Į moterų bėgimą S. Mėlinauską pakvietė bėgimo organizatoriai. Šiuo žingsniu norima parodyti, kad kovoje su krūties vėžiu vyro rolė – itin svarbi. Saulius šį išbandymą patyrė ir sutiko pasidalinti savo patirtimi.

„Kol kas esu vienintelis AVON moterų bėgime bėgsiantis vyras, tad jaučiuosi kiek nejaukiai. Iki šiandien galvojau, kad bėgimas bus visuotinis, kad bėgsime už moteris, kurios mums yra svarbios, be kurių gyventi tiesiog negalime. Norėčiau, kad moterys nebūtų paliktos vienos nei bėgime, nei gyvenime, nei nelaimėje“, - pokalbį su bėgimo organizatoriais pradėjo pašnekovas, šeštadienį bėgsiantis 6 kilometrų distanciją.

„Kai gyvendamas šeimoje sužinai tokią baisią naujieną, didžiulį psichologinį smūgį patiria abu. Yra baisu, kai su šia problema susiduria daug planų turintis jaunas žmogus. Sunkiausias yra pirmas šokas. Vėžys mums asocijuojasi su pabaiga. Tačiau, pasirodo, ši liga dar nereiškia gyvenimo pabaigos. Svarbiausia – laiku kreiptis į gydytojus. Tada užklupusi nelaimė gali tapti laime, t.y., laimėta kova“, – tęsia S. Mėlinauskas.

Vyras neabejoja, kad šioje kovoje aktyvios turi būti ne tik moterys, bet ir jų artimieji. Dažniausiai tai yra jų antros pusės. Svarbiausia neleisti savo artimam žmogui pulti į paniką, į pesimizmą, padėti nepripažinti, padėti kovoti. Aplinkiniai į ligonį pradeda žiūrėti kaip į išeinantį, su atsisveikinimo nuojautomis, kas itin demotyvuoja. Kai aplinka gailisi, savęs pradeda gailėtis ir ligonis. Čia vyras turi užimti nepripažinimo poziciją, parodyti savo artimui stiprybę, skleisti optimizmą.

„Šeimoje buvo labai sunku, skaudžiai išgyvenome, bet nepripažinome, kad sergame, neleidome jaustis ligoniu. Mano žmona žinojo, kad aš esu su ja, o vyro palaikymas yra labai svarbus. Kai gydytojai liepė pašalinti krūtį, buvo labai sudėtinga, tačiau abejonių elgtis kitaip nebuvo. Tai buvo vienintelė galimybė užkirsti kelią vėžiui, ir mes, mano žmona, jį pasirinkome. Privalome įsisąmoninti, kad nuo tokios ligos yra ne tik mirštama, bet ir pasveikstama“, - pabrėžia S. Mėlinauskas.

„Moterys, neieškokite priežasčių nenueiti pas gydytoją. Jei reikia, jei atėjo laikas profilaktikai – eikite ir pasitikrinkite. Vyksta specialios akcijos, vyksta projektai, pasinaudokite jais, nedelskite. Šiam procesui neturėtų būti abejingi ir vyrai. Paraginti, pastūmėti, palaikyti, nuvežti iki tam skirtos įstaigos nėra sunku“, – patarimais dalijasi vienintelis AVON moterų bėgime dalyvausiantis vyras.

Tradicinis AVON moterų bėgimas vyks šeštadienį, birželio 27 dieną, Vilniaus Vingio parke. Moterys, norinčios prisidėti prie socialiai atsakingo renginio, sveikai praleisti savaitgalį ir išreikšti moterišką solidarumą yra kviečiamos įveikti 3 arba 6 kilometrus. Mažieji bėgikai galės varžytis 500 metrų distancijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)