„Pažiūrėjome į kaimynus latvius – jie šiame sporte turi gilias tradicijas ir aukštus rezultatus. Nusprendėme, kad atėjo metas pabandyti ir mums“, - sako Lietuvos bobslėjaus federacijos prezidentas Vitalijus Švedas.

Lietuvos sporto universiteto (LSU) manieže susirinko 13 vyrų, kurie dalyvavo atrankoje į Lietuvos bobslėjaus komandą. Taip pat planuojama atrinkti sportininkus, kurie galėtų varžytis skeletono ir rogučių sporto varžybose.

Atranką vykdė bene žinomiausias Lietuvos lengvosios atletikos specialistas Aleksas Stanislovaitis. Į bobslėjaus komandą patekti panoro ne vienas sportininkas ar profesionalo karjerą baigęs atletas – atrankoje buvo galima išvysti regbio atstovus, rutulio stūmikus, šuolininkus į aukštį.

Dalyviams teko įveikti keturias rungtis – šuolio į tolį iš vietos, bėgti 30 metrų iš eigos, 50 metrų startuojant iš vietos bei 30 metrų nustumti 100 kg svorio vežimėlį.

Šuolio iš vietos normatyvas – 275 cm. Šį normatyvą įvykdė visi dalyviai be didesnių problemų. Ne itin sunkiai atletams sekėsi įveikti ir 50 metrų bėgimo normatyvą (6,8 sek.).

Bene sunkiausias buvo 30 metrų bėgimo iš eigos išbandymas. Normatyvą (3,2 sek. ) įveikė tik keli dalyviai.

„Trūksta maksimalaus greičio“, – replikavo A. Stanislovaitis.

Įdomiausia turėjo būti vežimėlio stūmimo rungtis – dalyviai turėjo greičiau nei per 5 sek, nustumti 100 kg sveriantį vežimėlį. Deja, dėl techninių kliūčių ji taip ir neįvyko – dalyviams įsibėgėjus vežimėlio ratukai ėmė sukinėtis į šonus, todėl tiesiai stumti vežimėlio buvo neįmanoma. Nuspręsta, šios rungties apskritai atsisakyti.

Po Kaune vykusios atrankos bus susumuoti rezultatai ir atrinkti geriausiai pasirodę kandidatai, kurie dalyvaus dar vienoje atrankoje Siguldoje (Latvija). Lietuvoje nėra nė vienos bobslėjaus trasos, tad lietuviams teks treniruotis kaimyninėje šalyje.

Bobslėjus, kitaip vadinamas ledrogių sportu, pradėtas kultivuoti Sankt Morice, Šveicarijoje, 1884 metais. Į žiemos olimpines žaidynes ši sporto šaka įtraukta 1924 metais. Nuo 2002 metų bobslėjuje yra ir moterų komandos. Skeletono šaknys siekia senesnius laikus: sporto ištakos siekia 19-ąjį amžių. Skeletonas taip pat pradėtas Šveicarijoje. 1928 metais skeletono komandos pirmą kartą startavo olimpinėse žaidynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)