„Vičiūnų“ įmonių grupės steigėjas ir savininkas LDSF vadovavo rekordiškai trumpai – mažiau nei du mėnesius. 57-erių verslininkas prezidento pareigas pradėjo eiti vasario 13 d., laimėjęs rinkimus, kuriuose buvo vienintelis pretendentas.

Jo kandidatūrą pasiūlė įpėdinio ieškojęs ligtolinis LDSF vadovas Žydrūnas Stankevičius, nusprendęs pasitraukti dėl užimtumo versle.

„Šiai dienai federacija negalėjo nusamdyti daug aukšto lygio vadybininkų, susidurdavo su sunkumais ieškodama rėmėjų, ypač tarp valdiškų institucijų. O V. Matijošaičio atėjimas sudaro galimybę suformuoti solidžią komandą ir gauti finansinės paramos“, – tuomet DELFI kalbėjo Ž. Stankevičius, kuris postą taip pat paliko anksčiau laiko – išbuvęs tik pusę ketverius metus trunkančios kadencijos.

Į jo kėdę V. Matijošaitis sėdo iki pirmo savivaldos rinkimų turo likus vos dviems savaitėms. Nei beveik vienbalsiai verslininko kandidatūrai pritaręs LDSF suvažiavimas, nei pats „Vieningo Kauno“ lyderis neįžvelgė jokių kliūčių imtis dar vienos veiklos.

„Šiuo metu darbus esu susitvarkęs taip, kad galiu tapti ir Kauno meru, pasitraukti iš visų verslų, galiu ir visuomeninį darbą dirbti“, – sportas.info teigė V. Matijošaitis.

Taikiai tylėjo ir atsakingos institucijos, kurių DELFI dar prieš savivaldos rinkimus teiravosi, ar mero pareigas V. Matijošaitis galėtų suderinti su visuomeninės organizacijos – LDSF – prezidento postu.

Nei Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK), nei Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK), nei Vyriausybės atstovės Kauno apskrityje tarnybos atstovai neįžvelgė galimų įstatymų pažeidimų – esą interesų konfliktas grėstų nebent tuo atveju, jei V. Matijošaitis nenusišalintų sprendžiant klausimą, susijusį su dviračių sportu.

Bet antradienį LDSF vykdomajam komitetui pranešęs apie savo atsistatydinimą, išrinktasis Kauno meras savo žingsnį motyvavo būtent įstatymų prievaizdų nurodymais.

Ar pastarieji išties pakeitė nuomonę?

„Pagal rinkimų įstatymą, savivaldybės tarybos nariui tokios pareigos yra suderinamos. Merams reikalavimai didesni, bet tai – jau ne mūsų kompetencija, tą dalyką prižiūri Vyriausybės atstovai. V. Matijošaičiui jokio išaiškinimo nesame pateikę, ir net negalėjome“, – DELFI patikino VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Nesame pateikę jokios išvados šiuo klausimu“, – jam antrino Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Inesa Klimaitė-Mašalienė.

Nepaisant to, V. Matijošaitis dviračių sporto atstovams, patikėjusiems jo planais reformuoti federaciją, pamojavo ranka, palikdamas LDSF be galvos. Naują prezidentą veikiausiai rinks tik kitais metais vyksiantis eilinis suvažiavimas.

– Kodėl nusprendėte mažiau nei po dviejų mėnesių atsistatydinti iš LDSF prezidento pareigų? – DELFI paklausė V. Matijošaičio

– Aš ne pats sugalvojau atsistatydinti. Reikia žiūrėti, kokie įstatymai galioja Lietuvoje. Kreipėmės ir į VRK, ir į Vyriausybės atstovę Kaune: išaiškino, kad aš privalau atsistatydinti. Čia nebuvo mano noras.

– Vadinasi, tokias gavote institucijų išvadas?

– Taip.

– Bet VRK ir Vyriausybės atstovė teigia jokių išvadų ar rekomendacijų jums nepateikę.

– Jie nėra pateikę konkrečiai, bet jeigu aš likčiau, tai 99,9 proc., kad būčiau apskųstas, tektų eiti į teismą aiškintis. Tokia rizika visada liktų. Mes su teisininkais ilgai apie tai diskutavome, aš išeiti iš federacijos nenorėjau. Vienareikšmiškai priimtas sprendimas, kad geriau išeiti, nei paskui turėti ginčų.

– O kas jus apskųstų? Politiniai konkurentai?

– Esu tikras. Jei būtų bent mažytis kabliukas, prie ko prikibti, tikrai atsirastų norinčių tai padaryti.

Dabar važiuoju iš Plungės (DELFI su V. Matijošaičiu telefonu kalbėjosi ketvirtadienį) – ten atidarėme dar vieną fabriką. Galėjome atidaryti ir prieš rinkimus, bet atidėjome – todėl, kad atidarius džiūvėsėlių fabriką išgirdome, jog vos ne reklamą sau darome. Per rinkimus buvo labai daug skundų, ką bedarytumei. Tačiau „Vičiūnai“ visada buvo tampriai susieti su sportu.

– Prieš savivaldos rinkimus tapote federacijos prezidentu, po rinkimų iškart pasitraukėte. Gali pasirodyti, kad dviračių sportas jums buvo reikalingas tik rinkimų kampanijai.

– Jeigu įsivaizduojate, kad prezidento postas ką nors davė mano rinkimų kampanijai, motyvuokite. Antras dalykas, kad buvo penkiolika kandidatų į Kauno merus. Ne kartą esu sakęs, kad iš tiesų nesitikėjau būti išrinktas.

– Jau pasitraukėte iš visų savo kontroliuojamų įmonių vadovybės, kaip žadėjote?

– Dar esu vienintelėse pareigose – „Vičiūnų grupės“ valdybos pirmininko ir generalinio direktoriaus. Pasitraukiu nuo balandžio 15 d., nes nuo 16 dienos man jau reikės eiti į kitą darbą.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (298)