Šis čempionatas dalyviams taip pat tapo generaline repeticija netrukus įvyksiančiam Europos akrobatinių skrydžių čempionatui Rumunijoje. Varžybų dalyvius, svečius ir nugalėtojus sveikino laikinai Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijos prezidento pareigas einantis Eugenijus Raubickas.

Lietuvos rinktinės nariai Donaldas Bleifertas, Eltonas Meleckis, Arvydas Kačenauskas ir Šarūnas Staniulis varžėsi „Advanced“ kategorijoje. Tai – populiariausia akrobatinių skrydžių kategorija pasaulyje, kurios tarptautinėse varžybose kasmet dalyvauja daugiau nei 80 sportininkų ir jų skaičius nuolat auga. Jaunimo rinktinė savo jėgas pasitikrino žemesnės – „Intermediate“ – kategorijos kvalifikacijoje. Geriausiai pasirodė KOP lakūnas Tadas Maciulevičius, antroji vieta atiteko Vytautui Vaičiuliui, trečioji – Valentinui Vaicekauskui.

Kitąmet šie sportininkai jau turėtų varžysis aukščiausios kategorijos varžybose. Ypatingas dėmesys buvo skirtas skrydžių saugai: dėl šios priežasties ne visiems norintiems buvo leista dalyvauti varžybose. Pritrūkus laiko pasiruošimui jų dalyvavimas dėl saugos faktoriaus atidėtas kitiems metams.

„Lietuva gali pagrįstai didžiuotis, kad akrobatinių skrydžių sporte lietuviai nenusileidžia net ir didžiosioms valstybėms, eilę metų sėkmingai varžosi su Rusijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Ispanijos ir kitų šalių akrobatinių skrydžių sportininkais“, – teigė tarptautinės kategorijos teisėja Violeta Gedminaitė.

Žinant, kokius skirtingus biudžetus pasiruošimui skiria šalys, tai – didžiulis pasiekimas. Didžiųjų šalių pasiruošimo varžyboms biudžetai siekia šimtus tūkstančių eurų, įskaitant galimybę treniruotis ir varžytis naujausiais lėktuvais. Lietuvių akrobatinio sporto biudžetas 2015-aisiais metais – 22 tūkst. eurų, o geriausias turimas lėktuvas – morališkai ir fiziškai senstelėjęs „SU-26M“. Visgi neabejojama: užtikrinus tinkamą finansavimą 2016-2017 metais, Lietuva galėtų tikėtis prizinių vietų Europos ir Pasaulio čempionatuose.

9-tasis Europos akrobatinių skrydžių čempionatas vyks Rumunijoje liepos 23-rugpjūčio 2 dienomis. Čempionate jau užsiregistravę 13 šalių komandos. Lietuvą atstovaus 4 pilotai. Daugiausia pilotų atvyks iš Prancūzijos, D. Britanijos, Lenkijos, Ukrainos ir Rusijos.

Apie Vilniaus Dariaus ir Girėno aeroklubą:

Vilniaus Dariaus ir Girėno aeroklubas įkurtas Kyviškėse 1947 metais. Aeroklubo prezidentas – Jurgis Kairys. Akrobatinio skraidymo aeroklube mokosi ne tik lietuviai, bet ir lakūnai iš Suomijos, Vokietijos, Estijos, Latvijos bei kitų užsienio šalių. Kasmet Kyviškėse rengiamos akrobatinio skraidymo varžybos pradedantiesiems, pažengusiems ir labiausiai patyrusiems pilotams, organizuojamos Lietuvos rinktinės treniruočių stovyklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją