Penktadienio vakaro varžybose svorio kategorijoje iki 69 kg antru skirstytas kaunietis Eimantas Stanionis pusfinalyje 3:0 (29:28, 29:28, 29:28) nugalėjo Senegale gimusį, tačiau Ispanijai atstovaujantį Youbą Sissokho Ndiayę.

Paskutinį kartą Europos čempionato finale iš Lietuvos atletų boksavosi sidabrą 1998 metais Baltarusijoje iškovojęs vilnietis Ivanas Stapovičius, o vienintelį Senojo žemyno pirmenybių aukso medalį iš Turkijos 1993-iais parvežė panevėžietis Vitalijus Karpačiauskas.

Šeštadienį finale E. Stanionis boksuosis su baltarusiu Pavelu Kastraminu, kuris kitoje pusfinalio kovoje 3:0 (29:27, 29:28, 29:27) nugalėjo Clarence'ą Ibrahimą Goyeramą Bojangą iš Švedijos.

„Manau, kad pergalę lėmė didesnis noras laimėti ir tikslumas. Mano smūgiai buvo daug tikslesni, prie to prisidėjo ir patirtis, įgyta APB profesionalų lygoje, kur kovoji net aštuonis raundus, daugiau analizuoji varžovą ir kiekvienas smūgis gali būti lemiamas. Nors prie mėgėjų bokso vis dar sunku prisitaikyti – čia daugiau smūgių ir trys raundai prabėga labai greitai, bet man pavyko persiorientuoti ir kontroliuoti dvikovos eigą. Pusfinalis buvo galo sunkus ir dėl nuovargio. Ketvirtfinalyje atidaviau visas jėgas, tiesiog visas „išsikroviau“, nes ketvirtfinalio kovoje su čempionato šeimininku bulgaru sprendėsi ne tik medalių, bet ir kelialapio į pasaulio čempionato likimas“, – sakė E. Stanionis.

„Eimantas atidavė visas jėgas ir parodė viską, ką moka geriausia. Labai laukėm šios pergalės, nes įdėta labai daug darbo. Reikėjo didžiulių fizinių ir psichologinių jėgų, nes pastaruoju metu vyko daugybė kovų APB lygoje, po jų boksininkui reikia bent mėnesio atsigauti, o mes tiek laiko neturėjome. Bet Eimantas sugebėjo tinkamai nusiteikti, save motyvuoti ir net sunku paaiškinti iš kur, bet surado vidinių jėgų kovoti iš visų jėgų. Į priekį jį veda begalinis noras iškovoti kelialapį į olimpiadą“, – sakė po lietuviams sėkmingo ketvirtfinalio plaukus nusiskutęs Lietuvos rinktinės treneris Vidas Bružas. – Pažadėjau, kad jeigu Eimantas ir Evaldas iškovos medalius, nusiskusiu plikai. Pažadą reikia vykdyti.“

„Prieš pusfinalį atrodė, kad jėgų visai nebeliko, bet po pergalės užplūdo emocijos, atrodo, kad esu kupinas jėgų. Šeštadienį laukia paskutinė kova Europos čempionate ir nereikės nieko taupyti ar tausoti savęs. Esu pasirengęs eiti kaip į karą, nes labai noriu aukso medalio. Baltarusį gan gerai pažįstu, nes Baltarusijoje vykusiose stovyklose ne kartą teko „sparinguotis“ su juo. Aš jį pakankamai gerai žinau, bet ir jis žino mane. Bus labai sunki ir įdomi kova“, – apie finalo dvikovą kalbėjo E. Stanionis.

Pirmas iš Lietuvių į ringą penktadienį kopęs Evaldas Petrauskas tenkinosi bronzos medaliu. Svorio kategorijos iki 64 kg favoritu laikytas Londono olimpiados prizininkas 23-ejų šilutiškis E. Petrauskas pusfinalyje 0:3 (27:30, 27:30, 27:30) pralaimėjo šių metų Didžiosios Britanijos ir 2011 metų pasaulio ir Europos jaunimo čempionui Patui McCormackui.

„Teko labai neparankus varžovas. Jis daug aukštesnis už mane, visiškai neleido kovoti artimoje kovoje – iškart kabindavosi už rankų ir neleido man dirbti arba vengdamas artimos kovos, daug lakstė po ringą. Bandžiau spausti ir daryti tai, ką moku geriausia, bet šįkart nepavyko iškovoti pergalės. Liūdna, kad nepatekau į finalą, bet tuo karjera nesibaigia. Šeštadienį ant kaklo kabės bronzos medalis, į viršų kils Lietuvos trispalvė, todėl su treneriu esame labai patenkinti iškovotu medaliu. Džiaugiuosi, kad Europos čempionatuose medalius iškovojau visose amžiaus grupėse – jaunučių, jaunių, jaunimo ir suaugusiųjų“, – sakė 2012 metų Londono olimpinių žaidynių prizininkas 23-ejų metų E. Petrauskas.

„Evaldas atidavė visas jėgas, jokių priekaištų jam nėra ir negali būti. Varžovas buvo labai neparankus, nesusiklostė pirmas raundas, varžovas nuolat „pakibdavo“ ant Evaldo ir nesileido į artimą kovą. Antrame raunde kova išsilygino, bet iki pergalės šiek tiek pritrūko. Nuo praėjusių metų spalio mėnesio Evaldas ir Eimantas nuolat yra „kovinės parengties“, nes reikia kovoti APB profesionalų lygoje, rengėmės kovoti Europos žaidynėse Baku, o dabar be poilsio kovojom Europos čempionate. Kitų šalių treneriai net stebisi, iš kur mes turim tiek jėgų. Didelės šalys vienus boksininkus siunčia į profesionalų lygas, kitus į Europos žaidynes ir čempionatą, bet mes tiek pajėgių boksininkų neturime, todėl tie patys boksininkai turi kautis visais frontais. Labai džiaugiamės, kad Lietuva susigrąžino buvusias pozicijas ir Europos čempionate iškovojo du medalius. Tikimės vienas iš jų bus aukso“, – sakė treneris Vladimiras Bajevas.

Abu Lietuvos boksininkai jau užsitikrino kelialapius į pasaulio bokso čempionatą.

Po Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos boksininkai iškovojo ir tris Europos pirmenybių bronzos medalius - tai Darius Jasevičius (2000 metais), Rolandas Jasevičius ir Jaroslavas Jakšto (abu 2004).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)