Iki šiol vienintelį Senojo žemyno pirmenybių aukso medalį iš Turkijos 1993-aisiais buvo parvežęs panevėžietis Vitalijus Karpačiauskas. Eimantas tuomet dar nebuvo gimęs.

Pirmajame raunde E. Stanionis prakirto varžovui antakį, vėliau kovą ne kartą teko stabdyti norint sustabdyti iš baltarusio antakio bėgantį kraują.

Įtikinamai pradėjęs kovą E. Stanionis po dviejų raundų prieš baltarusį pirmavo 3:0 (20:17, 20:18, 20:18).

Trečiame raunde P. Kastraminui vėl prireikė pertraukos. Iki kovos pabaigos likus 34 sek. dvikova buvo sustabdyta, teisėjai įskaitė E. Stanioniui pergalę techniniu nokautu.

Eimantas Stanionis tapo Europos bokso čempionu

E. Stanionis mažiausiai sidabrą užsitikrino penktadienį pusfinalyje 3:0 (29:28, 29:28, 29:28) nugalėjęs Senegale gimusį, tačiau Ispanijai atstovaujantį Youbą Sissokho Ndiayę. Eimantas po 17-os metų tapo tik trečiuoju Lietuvos boksininku po Nepriklausomybės atkūrimo patekusiu į Senojo žemyno pirmenybių finalą. Paskutinį kartą Europos čempionato finale iš Lietuvos atletų boksavosi sidabrą 1998 metais Baltarusijoje iškovojęs vilnietis Ivanas Stapovičius.

Europos čempionato svorio kategorijos iki 64 kg varžybose bronzos apdovanojimą iškovojo Evaldas Petrauskas.

Abu Lietuvos boksininkai užsitikrino kelialapius į pasaulio bokso čempionatą.

Po Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos boksininkai iškovojo ir tris Europos pirmenybių bronzos medalius - tai Darius Jasevičius (2000 m.), Rolandas Jasevičius bei Jaroslavas Jakšto (abu 2004 m.).

Europos čempioną pasveikino šalies vadovai

E. Stanionį pasveikino Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Esate Lietuvos bokso viltis. Jūs drąsiai kovėtės ringe ir pelnėte savo pirmąjį medalį suaugusiųjų čempionate. Tai atpildas už Jūsų ištvermę ir atkaklias treniruotes“, – sakoma šalies vadovės sveikinime.

Šalies vadovė palinkėjo, kad šis medalis E. Stanionį įkvėptų naujoms pergalėms bei sėkmės pasaulio čempionate ir bilieto į olimpines žaidynes.

Eimantą pasveikino ir Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. „Nuoširdžiai sveikinu su nepaprastai nuostabiu rezultatu. Šis pasiekimas – tai ne tik Jūsų asmeninis, bet ir visos šalies žmonių džiaugsmas. Esame dėkingi, jog Jūsų dėka po ilgų metų pertraukos Europos bokso auksas grįžta į Lietuvą“, – sako premjeras A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovo teigimu, kiekvienas laimėjimas ne tik stiprina valią bei skatina pasitikėjimą savo jėgomis, bet ir ugdo patriotiškumą, garsina Lietuvos vardą visame pasaulyje.

Ministras Pirmininkas A. Butkevičius džiaugiasi E. Stanionio pergale ir linki sėkmingo pasirodymo pasaulio čempionate, kuriame Lietuvai atstovaus kartu su E. Petrausku, Bulgarijoje iškovojusiu bronzos medalį.

Premjeras už atstovavimą Lietuvai taip pat dėkoja ir trims sportininkams, kurie pasirodymą baigė be apdovanojimų – Tadui Tamašauskui, Tomui Pivorunui ir Mantui Valavičiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (314)