„R. Meilutytė jau žvelgia į kitus metus. Mes taip pat tai darome, nes kiti metai – olimpiniai. Tai pagrindiniai metai, kai vyks Rio olimpiada. Šis pasaulio čempionatas atvėrė kai kuriuos mūsų trūkumus, todėl dabar turime 11-12 mėnesių, per kuriuos reikia tuos trūkumus pašalinti“, – LRT radijui sakė E. Vaitkaitis.

– Turbūt niekas nesitikėjo, kad 50 m plaukimo krūtine rungties finalas taip pasibaigs. Visi kalbėjome, svarstėme, ar pavyks R. Meilutytei įveikti Juliją Jefimovą. Kodėl, Jūsų nuomone, greičiausiai pusfinalyje plaukusi R. Meilutytė finale buvo ketvirta?

– Sunku pasakyti. Kaip sakome, kad laimėtum medalį, reikia atlikti tris žingsnius. Iš pradžių turi įveikti parengiamuosius plaukimus, po kurių seka pusfinalis, o tada – finalas. Visi šie žingsniai turi būti atlikti gana gerai, o pats paskutinis – geriausiai. Šiuo atveju taip neįvyko. Finale R. Meilutytei nepasisekė. Stebint jos plaukimą, man pasirodė, kad R. Meilutytės tempas ir grybšnių skaičius buvo labai didelis. Gal ji šiek tiek per daug užmalė rankomis ir neužsikabino už vandens. Kaip matėme, ji kovojo su J. Jefimova, o dar dvi plaukikės praplaukė šone ir atsitiko taip, kad ji liko ketvirta.

– Neatrodo, kad R. Meilutytė būtų pavargusi. Suprastėjo plaukimo technika?

– Įtakos turi ir psichologija, ir taktika. Buvo labai didelis noras laimėti. Iš to didelio noro atsirado per didelis tempas, per trumpas grybšnis. Yra kaip yra.

– Sėkmingiausiai sienelę palietė švedė Jennie Johansson. Ji pagerino šalies rekordą ir tapo naująja pasaulio čempione. Ko gero, niekas neprognozavo, kad švedė gali nugalėti?

– Bent jau plaukimo ekspertai švedės pergalės tikrai neprognozavo. Jos pasiektas rezultatas – 30,05 sek. – nėra įspūdingas. Manau, kad R. Meilutytė, nors ne kasdien, bet gali pakartoti ir pagerinti šį rezultatą daug kartų.

– Pati Rūta po finišo sakė, kad finalai apskritai yra neprognozuojami. Ji teigė esanti nusivylusi, bet tikino, kad jau grįš į treniruotes ir pradės ruoštis kitam sezonui. Kaip matome, ji nesiruošia nuleisti rankų ir yra pasiryžusi ateityje džiuginti rezultatais. Kokios perspektyvos ir ko ateityje tikimasi iš mūsų plaukikės?

– R. Meilutytė jau žvelgia į kitus metus. Mes taip pat tai darome, nes kiti metai – olimpiniai. Tai pagrindiniai metai, kai vyks Rio olimpiada. Šis pasaulio čempionatas atvėrė kai kuriuos mūsų trūkumus, todėl dabar turime 11-12 mėnesių, per kuriuos reikia tuos trūkumus pašalinti. Galbūt buvo pasiektas per didelis tempas, galbūt smegenų žievėje per didelis programų skaičius. Viena iš bendrų bėdų – antra distancijos pusė. Matėme, kad ir Giedrius Titenis, ir R. Meilutytė antroje pusėje šiek tiek atsiliko. Gal pritrūko ištvermės, gal buvo neadekvačiai paskirstytos jėgos. Per šį laiką bandysime minėtas klaidas ištaisyti.

– Kaip vertinate kitų mūsų plaukikų pasirodymą čempionate?

– Pagrindinis tikslas šiame čempionate buvo patekti į estafetinio plaukimo dvyliktuką, į olimpiadą. Šis tikslas įgyvendintas. Kiti plaukikai, tiek G. Titenis, tiek R. Meilutytė, parodė, kad yra pajėgūs kovoti dėl medalių. Gal šiek tiek nepasisekė. Danui Rapšiui plaukimai nelabai pasisekė dėl patirtos traumos, praleistų treniruočių. Visi kiti plaukikai, galima sakyti, plaukė prasčiau, nei galėtų.

– Įspūdingi buvo amerikietės Katie Ledecky pasirodymai plaukiant laisvuoju stiliumi – keturi aukso medaliai. Amerikiečiai ir toliau išlieka pasaulio lyderiais plaukime. Kodėl?

– Geras klausimas. Turbūt tai – didelė šalis, turinti daug gyventojų, todėl vyksta didelė atranka. Žinoma, jie turi baseinus, sporto bazes, yra susikūrusi plaukimo mokykla. Vienas iš faktorių – JAV universitetuose propaguojamas plaukimas. Net ir mūsų sportininkai važiuoja studijuoti į JAV, gauna stipendijas. Kaip krepšinio, taip yra ir universitetų plaukimo komandos. Manau, kad ši grandis JAV plaukimą kelia į viršų.

– Kaip apskritai vertinate kitų sportininkų pasiekimus? Be to, Jūs pats buvote Kazanėje. Kaip vertinate čempionato organizavimą?

– Čempionatas organizuotas tikrai gerai. Manau, kad didelių priekaištų nebuvo. Turbūt Tarptautinė plaukimo federacija spręs, ar tokio baseino pasirinkimas buvo geras sprendimas. Mane asmeniškai labiausiai nustebino 100 m laisvuoju stiliumi rungtis ir tai, kad laimėjo Kinijos sportininkas.

– O kaip vertinate organizacinius paties čempionato dalykus?

– Geros tiek apgyvendinimo, tiek maitinimo sąlygos, geras aptarnavimas. Savanoriai buvo labai paslaugūs ir išpildė kiekvieną įgeidį – įgyvendino viską, ko reikėjo. Manau, kad organizavimas – aukščiausio lygio.