirmas bandymas Frankfurte – 2 val. 30 min. Pernai Vilniuje – 2 val. 23 min. Palyginimui, Berlyno nugalėtojo Kenijos bėgiko Eliudo Kipchoge laikas – 2 val. 4 min. 1 sek.

„Dabar savo rezultatą pagerinti jau bus šiek tiek sudėtingiau. Daug dirbome, daug ko atsisakėme, daug paaukojau, daug investavau. Norėjau rezultato, ne tik bėgti. Dėl to aš pasirinkau Berlyno maratoną – greita trasa, daug stiprių varžovų, visą laiką tave traukia. Tai kaip atspirties taškas – kai matai, kad kažkas priekyje tavęs bėga, stengiesi neatsilikti. Tai yra lengviau, nei bėgti vienam“, - sako R. Kančys.

Stajeris neslepia, kad Vokietijos sostinėje visos aplinkybės buvo jo pusėje.

„Pavargsti nuo krūvių, bet gerai, kad aplink yra daug žmonių, kurie palaiko, pakelia motyvaciją. Sportuoji ir sieki. Nesu ir pats silpnas. Jei dirbame – tai iki galo. Man netinka, kad dirbame dirbame, padarome pusę ir žiūrime kas bus. O Berlyne mes ėjome va bank - kaip bus taip bus. Šį kartą viskas buvo mūsų naudai, tai džiugu“, - DELFI teigė R. Kančys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)