Pirmasis ryžtingas žingsnis link to žengtas šiemet – iškilmingą apdovanojimų renginį jau šį pirmadienį tiesiogiai transliuos televizija, o išaugęs nominacijų skaičius lems tai, kad pripažinimo susilauks daugiau to vertų sportininkų. Apie atsinaujinusius Lietuvos sporto apdovanojimus, kurie anksčiau vadinosi Metų sportininko rinkimais, pasakoja KKSD generalinis direktorius Edis Urbanavičius ir LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

– Kas paskatino iš pagrindų atnaujinti Metų sportininko rinkimus?

E. Urbanavičius: – Permainas skatina siekis, kad apdovanojimai taptų įdomiais ir aktualiais visai Lietuvai. Iki šiol tai buvo daugiausia sporto bendruomenei skirtas renginys, bet siekiame, kad jo svarba augtų. Norime atskleisti visuomenei visapusišką sporto naudą – parodyti, kad tai ir labai svarbi Lietuvai ekonomikos sritis, ir sveikatos stiprinimas, ir galimybė pademonstruoti šalies vienybę. Apdovanojimai yra puiki proga tai pasakyti ir parodyti Lietuvai, kad turime kuo didžiuotis. Kultūros žmonės, muzikantai, verslininkai – visi jie turi kasmetinius visuomenės dėmesį prikaustančius renginius. Dabar tokią šventę turės ir sportas.

– Kokios organizacijos ar institucijos inicijavo permainas?

E. Urbanavičius: – Nuo šių metų apdovanojimus organizuoja dvi svarbiausios Lietuvos sporto organizacijos – KKSD ir LTOK. Sujungę jėgas, galime nuveikti labai daug keldami apdovanojimų prestižą ir žinomumą bei skatindami visuomenę domėtis sportininkų pasiekimais.

– Kaip ir kodėl keitėsi balsavimo renkant geriausius metų sportininkus tvarka?

D. Gudzinevičiūtė: – Anksčiau renkant geriausius metų sportininkus dažniausiai balsuodavo tik visuomenė, todėl daugiau lemdavo sportininko populiarumas. Visuomenė renkant geriausius metų sportininkus dalyvauja ir dabar, tačiau jos nuomonė sudaro ketvirtadalį galutinio balso – trys ketvirtadaliai galutinio balso priklauso Lietuvos sporto apdovanojimų tarybos nariams. Tarybą sudaro KKSD, LTOK ir Lietuvos sporto žurnalistų federacijos atstovai.

Pasaulinė praktika rodo, kad toks balsavimas yra objektyviausias. Naujoji sistema yra įdomesnė ir patiems sportininkams – anksčiau metų sportininkų dešimtuke nuolat figūruodavo tie patys vardai, o dabar net ir mažiau visuomenėje žinomi sportininkai, parodę puikius rezultatus, gali prasimušti į laureatus ir visai Lietuvai pranešti apie savo pasiekimus.

Kai kurių nominacijų, pavyzdžiui, metų naujoko, nugalėtojus rinks tik Lietuvos sporto apdovanojimų taryba. Toks sprendimas priimtas dėl to, kad visuomenė kiek mažiau žino apie sportininkus, pretenduojančius jose iškovoti apdovanojimus. Viena išskirtinė nominacija – už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos sportui. Rinkdami šios kategorijos nugalėtoją, kartelę iškelsime ypatingai aukštai, kad apdovanojimas būtų labai prestižinis.

– Kaip buvo atrinkti sportininkai, nominuoti Lietuvos sporto apdovanojimuose?

D. Gudzinevičiūtė: – Kurdami sistemą, pirmiausia konsultavomės su išorės specialistais, nagrinėjome šalių, turinčių panašius renginius, patirtį. Kreipėmės į visų sporto šakų federacijas, prašydami, kad jos teiktų pasiūlymus nominacijoms. Iš visų pasiūlymų Lietuvos sporto apdovanojimų taryba atrinko po tris pretendentus į kiekvieną nominaciją.

– Visų renginio laureatų laukia naujas prizas. Koks jis bus?

D. Gudzinevičiūtė: – Visiems nugalėtojams bus įteiktos auksu dengtos statulėlės, stilizuotai perteikiančios pergalę, polėkį ir olimpinę ugnį bei Lietuvos vėliavos motyvus. Statulėles geriausiems šalies sportininkams įteiks aukščiausi valstybės vadovai, taip pat šalies kultūros, verslo ir, žinoma, sporto lyderiai.

Lietuvos sporto apdovanojimus sausio 19 d. tiesiogiai transliuos Lietuvos televizija.

Balsavimas vyksta čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)