D. Tušlaitė antradienį Ričmonde (JAV) startuos pasaulio plento dviračių čempionato asmeninėse, o šeštadienį kartu su Rasa Leleivyte – grupinėse lenktynėse.

„Sezonas dar nesibaigė, bet džiaugiuosi, kad, artėjant pasaulio čempionatui, pagaliau įsivažiavau. Teko dalyvauti daugelyje lenktynių, bet nesijaučiu siaubingai pavargusi, kai atrodo, kad jau nebegali ir norisi tik poilsio, – sakė D. Tušlaitė. – Pasaulio čempionato moterų elito grupėje iš lietuvių būsime tik dviese. Tikiuosi, kad jausimės gerai ir galėsime parodyti puikius rezultatus.“

D. Tušlaitė suskaičiavo, kad šį sezoną per varžybas ir treniruotes ji numynė daugiau nei 16 tūkst. kilometrų. Daiva šiemet lenktyniavo Azerbaidžane, Belgijoje, Čekijoje, Italijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje.

Besirengdama pasaulio čempionatui, dviratininkė papasakojo apie savo mitybos ypatumus.

„Įprastai prieš varžybas vartojame daugiau angliavandenių turinčio maisto, stengiamės valgyti tai, kad greitai virškinama: makaronus, ryžius. Angliavandeniai – svarbiausias energijos šaltinis ištvermės sporto šakose. Prieš lenktynes, kurios trunka 3-4 valandas, vartojame ir šiek tiek baltyminio maisto, kad pasibaigus energijai iš angliavandenių, jos gautumėme ir iš baltymų. Prieš startą vengiame riebaus maisto, nes tai apsunkina virškinimą,“ – teigė D. Tušlaitė.

Dviratininkė sakė, kad po varžybų ar ilgų ir intensyvių treniruočių reikia atstatyti angliavandenių atsargas. „Angliavandeniai, ypač kombinuojant juos su baltymais, efektyviausiai teigiamai paveikia atsistatymą, jeigu vartojami nepraėjus pusvalandžiui po fizinio krūvio. Po lenktynių dažnai geriame baltyminius proteinų kokteilius, valgome sumuštinius su duona, kumpiu ar sūriu, bananus, pakramsnojame riešutų ar džiovintų vaisių, – pasakojo Italijos komandai „INPA-Bianchi-Giusfredi“ atstovaujanti sportininkė. – Per varžybas užsirūgština organizmas, kojų raumenys, todėl vakare stengiamės valgyti daugiau mėsos ir daržovių, kad atsistatytų rūgščių ir šarmų pusiausvyra.“

D. Tušlaitė pažymėjo, kad saldumynus jai atstoja riešutai ir džiovinti vaisiai. „Kaip žinoma, saldumynų reikėtų vengti ar stengtis vartoti jų kuo mažiau, ir ne tik sportininkams. Puikus saldumynų pakaitalas – riešutai ir džiovinti vaisiai, kurie turi daug vertingų maistinių medžiagų. Labai patinka „Arimex“ produkcija, o ypač riešutų ir džiovintų vaisių mišiniai „1GO“. Džiovintuose vaisiuose yra mineralinių medžiagų, ląstelienos, natūralaus cukraus, skaidulų. Riešutai pagelbėja, kai po varžybų, ypač daugiadienių lenktynių, reikia atsistatyti ir gauti daugiau kalorijų.“

Paaiškėjo plento dviračių taurės nugalėtojai

Sekmadienį Vilniuje įvyko paskutinis, šeštasis, „Bigbank Lietuvos plento taurės 2015“ atskiro starto etapas, po kurio paaiškėjo ir visų nuo balandžio mėnesio vykusių varžybų nugalėtojai. Susumavus rezultatus, A grupės nugalėtoju paskelbtas Eimantas Gudiškis, atstovaujantis komandai „Velomanija-Niskama“, o B grupės laimėtoju tapo Sijandas Šereiva iš komandos „SK Vėtrungė B“.

Šešto varžybų etapo, skirto asmeniniam laikui fiksuoti, 14 km trasa driekėsi Vilniaus Antakalnio ir Saulėtekio rajonais, o joje varžėsi daugiau nei 200 dviratininkų.

Šiame etape A grupėje surinkęs 1000 taškų geriausiai pasirodė Marius Bernatonis, atstovaujantis komandai „Chain Gang“. Antroji vieta atiteko Eimantui Gudiškiui, surinkusiam 990 taškų (komanda „Velomanija-Niskama“), o trečioji – Egidijui Matuliauskui iš komandos „SP Umarai“, kuris surinko 980 taškų.

Šešto varžybų etapo B grupėje pirmas tris vietas iškovojo tos pačios komandos – „SK Vėtrungė B“ – atstovai. Pirma vieta atiteko Sijandui Šereivai, surinkusiam 1000 taškų, antroji – Zigmui Derkinčiui (990 taškų), o trečioji – Denui Masiuliui (980 taškų).

Susumavus visų šešių etapų rezultatus, absoliučiu A grupės lyderiu tapo Eimantas Gudiškis („Velomanija-Niskama“), surinkęs 4950 taškų ir iškovojęs pirmą „Bigbank Lietuvos plento dviračių taurės“ vietą. Antroje vietoje liko Ramūnas Vareika (komanda „Colibri-MOTOTOJA-BOSCH-Cycling team 2“), surinkęs 4795 taškus, o trečioje – Mykolas Račiūnas iš komandos „Top Team JR – Ultrabike“, surinkęs 4745 taškus.

Visų varžybų B grupės nugalėtojo titulą iškovojo Sijandas Šereiva („SK Vėtrungė B“), surinkęs 4920 taškų. Antroje vietoje liko Justas Laurinaitis („Vilkaviškio SM-DSK „AIRA“), surinkęs 4830 taškų, o trečioje – Romas Zubrickas, atstovaujantis komandai „SK Vėtrungė B“ (4830 taškų).

Tarp A grupėje besivaržiusių komandų geriausiai pasirodė „Top Team JR – UltraBike“, iš viso surinkusi 16875 taškus. Antroji vieta atiteko komandai „Top Team – UltraBike“ su 16785 taškais, o trečioji – komandai „FOCUS Vilnius“, šešiuose etapuose iš viso pelniusiai 16574 taškus.

Iš B grupėje lenktyniavusių komandų geriausiai pasirodė „Dviratai-Thermowave“ (16362 taškai). Antroji vieta atiteko komandai „Velo GHOST Veloma“ (16170 taškų), trečioji – „Velomanai Team“, surinkusiai 15890 taškų.

Šiais metais plento taurės varžybose iš viso susirungė apie 2500 dviratininkų. Praėjusiais metais varžybose dalyvavo apie 2000 dviračių sporto entuziastų. Pasak „Bigbank Lietuvos plento taurės“ organizatoriaus Deivido Vileniškio, vis didėjantis dalyvių skaičius rodo, kad plento taurė jau neabejotinai tampa kasmetine tradicija.

„Per pastaruosius metus dviračių sporto lygis gerokai ūgtelėjo, ir tai yra džiugi tendencija. Turime stiprių dviratininkų, kurie kasmet demonstruoja vis geresnius rezultatus. Be to, vis daugėja žmonių, kuriems dviratis tampa puikia laisvalaikio leidimo priemone. Kitąmet, atsižvelgdami į atsiliepimus, ketiname surengti dar įdomesnes varžybas, kurios, tikimės, sudomins dar daugiau dviračių sporto entuziastų“, – sakė D. Vileniškis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją