Ketvirtadienį Kauno ir Klaipėdos klubai išplatino bendrą pareiškimą, kuriame plaka KKSD generalinį direktorių Edį Urbanavičių. Įdomu, jog pastarasis 2009-2013 metais vadovavo Lietuvos rankinio federacijai (LRF).

„Granitas-Gaja-Karys“ ir „Dragūnas“ skundžiasi iki šiol iš Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo gaudavę bemaž po 10 tūkstančių litų (apie 3 tūkst. eurų) finansavimą, tačiau šiemet likę it musę kandę.

Klubų atstovai parašė projektus ir tikėjosi panašių lėšų, tačiau liko be menkiausio cento. Todėl dabar klubai priversti sukti galvas, kaip užlopyti susidariusias finansavimo spragas.

„Kažkodėl šiemet finansavimą gavo Pasvalio „Rankininkas/SM“ klubas, kuris Lietuvos rankinio lygos pirmenybėse rungtyniauja tik pirmus metus. Mūsų klausimas: kurių kriterijų mes neatitinkame, kad negauname nieko? Juk ten pagal kriterijus svarbu sportas, klubo plėtra ir tik 10 procentų sudaro programos pateikimas. Kuriais kriterijais, tarkime, Pasvalio „Rankininkas/SM“ klubas yra geresnis už mus? Mes nesame prieš Pasvalio rankininkus, tačiau įdomu, kokias duris reikia atidaryti, kur pasibelsti, kad gautumei finansavimą?“, - neslėpdamas pasipiktinimo kalbėjo penkių pastarųjų metų Lietuvos čempionų „Dragūno“ treneris Artūras Juškėnas.

„Per daugelį metų paruošėme daug Lietuvos rinktinės narių, klubas praėjusiais metais prarado net šešis pagrindinius žaidėjus, tačiau vis vien šiai dienai esame Lietuvos rankinio lygos lyderiai. Kuri komanda galėtų sau tai leisti? Klubas augina pamainą, išvykus lyderiams, juos pakeičia jauni žaidėjai. Mes esame vienintelis Lietuvos vyrų rankinio klubas, kuris jau penkerius metus dalyvauja Europos rankinio taurės varžybose, dvejus metus buvo pavykę įveikti net tris etapus, o 2012 metais „Dragūno“ vardas skambėjo visoje Europoje, kai įveikėme Ukrainos čempionus Zaporožės ZTR rankininkus. Kuo mes neatitinkame kriterijų?

Mano nuomone, tai tiesiog yra absoliutus pasityčiojimas iš mūsų klubo. Mes anksčiau, prieš daugelį metų, kai buvome tik Lietuvos vidutiniokai, iš KKSD net nedrįsdavome prašyti pinigų. Paraiškas pradėjome rašyti tik tada, kai tapome čempionais. Jei šis departamentas vadinasi sporto departamentu, o ne vaikų užimtumo departamentu, tai noriu užduoti jiems klausimą, kurioje vietoje mes neatliekame sportinės funkcijos? Kokiu lobizmu reikia užsiimti, kad gautumei finansavimą? Susidaro įspūdis, kad sąžiningai gauti tai, ką mes pasiekėme savo darbu, išlietu prakaitu, anot kai kurių sporto vadovų, mes nenusipelnėme. Kyla klausimas, negi reikia susitarti su reikiamais „dėdėmis“? Šiemet bendras KKSD biudžetas padidėjo, o mes negavome nieko“, - tęsė savo mintis A. Juškėnas.

Jam pritarė kito rankinio klubo, nuolat esančio lyderių gretose, Kauno „Granito-Gajos-Kario“ valdybos pirmininkas Algis Mikučionis.

„Penkerius metus iš Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo projektams gaudavome finansavimą ir tai palengvindavo mūsų naštą. Juk tiek mes, tiek „Dragūnas“ dirbame profesionaliai: atsivežame iš rajonų, kuriuose nėra rankinio centrų, jaunus perspektyvius žaidėjus, juos apgyvendiname, maitiname, auginame. Juk jų išlaikymas atsieina nemenkas sumas. „Granitas-Gaja-Karys“ tokių vaikų savo gretose kasmet turi 4-5, vieno jų išlaikymas mėnesiui atsieina apie 2500 Lt (beveik 725 eurai). Nesunku paskaičiuoti, kiek vienam sezonui atsieina 4-5 vaikų išlaikymas. Gaunasi apvalios sumos. Anksčiau gaudavome lėšų bent sportiniam inventoriui, aprangai ir tuo džiaugdavomės“, - sakė A. Mikučionis.

„Man skaudu ir tai, kad Lietuvos rankinio lyga iš KKSD negavo nė cento, kai tuo metu finansavimo sulaukia teisėjų asociacijos ir įvairios kitos asociacijos. Juk Lietuvos rankinio lyga ruošia žaidėjus Lietuvos rinktinei, negi nenusipelnė sulaukti pagalbos iš KKSD?“ - klausė A. Mikučionis.

Klubų atstovams paskambinus E. Urbanavičiui ir prabilus, kokia tema bus norima kalbėti, šis susimąstė ir pasakė, kad eina į susitikimą ir šiuo metu kalbėti negali, prašė paskambinti po trijų valandų. Pabandžius susisiekti sutartu laiku, KKSD vadovas telefono jau nekėlė, neatsiliepta telefonu buvo ir kitą dieną.

Visgi vėliau E. Urbanavičius pateikė tokį komentarą: „Nuolat kyla klausimų, kodėl vieni gauna finansavimą, kiti – ne. Net būna taip, kad tie, kurie gauna finansavimą, skundžiasi, kad per mažai gauna. Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondas sulaukė ir daugiau raštiškų klausimų, kodėl nepatenkinta viena ar kita paraiška. Noriu pabrėžti, kad tai nėra vieno KKSD vadovo sprendimas, o tai yra kolegialus Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo tarybos sprendimas. Tarybą sudaro penki asmenys. Be manęs joje yra keturi atstovai iš visuomeninių sporto organizacijų, tai – Romualdas Bakutis, Rimantas Kveselaitis, Albinas Grabnickas ir Algis Bronislavas Vasiliauskas.

Ir aš, kai prieš kelerius metus atstovavau Vilniaus „Šviesai“, kreipiausi į KKSD su panašiais klausimais ir man niekas negalėjo paaiškinti, kodėl, pavyzdžiui, Kauno „Granito-Gajos-Kario“ paraiška būdavo patenkinta, o mūsų – ne. Šiemet pats susidūriau su šia problema ir, manau, kad būtina kuo skubiau keisti Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo formavimo ir finansavimo sistemą. Ji tikrai nėra tobula. Būtina keisti vertinimo sistemą. Tiesiog reikia nustatyti labai aiškius kriterijus tiek paraiškoms, tiek vertintojams. Norisi, kad viskas būtų kuo aiškiau ir skaidriau. Mes sieksime, kad Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondui liktų nedidelio meistriškumo finansavimo funkcija, o didelio meistriškumo klausimai keltųsi į KKSD biudžetą.“

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją