LTOK prezidentė posėdžio pradžioje taip pat pasveikino Kūno kultūros ir sporto departamento generalinį direktorių Edį Urbanavičių su būsimu gimtadieniu ir įteikė LTOK prizą „Citius. Altius. Fortius“.

Posėdyje komiteto nariams buvo pristatyti Lietuvos rinktinės rezultatai Gruzijoje vykusiame Europos jaunimo olimpiniame festivalyje, aptarti Albanijoje vykusiame Europos olimpinių komitetų Vykdomojo komiteto posėdyje ir Baltijos šalių olimpinių komitetų vadovų susitikime iškelti klausimai, pristatytos naujienos iš Rio de Žaneire vykusio olimpinių žaidynių misijos vadovų seminaro, patvirtintos stipendijos Lietuvos sporto universiteto ir Lietuvos edukologijos universiteto studentams.

XIII Europos jaunimo olimpinis festivalis

2015 m. liepos 26 – rugpjūčio 1 d. Gruzijos sostinėje vykusiame Europos jaunimo olimpiniame festivalyje dalyvavo 45 jaunieji (14-18 m.) sportininkai iš Lietuvos. Misijos vadovas Einius Petkus pristatė rinktinės rezultatus. Anot jo, nors sportininkams šį kartą medalių iškovoti nepavyko, jie įgavo svarbios patirties, gerino asmeninius rezultatus ir pasiekė ne vieną Lietuvos jaunimo rekordą.

Geriausiai festivalyje pasirodė lengvaatletė, Lietuvos rinktinės kapitonė Agnė Jonkutė. Disko metimo ir rutulio stūmimo rungtyse ši sportininkė užėmė ketvirtąsias vietas. Treneriai taip pat įvertino šuolininkės į aukštį Urtės Baikštytės pasirodymą – ji festivalyje užėmė penktąją vietą.

Plaukikai Tbilisyje gerino asmeninius rezultatus. Ieva Jacevičiūtė plaukdama 400 m kompleksiniu būdu pagerino ne tik savo, bet ir Lietuvos merginų rekordą (iki 17 m). Šią distanciją plaukikė įveikė per 5 min. 8,33 sek. Net trys Lietuvos rekordai pagerinti estafetėse – vaikinai pasiekė naują Lietuvos rekordą (iki 17 m.) plaukdami 4x100 m laisvuoju stiliumi (3 min. 34,24 sek.) ir 4x100 kombinuotą estafetę (3 min. 55,54 sek.), merginų rekordas (iki 15 m.) pasiektas 4x100 m kombinuotoje estafetėje (4 min. 34,43 sek.).

Arti medalių buvo atsidūrę dziudo imtynininkai Antanas Kmieliauskas (-90 kg), Donatas Sabonis (-81 kg) ir Miglė Julija Dudėnaitė (-70 kg). Tačiau sportininkams nepavyko iškovoti aukščiausių apdovanojimų - jie užėmė 5-ąsias vietas.

Neblogai grupinėse lenktynėse sekėsi dviratininkėms Kotrynai Vaičytei ir Monikai Rastauskaitei. Merginos pateko į dešimtuką. Kotryna 47 km distanciją įveikė per 1 val. 18 min. 21 sek. ir finišavo devinta, Monika – 10-a.

Misijos vadovas festivalio organizatorių darbą įvertino gerai. Šiek tiek nesklandumų būta – kai kurių sporto šakų atstovams trūko apšilimo patalpų, keletą kartų dėl lėtai judančio transporto buvo kilęs pavojus pavėluoti į startą, valgykloje susidarydavo eilės, pirmomis festivalio dienomis personalas nespėdavo patiekti pakankamai švarių lėkščių ir padėklų, galbūt dėl to nemažai daliai rinktinės narių sutriko virškinimas. Tačiau organizatoriai į pastabas atsižvelgdavo ir geranoriškai spręsdavo iškilusias problemas.

Kitas Europos jaunimo olimpinis festivalis vyks 2017 m. Vengrijoje.

Europos olimpinių komitetų Vykdomojo komiteto posėdis Tiranoje

Europos olimpinių komitetų (EOC) Vykdomojo komiteto posėdyje dalyvavo LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė ir tarptautinių ryšių direktorė Vaida Masalskytė. Posėdžio dalyviams ataskaitas pateikė EOC generalinis sekretorius ir iždininkas, ataskaitas taip pat pateikė ir atskiros komisijos, tame tarpe ir lyčių lygybės komisija, kuriai pirmininkauja LTOK prezidentė. EOC Sporto komisija spalio 17 d. surengs Atletų forumą, kuriame dalyvaus LTOK sporto direkcijos direktoriaus pavaduotojas E. Petkus ir Olimpiečių asociacijos atstovas E. Krungolcas.

Daugiausiai dėmesio EOC Vykdomojo komiteto nairai skyrė artėjantiems Europos jaunimo olimpiniams festivaliams. Jau žinoma, kad 2019 m. festivalis vyks Minske, dėl teisės organizuoti festivalį 2021 m. varžosi Slovakijos Košicė ir Ispanijos Vitorija. Galutinis sprendimas, kur vyks 2021 m. festivalis bus priimtas lapkričio mėn. EOC asamblėjoje Prahoje.

Estijos, Latvijos ir Lietuvos olimpinių komitetų vadovų pasitarimas

Rugsėjo 9 d. Baltijos šalių olimpinių komitetų vadovai buvo trumpam susitikę Rygoje. Latvijos sostinėje vadovai aptarė einamuosius veiklos klausimus. Pagrindinis susitikimo tikslas – aptarti bendradarbiavimą su rėmėju „Coca-Cola“. Bendrovė visose Baltijos šalyse nusprendė skirti paramą smulkiems sporto projektams ir Lietuvoje kaip pagrindinį projektų koordinatorių pasirinko LTOK.

Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių misijos vadovų seminaras

2015 m. rugpjūčio 17–21 d. Rio de Žaneire vyko seminaras, skirtas nacionalinių olimpinių komitetų misijų vadovams. Seminare dalyvavo 340 nacionalinių olimpinių komitetų atstovų iš 206 šalių. Pirmą kartą tradiciniame seminare, kuris organizuojamas likus metams iki žaidynių, dalyvavo Kosovo ir Pietų Sudano atstovai. Lietuvai atstovavo programos „Rio 2016“ įgyvendinimo ekspertų komisijos vadovas Linas Tubelis, LTOK olimpinio sporto direktorius Kazys Steponavičius, jo pavaduotojas Einius Petkus ir olimpinės rinktinės vyr. gydytojas Dalius Barkauskas.

Seminaro dalyviai išklausė žaidynių organizatorių pranešimų apie žaidynių dalyvių apgyvendinimą, atvykimo organizavimą, saugumą, aiškinosi kaip veiks transporto sistema, lankėsi arenose ir olimpiniame kaimelyje.

Rio de Žaneiro meras Eduardo Paesas ir Brazilijos olimpinio komiteto prezidentas Carlosas Arthuras Nuzmanas pasveikino seminaro dalyvius ir patikino, jog visi pasirengimo darbai bus baigti laiku.

Visų sporto šakų varžybos vyks Rio de Žaneire, keturiose zonose: Deodoro (šiuolaikinė penkiakovė, šaudymas, žirginis sportas, BMX), Kopakabanos (buriavimas, irklavimas, plentas, pliažo tinklinis, triatlonas), Marakanos (atidarymas, uždarymas, lengvoji atletika), o Olimpinis kaimelis pastatytas Bara zonoje. Šalia kaimelio yra olimpinis Rio centras (sunkioji atletika, stalo tenisas, badmintonas, boksas), į Olimpinį parką (plaukimas, dziudo, krepšinis, fechtavimas, taekvondo, trekas, tenisas ir gimnastika) bus galima nuvykti specialiu transportu.

Daugumoje olimpinių sporto bazių dar vyksta statybos, žaidynių atidarymui jau parengtas legendinis Marakanos stadionas, kuriame vyks ir uždarymo ceremonija, sparčiai statomas trekas, krepšinio arenoje seminaro metu jau buvo įrenginėjamos tribūnos. Brazilai tikisi, kad dauguma olimpinių bazių sėkmingai funkcionuos ir po žaidynių. Tiesa, kai kurios bus pertvarkytos kitoms reikmėms.

Kaimelio įrengimo darbai beveik baigti – pastatyti visi 17 aukštų namai. 31-ame pastate įrengti butai su dviem, trimis ir penkiais miegamaisiais. Sportininkai gyvens po vieną, dviese arba trise. Iš viso kaimelio kambariuose stovės 18 tūkst. lovų.

Kaimelio valgykla kol kas neįrengta, planuojama, kad joje vienu metu galės susėsti beveik 6 tūkst. žmonių.

Kaimelio aplinka jau sutvarkyta, apželdinta, žydi gėlės, baseinai pilni vandens, veikia fontanai. Po žaidynių olimpinis kaimelis bus transformuotas į naują gyvenamąjį rajoną.

Organizatoriai tikino, kad iki žaidynių bus atidaryta nauja metro linija ir naujos gatvės. Statybos vyksta, jau veikia speciali, tik autobusams skirta eismo juosta.

Žaidynių organizatorių teigimu, ypač griežta bus dopingo kontrolė, didelės baudos numatytos reklamos taisyklių pažeidėjams, siekiama žaidynių metų uždrausti lažybas dėl olimpinių žaidynių rezultatų.

Daugiausia klausimų organizatoriai sulaukė apie buriavimo įlankos ir irklavimo kanalo vandens švarą ir žaidynėse dirbsiančius savanorius. Seminaro dalyviai domėjosi, ar įlankos vanduo nekels rizikos sportininkų sveikatai. Organizatoriai užtikrino, kad iki žaidynių įlankos ir kanalo vandenys bus švarūs. Kanalą jau išbandė mūsų irkluotojai – čia vyko pasaulio jaunių čempionatas, kuriame lietuvis Armandas Kelmelis užėmė 5-ąją vietą. Rugsėjo pradžioje Rio de Žaneire vyko ir baidarininkų bei kanojininkų bandomosios varžybos, kuriose Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas laimėjo bronzą. Čempionate ir bandomosiose varžybose dalyvavę Lietuvos sportininkai sveikatos problemų neturėjo.

LTOK atstovai susitiko su Rio de Žaneire gyvenančiu lietuviu, kuris savanoriškai padės Lietuvos delegacijai žaidynių metu. Misijos vadovai pastoviai palaiko ryšį su Lietuvos garbės konsulu Brazilijoje Luis Octavio de Souza Bandeira, bendradarbiauja su sportininkų rengimą organizuojančia įmone „Supporting Sports“.

Stipendijos Lietuvos sporto universiteto ir Lietuvos edukologijos universiteto studentams

LTOK vykdomasis komitetas patvirtino stipendijų skyrimą geriausiems Lietuvos sporto universiteto (LSU) ir Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) studentams. Penkiems LSU ir šešiems LEU studentams kas mėnesį bus mokamos 85 eurų stipendijos.

Penkiolika LTOK apdovanojimų

Ketvirtadienį Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK) buvo tradiciškai apdovanoti sporto veteranai ir sportui nusipelnę žmonės.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė šį kartą pasveikino net penkiolika žmonių, įteikdama jiems specialius prizus, medalius, Olimpines žvaigždes ir Olimpinius žiedus.

LTOK posėdžių salėje apdovanojimus atsiėmė šie sportui nusipelnę žmonės:

1. Rimgaudas Tirilis – LTOK atkūrimo 1988 metais darbo grupės narys, buvęs ilgametis Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos generalinis sekretorius ir Lietuvos bokso federacijos prezidiumo narys, sporto organizatorius, sporto istorikas, sporto žurnalistas, Lietuvos olimpinės kolekcininkų asociacijos narys, 80-mečio proga apdovanotas Olimpiniais žiedais.

2. Julijonas Balšaitis – buvęs ilgametis Švietimo ir mokslo ministerijos darbuotojas atsakingas už moksleivių kūno kultūrą ir sportą, Lietuvos olimpinės akademijos narys, Lietuvos kilnaus sportinio elgesio laureatas, apdovanotas LTOK prizu „Citius, Altius, Fortius”.

3. Julius Vytautas Briedis – LTOK garbės narys, LTOK atkūrimo 1988 metais darbo grupės narys, LTOK pirmos ir ketvirtos kadencijų Vykdomojo komiteto narys, LTOK antros ir trečios kadencijų iždininkas, XIX olimpiados Mechike bronzos medalininkas, XVIII olimpiados Tokijuje prizininkas, iškilus irkluotojas, sporto organizatorius, Buvęs ilgametis Lietuvos irklavimo federacijos generalinis sekretorius, 75-mečio proga apdovanotas Olimpiniais žiedais.

4. Jonas Motiejūnas – XVIII olimpiados žaidynių dalyvis, daugkartinis Lietuvos čempionas, ilgametis Lietuvos nacionalinės irklavimo rinktinės narys, tarptautinių, irklavimo regatų nugalėtojas ir prizininkas apdovanotas LTOK prizu „Citius, Altius, Fortius”.

5. Remigijus Naužemys – aktyvus dziudo ir sambo sporto puoselėtojas, sporto mokslininkas, dziudo ir sambo treneris, Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centro docentas, Lietuvos olimpinės akademijos narys apdovanotas LTOK prizu „Citius, Altius, Fortius”.

6. Virginijus Gečas – ilgametis Lietuvos sambo federacijos generalinis sekretorius, buvęs Lietuvos neolimpinio komiteto generalinis sekretorius, sambo treneris, Lietuvos sambo čempionas ir prizininkas, aktyvus sambo teisėjas 65-mečio proga apdovanotas LTOK medaliu „Už nuopelnus olimpizmui“.

7. Vidas Mikalauskas – Lietuvos Respublikos Seimo narys, buvęs ilgametis Varėnos rajono meras, Varėnos rajono kūno kultūros ir sporto komiteto pirmininkas, rankinio treneris, sporto organizatorius ir puoselėtojas 60-mečio proga apdovanotas LTOK prizu „Citius, Altius, Fortius”.

8. Romas Sausaitis – buvęs Lietuvos ilgų nuotolių ir maratono bėgikas, Lietuvos rekordininkas 3000 m bėgime, olimpietės, ilgų nuotolių ir maratono bėgikės Živilės Balčiūnaitės treneris apdovanotas LTOK prizu „Citius, Altius, Fortius”.

9. Egidijus Gustas - Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo rinktinės treneris, Kauno irklavimo mokyklos baidarių ir kanojų irklavimo tarptautinės kategorijos treneris, Olimpinio vicečempiono, kanojininko Jevgenijaus Šuklino treneris apdovanotas Olimpine žvaigžde.

10. Eidis Nickus – ilgametis Lietuvos sporto universiteto dėstytojas ir krepšinio treneris, ilgametis “Atleto” vyrų krepšinio komandos vyr. treneris, buvęs Lietuvos jaunimo ir Lietuvos studentų krepšinio rinktinės vyr. treneris, aktyvus Lietuvos krepšinio lygų kūrėjas ir organizatorius, krepšinio sporto puoselėtojas apdovanotas LTOK prizu „Citius, Altius, Fortius”.

11. Albertas Skurvydas – ilgametis Lietuvos sporto universiteto rektorius, habilituotas mokslų daktaras, profesorius, Europos sporto mokslo kolegijos narys 55-mečio proga apdovanotas Olimpine žvaigžde.

12. Arvydas Stasiulis – Lietuvos sporto universiteto mokslo reikalų prorektorius, profesorius, mokslų daktaras, Europos sporto mokslo kolegijos narys apdovanotas LTOK medaliu „Už nuopelnus olimpizmui“.

13. Kęstutis Jezepčikas – Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės vyriausiasis treneris, Lietuvos lengvosios atletikos federacijos Vykdomojo komiteto narys, Druskininkų sporto centro lengvosios atletikos treneris-sporto mokytojas 50-mečio proga apdovanotas LTOK prizu „Citius, Altius, Fortius”.

14. Liuda Triabaitė – Vilniaus „Sietyno” sporto mokyklos dviračių sporto trenerė, daugkartinė Lietuvos dviračių sporto čempionė, pasaulio 50 km komandinių lenktynių antros vietos laimėtoja apdovanota LTOK medaliu „Už nuopelnus olimpizmui“.

15. Inga Gerulskienė – ilgametė Kūno kultūros ir sporto departamento vyr. specialistė, pirmoji mokslų daktarė Lietuvoje olimpinio ugdymo tematika, projekto „Vaikų ir jaunimo olimpinis ugdymas“ aktyvi įgyvendintoja, aktyvi olimpinių idėjų puoselėtoja 40-mečio proga apdovanota LTOK medaliu „Už nuopelnus olimpizmui“.