Jūsų dėmesiui pateikiame dešimtuką ryškiausių lietuvių kilmės JAV sporto asmenybių.

Verti paminėjimo: Pranas Lubinas, Jamesas Laurinaitis, Mattas Guokas, Edvardas Kriaučiūnas, Eleanor Dapkus, Rose Namajūnas, Chrisas Jakubauskas, Albina Osipowich, Anthony Latone, Eddie Miksis.

TOP-10:

10. Eddie Waitkus. Jį galima vadinti daugiausiai pasiekusiu lietuvių kilmės beisbolininku. Pirmoje bazėje rungtyniavęs E. Waitkus stipriausioje JAV lygoje MLB su pertraukomis žaidė nuo 1941 m. iki 1955 m. Nors lietuvių kilmės amerikiečio komandoms nepavyko iškovoti skambių pergalių, tačiau sėkmingas E. Waitkaus žaidimas neliko nepastebėtas – jis 1948 m. ir 1949 m. žaidė MLB „Visų žvaigždžių“ rungtynėse.

Tiesa, E. Waitkaus karjerą sutrikdė 1949 m. incidentas Čikagos viešbutyje. Sparčiai tobulėjęs žaidėjas buvo pašautas Ruth Ann Steinhagen, kuri buvo susižavėjusi E. Waitkumi, kol jis žaidė Čikagos „Cubs“ klube. Vėliau jis persikėlė į Filadelfijos „Phillies“ ir atvyko žaisti su „Cubs“. R. A. Steinhagen viešbučio kambaryje, kuriame buvo apsistojęs E. Waitkus, paliko raštelį, kviesdama beisbolininką susitikti su tariamu jo draugu. Vos atvykęs pas R. A. Steinhagen žaidėjas buvo pašautas, o kulka tik per plauką nekliudė jo širdies.

Operuojamas E. Waitkus buvo atsidūręs ant mirties slenksčio, bet gydytojams pavyko išgelbėti jo gyvybę, o R. A. Steinhagen buvo uždaryta psichiatrijos ligoninėje. E. Waitkus jau po 3 mėnesių grįžo į MLB ir buvo sutiktas audringais plojimais. Ši istorija įkvėpė 1984 m. sukurti filmą „The Natural“.

9. Joe Jurevičius. Nuo 1998 m. iki 2008 m. NFL pirmenybėse žaidęs J. Jurevičius savo karjeros viršūnę pasiekė 2003 m., kai „Superbowl“ rungtynėse padėjo Tampos „Buccaneers“ komandai 48:21 nugalėti Oklando „Raiders“. Puolėjo pozicijoje žaidęs lietuvių kilmės amerikietis svarbiausiose metų rungtynėse komandai „atkovojo“ net 78 jardus ir buvo vienas pagrindinių pergalės kalvių.

J. Jurevičius tris kartus tapo NFC konferencijos čempionu, o 2008 m. jam atiteko „Ed Block“ apdovanojimas, skiriamas drąsiausiam, sportiškiausiam ir kitus komandos draugus įkvepiančiam žaidėjui.

8. Lou Rymkus. Jis šešerius metus rungtyniavo NFL pirmenybėse ir per tokį trumpą laiką suspėjo iškovoti čempiono titulą bei 4 kartus žaisti „Pro Bowl“ rungtynėse.

Žaidėjo karjerą baigęs gynėjas netrukus ėmėsi trenerio darbo ir pasiekė skambių pergalių – 1970 m. jo treniruojami Baltimorės „Colts“ futbolininkai tapo NFL čempionais.

7. Johnas Laurinaitis. Skirtingai nei kiti šiame sąraše esantys lietuvių kilmės amerikiečiai, jis labiau pasižymėjo ne kaip sportininkas, o amerikietiškų imtynių organizacijos (WWE) darbuotojas. 2011 m. jis užėmė vieną svarbiausių WWE postų – tapo generaliniu vadybininku. Šią poziciją jis išlaikė iki 2012 m., kol buvo atleistas. Nepaisant to, vos per vienerius metus generalinio vadybininko poste jis gausybę kartų pasirodė televizijos ekranuose ir spėjo tapti ryškia asmenybe amerikietiškų imtynių pasaulyje.

6. Jackas Sharkey (Juozas Žukauskas). Niujorke gimęs J. Žukauskas prieš Antrąjį pasaulinį karą tapo vienu iš pajėgiausių JAV boksininkų. Jacko Sharkey slapyvardį pasirinkęs sportininkas sunkiasvorių kategorijoje iškovojo 38 pergales (13 nokautais), patyrė 14 pralaimėjimų ir 3 kovas baigė lygiosiomis.

J. Žukauskas 1930 m. pirmą kartą kovojo dėl NYSAC ir NBA organizacijų čempiono diržų. Niujorko „Yankees“ stadione vykusią kovą tarp jo ir vokiečio Maxo Schmelingo stebėjo beveik 80 tūkst. žmonių. Tąkart J. Žukauskas buvo diskvalifikuotas už smūgį žemiau juostos, bet praėjus dvejiems metams legendinėje „Madison Square Garden“ arenoje lietuvių kilmės amerikietis atsirevanšavo M. Schmelingui ir apsijuosė NYSAC bei NBA čempiono diržais.

Karjerą J. Žukauskas baigė 1936 m., o 1994 m. jis buvo įtrauktas į bokso šlovės muziejų.

5. Rickas Barry. Lietuviško, airiško, angliško ir prancūziško kraujo turintis R. Barry NBA lygoje žaidė net 15 metų (1965-1980 m.) ir pasižymėjo fantastišku žaidimu puolime. Lengvojo puolėjo pozicijoje rungtyniavęs 201 cm ūgio R. Barry yra vienintelis krepšininkas istorijoje, kuris tapo rezultatyviausiu sezono žaidėju NBA, NCAA ir ABA pirmenybėse.

R. Barry 1975 m. su Oklando „Golden State Warriors“ tapo NBA čempionu ir buvo išrinktas geriausiu finalo serijos žaidėju. Puolėjas 8 kartus buvo renkamas į „Visų žvaigždžių“ rungtynes. Jis 15 kartų per NBA rungtynes pelnė po 50 ir daugiau taškų, o 1974 m. į „Trail Blazers“ krepšį įmetė net 64 taškus.

4. Mariel Žagunis. Ji yra viena geriausių pastarųjų metų pasaulio fechtuotojų. Pirmąjį olimpinį auksą ji iškovojo dar 2004 m. Atėnuose, o šį laimėjimą pakartojo 2008 m. Pekine. Kardo rungtyje kovojanti M. Žagunis yra keturiskart pasaulio čempionė. Pasaulio reitinge ji ne kartą buvo pirmoje pozicijoje.

Sportininkės svarbą JAV sportui geriausiai atspindi faktas, kad būtent ji 2012 m. Londono olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje nešė JAV vėliavą.

3. Vitas Gerulaitis. Legendinis žaidėjas tiek teniso korte, tiek už jo ribų. Ryškiausią karjeros pergalę pasiekė 1977 m., laimėjęs „Didžiojo kirčio“ serijos „Australian Open“ turnyrą.

Dar du sykius (kartą „US Open“ ir kartą „French Open“) žaidė tokio rango turnyrų finaluose. Geriausių pasaulio tenisininkų reitinge 1978 m. pakilo iki trečios vietos.

2. Dickas Butkus. 1965-1973 m. Čikagos „Bears“ klube žaidęs D. Butkus paliko ryškų pėdsaką amerikietiško futbolo istorijoje. Pirmajame raunde trečiuoju šaukimu pasirinktas vidurio gynėjas netrukus tapo vienu iš „Bears“ lyderių ir jau pirmajame sezone buvo išrinktas į geriausių lygos žaidėjų rungtynes „Pro Bowl“. Šiose rungtynėse jis žaidė aštuonerius metus iš eilės, 6 kartus buvo renkamas į pirmąją „All-Pro“ komandą ir 2 sykius buvo pripažintas geriausiai besiginančiu NFL žaidėju.

Oficialus NFL puslapis D. Butkui skyrė 10-tą vietą geriausių visų laikų šios lygos žaidėjų reitinge. 1979 m. jis buvo išrinktas į amerikietiško futbolo šlovės muziejų.

1. Johnny Unitas (Jonas Jonaitis). Net 18 metų NFL pirmenybėse praleidęs J. Unitas savo karjeros piko metu buvo laikomas vienu geriausių lygos įžaidėjų. J. Unito laimėjimai tiesiog pribloškia – jis keturis kartus buvo renkamas naudingiausiu NFL žaidėju, laimėjo keturis NFL čempionų titulus, net 10 kartų žaidė „Pro Bowl“ rungtynėse ir 5 kartus buvo renkamas į „All-Pro“ pirmąją komandą.

1979 m. jis buvo išrinktas į amerikietiško futbolo šlovės muziejų. „The Sporting News“ J.Unitą išrinko geriausiu visų laikų NFL įžaidėjų, o ESPN lietuvių kilmės amerikiečiui skyrė 32-ą poziciją tarp 50 geriausių XX a. pasaulio sportininkų.