Varžybų organizatoriai skatina bėgioti miško takais bet kokiu sezonu ir teigia, kad net tamsiu paros metu drąsiai galima bėgti gamtoje ten, kur norisi – tereikia galvos žibintu nušviesti sau kelią.

Lietuvoje populiarėjant „trail“ bėgimui atsiranda susidomėjimas ir naktiniu bėgimu, nes pas mus šaltuoju sezonu temsta anksti, o tamsa neturėtų bėgikų atbaidyti nuo sporto gamtoje. Tiems, kas dar nebandė bėgti naktį – puiki proga išbandyti naktinio bėgimo keliamus iššūkius kartu su būriu bendraminčių. Šis renginys skirtas visiems besidomintiems „trail“ bėgimu, ieškantiems naujų iššūkių bei norintiems tobulėti.

Bėgimas prasidės Žolinių naktį 21 val. 30 min. Vilniaus rajone šalia Gėlos ežero. Trasos sukomponuotos taip, kad bėgti būtų nenuobodu.

Pasiryžusiems šiam naktiniam nuotykiui teks pajusti bėgimo skirtingomis miško dangomis pliusus ir minusus. Nusimato gerų, plačių miško takų, bet taip pat bus ir siaurų, šaknų išraižytų keliukų bei klampių smėlėtų atkarpų. Trasos ves pro teritorijoje dėmesio vertas vietas, kurias verta aplankyti ne tik naktį, bet ir dieną.

Trasos bus ženklintos šviesą atspindinčia markiruote, bėgikams tereikės sekti rodyklėmis ir tikrai nepasiklys.

9 ir 19 km trasos prasidės prie Gėlos ežero. Abi trasos driekiasi siauresniais ar platesniais, bet prabėgamais miško keliukais ir takais. Miškai vietomis tankūs, vietomis retesni – naktį jie atrodys tikrai mistiškai ir įspūdingai. Bėgimo organizatoriai žada, kad reljefas nebus labai varginantis – šiek tiek kalvų ir visos tikrai įbėgamos, jei tik noro bus.

Pabėgėję miškais bėgikai pasieks Raudondvario gyvenvietę, kur stūkso apleistas Raudondvario dvaras - senas, mistiškas, laiko ir žmonių pamirštas statinių kompleksas, menantis net XVI amžių.

Pasigrožėjus naktiniais dvaro vaizdais nuotaika keisis, nes bėgikai pasuks tiesiai į Raudondvario motokroso trasą, kuri įrengta žvyro karjere. Daugmaž kilometro ilgio motokrosininkų rojuje šį kartą karaliaus „trail“ bėgikai, kurių lauks smėlėtos, motociklų „išartos“ įkalnės ir nuokalnės. Pralėkę motokroso trasą varžybų dalyviai miškais ir Gėlos ežero pakrante grįš į finišą.

19 km trasa bus šiek tiek sudėtingesnė, joje bėgikų laukia keletas neilgų bekelės atkarpų. Pirmoje ilgosios trasos dalyje bėgikai aplankys Skališkių uolą – 3 metrų aukščio ir 15 metrų pločio gamtos paminklą, susiformavusį per tūkstančius metų. Skališkių uola dar vadinama Šventąja uola, nes jau ne pirmą šimtmetį žmonės tiki, kad uoloje varvantis vanduo ir šaltinis šalia jos turi stebuklingą galią – gydo sergančias akis.

Bėgant naktį su galvos žibintu kitaip nei įprasta atrodo kelias, nes šešėliai nebūna tokie ryškūs, reikia papildomai koncentruoti dėmesį ir adaptuotis tam, kad išmokti bėgti naktį tokiu pačiu greičiu ir tempu kaip dieną. Bėgikai turės būti atidesni kelio dangos nelygumams ir kartu stebėti trasos ženklinimo elementus.

Pirmą kartą bėgantiems naktį organizatoriai pataria dar prieš varžybas pabandyti bėgti su galvos žibintu (arba bent jau rankiniu prožektoriumi), pajausti kelią, dangą ir per daug neskubėti pirmuosius kilometrus. Svarbu pasitikrinti galvos žibinto baterijas, kad jos būtų įkrautos ir žibintas neužgestų bėgimo metu. O kam nejauku bėgti naktį į mišką – drąsiai kvieskite draugus ir bėkite kartu grupelėje.

„Run the Night“ bėgimo organizatoriai renginio nuostatuose nurodo privalomą inventorių varžybų metu. Dalyviams bus reikalingi veikiantys galvos žibintai (arba rankiniai prožektoriai), veikiantys mobilieji telefonai bei atšvaitai (puikiai tiks ir drabužiai su šviesą atspindinčiomis įsiuvomis). Privalomas inventorius bus tikrinamas dalyviams atsiimant numerius. Privalomas inventorius ir jo tikrinimas yra įprastas reiškinys „trail“ ir ypač „ultra trail“ varžybose užsienyje ir tai daroma norint užtikrinti dalyvių saugumą.

Varžybų idėjos autorė ir viena iš organizatorių „ultra trail“ bėgikė Viktorija Tomaševičienė dalinasi savo mintimis apie tai, kodėl šios varžybos atsirado ir koks įspūdis bėgant naktį: „Po pasaulio „trail“ čempionato, kuomet dalį trasos teko įveikti naktį, negalėjau pamiršti stiprių įspūdžių bėgant per mišką, kuris naktį atrodo labai mistiškai – medžiai, tyla, labai garsūs mano žingsniai, tolimi gyvenviečių žiburiukai. Tiesiog nerealu, įspūdinga ir tikrai „must do“. Kai bėgi su galvos žibintu viskas atrodo kitaip – bėgi tarsi nuolat besikeičiančiu tuneliu. Nepakartojama mistiška nuotaika.“

Registracija į „Run the night“ bėgimą vyksta iki rugpjūčio 12 d.

Renginio tinklapis: sites.google.com/site/runthenighttrail/home

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)