Šiemet Kaune įvykusiame Europos kiokušin karatė absoliučios svorio kategorijos čempionate ir vėl geriausiai pasirodė G. Varkalos auklėtiniai – Inga Mikštaitė ir Andrius Draugelis iškovojo sidabro medalius, o Europos jaunimo čempionu tapo Arnoldas Grevas.

„Smagu, kad visa Lietuvos rinktinė Europos čempionate gerai kovojo. Manau, tikslai įvykdyti – visuose finaluose buvo ir Lietuvos sportininkai“, – svarstė G. Varkala.

Tačiau treneris savo auklėtinių laimėjimus vertino nevienareikšmiai – jeigu A. Draugelio iškovotą medalį jis įvertino kaip avansą, tai I. Mikštaitės sidabro apdovanojimas jam pasirodė per menkas.

„Inga finalo tikrai nepralaimėjo, man ji – Europos čempionė. O Andriui labai šypsojosi sėkmė“, – sakė Kauno „Karių“ klubo treneris.

Europos čempionatui be svorio apribojimų I. Mikštaitė rengėsi kiek kitaip negu įprastai, buvo labai griežtai suplanuota, kokią taktiką naudoti pirmąją, antrąją ir trečiąją kovos minutes. Pirmoje kovoje su priešininke iš Švedijos Inga, pasak trenerio, kovojo kaip iš natų. Tai buvo puiki įžanga kitoms kovoms.

„Ir kitose kovose ji darė tai, ką reikia. Todėl mano įsitikinimu Inga nepralaimėjo finalo, nors dėl gautų įspėjimų teisėjai nusprendė kitaip. Rumunė Viviana Chirila neprilygo Ingai nei greičiu, nei ištverme. Na, tikiuosi, susitiksime pasaulio čempionate Japonijoje kitais metais ir išsiaiškinsime“, - kaip visada ramiai kalbėjo G. Varkala.

Kitaip treneris vertino A. Draugelį. Ar jis būtų turėjęs šansų nugalėti bulgarą Valerijų Dimitrovą, jeigu ginklų arsenale būtų daugiau naudojęs kojų smūgius? G. Varkala sako, kad galėtų daug prifantazuoti, bet tikrovė tokia, kad Andriui dar reikia sukaupti gerokai daugiau patirties.

„Kovojant su bulgaru negali „praslysti“, jis skaudžiai baudžia už kiekvieną klaidą. Jeigu tik prarandi poziciją ant tatamio, t. y. traukiesi iš centro, V. Dimitrovas tau susigrąžinti jos nebeleis paleisdamas smūgių krušą. Taip ir buvo finale“, – konstatavo G. Varkala, pridūręs, kad bulgaro fenomenas – sugebėjimas sugerti smūgius lyg kempinei.

G. Varkala atvirai sako, kad A. Draugeliui pasiekti finalą padėjo sėkmė, nes jis Europos čempionate pademonstravo tik 20 proc. savo galimybių.

„Tai ką jis darė treniruotėse ir Europos čempionate, skiriasi kaip diena ir naktis. Matyt, jaudulys pakišo koją, nors burtai jam buvo palankūs. Džiugina tik tai, kad yra tiek neišnaudotų rezervų“, – kalbėjo treneris.

Jis atkreipė dėmesį, kad stipriausių Europos karatistų viršūnėje išsilaikė vyresnio amžiaus kovos meno meistrai – patirtis šiame sporte atlieka nemažą vaidmenį.

„Jie sugeba teisingai paskirstyti jėgas, išlaikyti savo kovos manierą, numato kelis ėjimus į priekį. Kiek esu pastebėjęs, būtent labiausiai patyrę pasiekia finalus. Maždaug 30 metų sportininkas būna geriausiai pasirengęs tiek fiziškai, tiek psichologiškai“, – teigė 4 dano meistras.

Savo jauniausiąjį čempioną 19 metų A. Grevą treneris vadina „narsuoliu-šaunuoliu“. Tai neeilinio charakterio ir temperamento kovotojas, ir tai aiškiai matėsi ant tatamio. Viską puikiai iliustravo finalas, kuriame jis iškovojo greičiausią Europos čempionato pergalę, per kelias sekundes nokautavęs Lenkijos sportininką.

„Taip efektyviai ir efektingai manau, Arnoldas turėtų kovoti ir ateityje, nes turi daug ambicijų ir tikslų. Tiesa, tam reikės dar labai daug ir nuosekliai dirbti“, – primena treneris.

Itin šiltu ir korektišku bendravimu su sportininkais pasižymintis G. Varkala sako, kad auklėjant jaunąją kartą jam gerokai už pergales svarbiau jų asmenybių tobulėjimas, dvasinių vertybių ir moralės principų ugdymas.

„Labai svarbu, kad treneriai nepaliktų jaunimo be dėmesio, kad palaikytų visais gyvenimo atvejais. Turime bendrauti su savo auklėtiniais, kad jie jaustųsi saugūs, žinodami, jog už jų nugarų visada yra geras ir patikimas treneris. Išugdyti gerą žmogų yra svarbiau nei sportininką. Baltą kimono dėvintis karatistas turi būti gražus ir savo vidumi. O kai jaunas žmogus pasieks harmoniją savyje, manau, ateis ir sporto pergalės“, – kalbėjo čempionus ugdantis treneris.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)