10. Michaelas Jordanas sustabdė karjerą dėl diskvalifikacijos?

Geriausiu visų laikų pasaulio krepšininku vadinamas M. Jordanas 1993 m. pribloškė sporto pasaulį, pareikšdamas, kad baigia karjerą NBA lygoje. Jau kitais metais jis ėmė treniruotis su stipriausios pasaulio beisbolo lygos (MLB) klubu Čikagos „White Sox“. M. Jordanas teigė, kad į MLB persikėlė norėdamas išpildyti nužudyto tėvo svajonę, tačiau sąmokslo teorijų šalininkai tikina, kad NBA lyga diskvalifikavo M. Jordaną dėl jo pomėgio užsiimti azartiniais lošimais. Buvo pasirodę net ir tokių nuomonių, kad M. Jordanas galėjo lažintis dėl krepšinio rungtynių baigčių. Visgi tiek pats M. Jordanas, tiek Čikagos „Bulls“ atstovai tokias teorijas griežtai neigė.

9. Prancūzai apnuodijo Ronaldo?

1998 m. pasaulio futbolo čempionais pirmą kartą istorijoje tapo šeimininkai prancūzai, kurie finale net 3:0 nepaliko vilčių favoritais laikytiems brazilams. Prieš šias rungtynes brazilų puolimo žvaigždė Ronaldo patyrė konvulsijas. Ronaldo galiausiai išbėgo į aikštę finalo rungtynėse, bet buvo akivaizdu, kad jo sportinė forma ir savijauta nebuvo pati geriausia. Oficialiai teigiama, kad Ronaldo tiesiog buvo labai išsekęs ir jo organizmas neatlaikė didelės fizinės bei psichologinės įtampos, tačiau kai kurių šaltinių teigimu, prancūzai apnuodijo brazilą ir taip padidino savo galimybes tapti pasaulio čempionais.

8. Wayne'o Gretzky žmona prisiėmė kaltę dėl savo vyro reputacijos?

Praėjusio dešimtmečio viduryje Finikso „Coyotes“ ledo ritulio klube vyriausiojo trenerio asistentu dirbęs Rickas Tocchetas įsivėlė į lažybų skandalą ir buvo nuteistas dvejiems metams lygtinai. Taip pat buvo išsiaiškinta, kad legendinio ledo ritulininko W. Gretzky žmona Janet Jones dalyvavo R. Toccheto lažybų operacijose. Sąmokslo teorijos šalininkai teigia, kad nelegaliose lažybose dalyvavo pats W. Gretzky, kuris tuo metu dirbo „Coyotes“ vyriausiuoju treneriu, o J. Jones tiesiog prisiėmė kaltę dėl savo vyro, norėdama išsaugoti jo reputaciją.

7. Michaelas Phelpsas Pekine nelaimėjo aštuntojo aukso medalio?

Daugiausiai olimpinių medalių per istoriją iškovojęs plaukikas M. Phelpsas sąmokslo teorijų šalininkų dėmesio susilaukė po savo pergalės 2008 m. Pekino olimpiados 100 m plaukimo peteliške rungtyje. Jos finale amerikietis finišavo per 50,58 sek., pagerino olimpinį rekordą ir vos 0,01 sek. aplenkė serbą Miloradą Čavičių. Įdėmiai vaizdo įrašus peržiūrinėję sporto gerbėjai nesutiko, kad M. Phelpsas finišavo pirmas. Jų teigimu, M. Čavičiaus laiką fiksavęs matuoklis per vėlai sureagavo į serbo prisilietimą. Teigiama, kad žaidynių organizatoriai galėjo sugadinti matuoklį ir taip padovanoti M. Phelpsui dar vieną aukso medalį. Vos pasibaigus finalui Serbijos plaukimo federacijos atstovai pateikė protestą, tačiau tarptautinė plaukimo federacija jį atmetė, teigdama, kad serbas akivaizdžiai antras pasiekė finišą.

6. Teisėjai atėmė iš Sakramento „Kings“ galimybę patekti į NBA superfinalą?

2002 m. NBA Vakarų konferencijos finalo serijos šeštosios rungtynės iki šiol kelia daug diskusijų. Sakramento „Kings“ krepšininkams iki vietos superfinale trūko tik vienos pergalės, tačiau rungtynių teisėjai, atrodytų, specialiai stengėsi sutrukdyti Sakramento ekipai žengti toliau. Ketvirtame kėlinyje „Lakers“ žaidėjai metė net 27 baudų metimus, o „Kings“ – vos 9. Sąmokslo teorijos šalininkai teigia, kad NBA norėjo septintųjų šios serijos rungtynių, nes tai padidintų komandų pajamas, o „Lakers“ sėkmė lygai užtikrintų didesnius televizijos reitingus.

5. W. Gretzky išsiuntimas į Los Andželo „Kings“ komandą.

Geriausiu visų laikų pasaulio ledo ritulininku vadinamas W. Gretzky 1988 m. padėjo Edmontono „Oilers“ klubui laimėti NHL pirmenybes. Niekas neabejojo, kad tuo metu kanadietis buvo geriausias lygos žaidėjas, todėl vasarą „Oilers“ priimtas sprendimas jį išmainyti pribloškė sporto pasaulį. W. Gretzky po mainų atsidūrė Los Andželo „Kings“ klube, kuris iki tol skambiomis pergalėmis nepasižymėjo. Teigiama, kad NHL komisaras Gary Bettmanas pats inicijavo šiuos mainus, norėdamas padidinti ledo ritulio populiarumą Los Andžele.

4. Naujosios Zelandijos regbininkų nesėkmė pasaulio čempionate.

1995 m. pasaulio regbio čempionato finalas Pietų Afrikos Respublikoje baigėsi įkvepiančia šeimininkų pergale. Susivienijusi šalis, įkvėpta Nelsono Mandelos, triumfavo po savo didvyrių pergalės 15:12 prieš Naujosios Zelandijos rinktinę. Visgi šioms rungtynėms netrūko kontroversiškumo – likus vos dviems dienoms iki finalo net 27-i Naujosios Zelandijos rinktinės žaidėjai apsinuodijo maistu ir kovoje dėl aukso negalėjo žaisti visa jėga. Teigiama, kad regbininkus apnuodijo padavėja Suzie, atnešusi jiems vandens ar pieno.

3. 1985 metų NBA naujokų birža.

Teigiama, kad 1985 m. NBA naujokų biržos vokų traukimo ceremonija buvo suklastota taip, kad Niujorko „Knicks“ galėtų į savo gretas pasikviesti Patricką Ewingą. Tuo metu „Knicks“ sekėsi ypač prastai, o Niujorkas buvo viena didžiausių NBA rinkų, kuria lygos komisaras Davidas Sternas norėjo kuo geriau pasinaudoti. Teigiama, kad „Knicks“ vokas buvo pašaldytas, todėl D. Sternas žinojo, kurį voką reikią ištraukti, kad Niujorko komandai atitektų pirmasis šaukimas.

2. Manny Pacquiao pralaimėjimas Timothy Bradley.

2012 m. profesionalų bokso kova tarp filipiniečio M. Pacquiao ir amerikiečio T. Bradley sukėlė audringą žiūrovų reakciją. M. Pacquiao dominavo visos kovos metu ir niekas neabejojo filipiniečio pergale, net pats amerikietis po kovos pasakė, kad padarė viską, ką galėjo, bet M. Pacquiao buvo stipresnis. Nepaisant to, du iš trijų teisėjų skyrė pergalę T. Bradley. Žiūrovai garsiai nušvilpė tokį sprendimą. Teigiama, kad „Top Rank“ organizacija, kuriai tuo metu priklausė abu boksininkai, liepė teisėjams įskaityti pergalę T. Bradley. Taip buvo siekiama padidinti žiūrovų susidomėjimą ir sukurti ažiotažą prieš antrąją šių boksininkų kovą. „Top Rank“ organizacijai tai pavyko padaryti tik iš dalies – antroji šių boksininkų kova sulaukė gana didelio dėmesio, bet žiūrovų skaičius buvo mažesnis nei pirmosios kovos.

1. „Fantomo smūgis“.

Laukiamiausia 1965 m. profesionalų bokso kova vyko gegužės 25-ą dieną. Dėl pasaulio sunkiasvorių čempiono titulo antrą kartą pirštines surėmė Muhammadas Ali ir revanšo siekęs Sonny Listonas. Visgi žiūrovai didesnės intrigos nesulaukė – jau pirmajame raunde M. Ali pasiuntė varžovą į nokdauną, kuris po jo taip ir neatsigavo, o teisėjas netrukus sustabdė kovą. Po kovos pats M. Ali pripažino nemanęs, kad jo smūgis (vėliau pramintas „Fantomo smūgiu“) buvo toks stiprus, kad S. Listonas neatsigautų. Jis net abejojo, ar apskritai pataikė į S. Listoną. Apie tokį S. Listono pralaimėjimą sklando įvairiausios sąmokslo teorijos – teigiama, kad jis lažybose statė prieš save, o Islamo tautos, kuriai priklausė M. Ali, nariai grasino S. Listonui ir jo šeimai mirtimi.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!