Galimybė pamatyti kylančias žvaigždes

Tradiciniu tapusiame turnyre, kuris įtrauktas į Europos stalo teniso sąjungos ir Tarptautinės stalo teniso federacijos kalendorių, dalyvaus 12 šalių atstovai iš Lenkijos, Estijos, Latvijos, Suomijos, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, Anglijos, Izraelio, Velso, Švedijos ir Lietuvos. Izraelio, Anglijos ir Velso sportininkai turnyre dalyvaus pirmą kartą.

„Šis turnyras – vienas svarbiausių Lietuvos stalo teniso įvykių. Tai ne tik paminėjimas, bet ir labai naudingos varžybos jauniesiems šalies stalo tenisininkams, kurie turės progą išmėginti jėgas su pajėgiais sportininkais iš kitų valstybių. Visa tai – didžiulė meistriškumo mokykla ir žaidėjams, ir treneriams“, – teigė Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) prezidentas Rimgaudas Balaiša.

Turnyro favoritais asmeninėse ir komandų varžybose yra laikomi ketvirta Europos raketė U-15 amžiaus grupėje Medardas Stankevičius ir Agnius Kačerauskas, kurie atstovaus šaliai Europos jaunių-jaunučių čempionate liepos 10-19 d. Bratislavoje.

„Jeigu aplinkybės susiklostys gerai, iš M. Stankevičiaus Europos čempionate tikimės ir medalių. Todėl šis turnyras yra kaip generalinė repeticija prieš artėjančias kovas“, – sakė R. Balaiša.

Sesės dvynės Emilija ir Kornelija Riliškytės taip pat laikomos favoritėmis mini jaunučių amžiaus grupėje. Jolantos Prūsienės auklėtinės šių metų balandį pateko tarp 11-os perspektyviausių jaunųjų stalo tenisininkų atstovauti Europos mini jaunučių rinktinei. E. Riliškytė taip pat yra viena iš trijų jaunųjų Europos stalo tenisininkių, kurioms atiteko teisė rungtis ITTF Pasaulio jaunųjų vilčių pirmenybėse birželio 29 – liepos 6 d. Šanchajuje.  

Stovėjo prie ištakų

1939–1957 m. žaidusi Bronė Vitartaitė-Balaišienė pelnė 27 aukso medalius Lietuvos čempionatuose, buvo daugkartinė Sovietų Sąjungos čempionė, treniravo Sovietų Sąjungos merginų ir suaugusiųjų rinktines. Trenerė padėjo skleistis ne vienam sporto talentui.

Tarp B. Balaišienės mokinių – pasaulio čempionė, Sovietų Sąjungos čempionė dukra Laima Balaišytė-Amelina, daugkartinis Lietuvos čempionas sūnus R. Balaiša, daugkartinės Lietuvos čempionės Deimantė Semaškaitė-Juocevičienė ir Nijolė Baronaitė-Adomėlienė, daugkartinė Sovietų Sąjungos ir Europos jaunių merginų čempionė Nijolė Ramanauskaitė-Kurdzikauskienė, Europos jaunių vaikinų čempionas Mironas Krejeris, Sovietų Sąjungos jaunių ir jaunučių čempionas Romas Miknevičius, daugkartinis Lietuvos čempionas Zbignevas Rusakevičius.

„B .Balaišienė stovėjo prie Lietuvos stalo teniso ištakų. Galbūt ne pačioje pirmoje eilėje, nes prieš tai turėjome korifėjus Vilių Variakojį, Vladą Dzindziliauską, bet po jų buvo ji“, – mamą prisimena R. Balaiša, kurį nuo pat ankstyvos vaikystės lydėjo stalo teniso kamuoliuko bumbsėjimas.

Gimusi Panevėžyje, stalo teniso subtilybių ji mokėsi pati, o vėliau tapo V. Variakojo auklėtine. Trenerės amato B. Balaišienė pati ėmėsi 1950 m. jau gyvendama Vilniuje.

Lietuvos stalo tenisininkai yra iškovoję apie 50 aukso medalių Sovietų Sąjungos čempionatuose ir nugalėję SSRS tautų Spartakiadoje – to padaryti nėra pavykę jokiai kitai sporto šakai.

„Ji visuomet buvo labai energinga ir atsidavusi savo mylimajai sporto šakai. Viena iš tų žmonių, kuri svariai prisidėjo prie šalies stalo teniso vystymosi ir klestėjimo, ypač 6-7 dešimtmečiuose“, – pasakojo LSTA prezidentas.

Vienos daugiausiai šios sporto šakos čempionų išugdžiusios B. Balaišienės garbei skirtas turnyras pirmą kartą surengtas 1986 metais, jame dalyvavo tik Vilniaus miesto moksleiviai. Vėliau turnyras tapo respublikiniu, o ilgainiui išsivystė į tarptautinio masto renginį – skaičiuojamas jo reitingas.

B. Balaišienės meistriškumo gija nenutrūksta – turnyre Vilniuje besivaržysiančio A. Kačiarausko tėvo pirma trenerė buvo būtent ši stalo teniso meistrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)