Europos jaunimo olimpiniai festivaliai (ankščiau Europos jaunimo olimpinės dienos) vyksta nuo 1991 m., juos organizuoja Europos olimpiniai komitetai. Pirmą kartą jaunieji Lietuvos sportininkai į olimpinį festivalį išvyko 1993 m. Valkenesvaard mieste Nyderlanduose. Tuomet mūsų šaliai atstovavo 18 sportininkų (12 krepšininkų ir 6 dviratininkai). Tai buvo vienintelis festivalis iš kurio mūsų rinktinė grįžo be medalių. 512 jaunųjų Lietuvos sportininkų 1993-2013 m. rungėsi 12-oje olimpinių festivalių ir iškovojo 45 medalius – 12 aukso, 10 sidabro ir 23 bronzos.

Daugiausiai, net 10 medalių Lietuvos jaunimas 2011 m. parvežė iš Trabzono (Turkija), kuomet visų spalvų medalius iškovojo Rūta Meilutytė, auksą laimėjo lengvaatletė Modesta Morauskaitė ir krepšinio rinktinė, sidabras sužibo Dano Rapšio (plaukimas), Livetos Jasiūnaitės (lengvoji atletika) ir Roberto Tvorogalo (gimnastika) rankose, bronza pasipuošė lengvaatletis Povilas Dabašinskas ir dvi tenisininkės – Justina Mikulskytė ir Ugnė Paražinskaitė.

Olimpiniuose Europos jaunimo festivaliuose savo karjeros pradžioje medalius iškovojo ir kiti šiandien gerai žinomi sportininkai: Rasa Drazdauskaitė, Rolandas Gimbutis, Karina Vnukova, Lina Grinčikaitė, Karolis Bauža, Giedrius Titenis, krepšininkai Šarūnas Jasikevičius, Adas Juškevičius, Šarūnas Vasiliauskas, Žygimantas Janavičius, Vaidas Kariniauskas, Tauras Jogėla, Domantas Sabonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)