Klausimus šiai varžybų daliai rengs tokios Lietuvos alpinizmo legendos kaip Vladas Vitkauskas (pirmas iš Lietuvos alpinistų įveikęs aukščiausią mūsų planetos viršūnę Everestą bei užkopęs į visas aukščiausias žemynų viršūnes), Vilius Šaduikis (ilgametis Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas, dalyvavęs ekspedicijose, kurios pirmos įkopė į tokias lietuviškais vardais pavadintas viršūnes kaip Lietuvos, 6080 m, Čiurliono, 5794 m, Donelaičio, 5839 m) ir Algimantas Jucevičius (Vilniaus keliautojų klubo pirmininkas, vadovavęs net 26 aukščiausio sudėtingumo kelionėms kalnuose).

Paprastai alpinizmo varžybose rungiamasi specialiai parengtose trasose, kuriose vertinami dalyvių praktiniai techniniai įgūdžiai, tačiau šiais metais pirmą kartą bus įtraukta ir teorinė dalis. Dalyviai privalės pateikti savo žinias ne tik apie Lietuvos alpinizmo istoriją, bet taip pat apie sprendimų priėmimą, esant ekstremalioms ir aukštuminio lipimo sąlygoms, sniego lavinų strategijos, gelbėjimo darbų ir kitais klausimais.

Populiarėjant kelionėms į kalnus, vis dažniau į sudėtingesnius kalnų žygius išsirengia ne tik patyrę alpinistai, bet ir šio sporto entuziastai – ne visada turintys reikalingą patirtį ir žinias. Dėl šios priežasties varžybų organizatorių nuomone, svarbu vertinti ne vien alpinizmo įrangos naudojimo įgūdžius, bet taip pat šviesti ir tikrinti teorines žinias apie tokias situacijas, kurių neįmanoma sukurti varžybose Lietuvoje, tačiau jos itin aktualios kalnuose. Būtent šias žinias patikrinti bei perduoti buvo patikėta itin autoritetingiems ir patyrusiems Lietuvos alpinizmo atstovams.

Alpinizmo varžybos „Montis Magia taurė“ rengiamos kasmet nuo 2005 metų ir yra didžiausias tokio pobūdžio sporto renginys Baltijos šalyse. Šiais metais prie šių varžybų organizavimo prisideda VšĮ „Sveikas miestas“, kuri rengia įvairius sporto renginius Vilniaus mieste ir svarbiausia - skatina vilniečius sportuoti bei aktyviai gyventi. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją