Po pasibaigusių, devynis mėnesius trukusių varžybų, Rokas Milevičius, išlipęs iš „Team Brunel“ jachtos puolė į artimiausių žmonių bei sirgalių glėbį. Priėmęs sveikinimus ir žengęs į poilsio zoną buriuotojas mielai sutiko pasidalinti mintimis apie varginančias varžybas su būreliu į Švediją atvykusių Lietuvos žurnalistų.

Rokai, visa Lietuva tave sveikina su iškovota pergale. Kokios emocijos po finišo?

Emocijos geros. Prieš paskutinį etapą mūsų šansai buvo labai geri išlaikyti antrąją poziciją bendroje įskaitoje, tačiau nesinorėjo, kad viską nulemtų uosto varžybos. Nuo pat pradžių siekėme būti per vienos pozicijos atstumą nuo artimiausių varžovų - „Dongfeng Race Team“ komandos. Viskas komplikavosi, kuomet tarpiniame Hagos sustojime „Dongfeng“ ekipa finišavo viena valanda anksčiau nei mes. Tai reiškė, jog iš Hagos turėjome startuoti viena valanda vėliau nei jie.

Tarp mūsų buvo įsiterpusi ir „Mapfre“ įgula iš Ispanijos, bet pastaroji komanda, startuodama iš Hagos, nusprendė pasirinkti kiek kitokį kelią. Tiesa, neišsipildęs jų taktinis sumanymas lėmė „Mapfre“ sugrįžimą į mūsų kelią, tiesiai mums įkandin. Kaip bebūtų, mes jau buvome geroje pozicijoje išlaikyti antrąją vietą ir visas lemiamas plaukimas buvo pakankamai geras. Viskas pavyko pagal planą.

Kada pajautei, jog pagaliau baigiasi devynių mėnesių varžybų iššūkis?

Tai pajaučiau, kai palikome Niuporto uostą ir prasidėjo paskutinieji, trumpieji, varžybų etapai. Tuomet varžybos tapo kiek kitokios ir artėjo prie savo pabaigos.

Devynis mėnesius gyvenai įtemptu varžybų ritmu. Kas laukia toliau?

Pirmiausia, net nejaučiu, jog prabėgo devyni varžybų mėnesiai. Galbūt jums stebint iš šalies atrodo, kad viskas vyko labai ilgai, tačiau virė įtempta kova ir, nors viskas iš pradžių atrodė labai lengva, vėliau įsigalėjo nuovargis. Kuo toliau, tuo etapai atrodė ilgesni, poilsio laikas trumpesnis ir reikdavo daugiau laiko atsigauti. Jaučiuosi išsekęs ir reikės pailsėti.

Ką jauti – gailestį ar džiaugsmą, jog viskas pagaliau baigėsi?

Jausmas tikrai dvejopas. Džiaugiuosi, jog viskas pagaliau baigėsi ir užėmėme antrąją vietą, pasirodėme gerai ir galėsime pailsėti. Na, o liūdna dėl to, jog teks išsiskirti su komanda ir visi išsiskirsime savais keliais. Sunku įsivaizduoti, kaip praleidus dvejus metus su komandos draugais, teks buriuoti su kitais laivais. Žinoma, mūsų keliai dar susikirs, galbūt net teks buriuoti vieniems prieš kitus.

Po trejų metų vėl vyks „Volvo Ocean Race“ varžybos. Ar planuoji jose vėl dalyvauti?

Taip, tikrai dalyvausiu, jei bus tokia galimybė. Šis nuotykis man nebuvo per sunkus ir vėl norėčiau realizuoti save šioje veikloje.

Galbūt planuoji dalyvauti kitais metais vyksiančiose „American Cup“ buriavimo varžybose?

Pateikti į Amerikos taurės varžybas yra truputį sudėtingiau, tačiau žinant, kad šios varžybos nesikerta su „Volvo Ocean Race“ lenktynėmis. Kol kas tikrai apie tai negalvoju, tačiau jei atsirastų galimybė, kodėl gi ne? Tai yra dar neišsipildžiusi svajonė, norisi sudalyvauti visose trijose buriavimo sporto viršūnėse – Olimpiadoje, „Volvo Ocean Race“ ir Amerikos taurėje. Kol kas trūksta tik vieno.

Ar prieš „Volvo Ocean Race“ varžybų pradžią tikėjaisi, jog jausiesi toks fiziškai išsekęs?

Prieš startą įsivaizdavau, jog bus dar blogiau. Pirmieji trys etapai man rodėsi visai lengvi, tačiau po truputį nuovargis vis labiau paveikė. Manau, blogiausia bus dar keletą mėnesių po finišo – grįžtant į įprastą gyvenimo ritmą. Tai bus sudėtingiausia.

O kas buvo sunkiausia per tuos devynis mėnesius – fiziniai ar psichologiniai iššūkiai?

Tai priklausė nuo etapų – vienuose buvo sunkiau fiziškai, kituose – psichologiškai. Visi šneka, jog paskutinysis etapas buvo sunkiausias psichologiškai. Vyravo nuolatinė įtampa, nuolatinė kova, laivai plaukė vienas šalia kito, kuomet ankstesniuose etapuose laivai plaukdavo didesniais tarpais ir žmonės buvo labiau atsipalaidavę.

Ar pasitikę šeimos nariai bei sirgaliai suteikė papildomų jėgų finiše?

Taip, suteikė. Pats finišas ir žinojimas, jog užėmėme antrąją vietą suteikė papildomų jėgų.

Ar kapitonas leis švęsti pergalę?

Aišku, kad leis (šypsosi).

Bet dar laukia uosto varžybos.

Leis švęsti. Dabar viską darysime pasimėgavimui. Aišku, norisi laimėti, tačiau pabandysime tai padaryti atsipalaidavę.