Treneris regi pasaulio čempione

Nors rusė Julija Jefimova kalendoriuje toliau brauko dienas, likusias iki diskvalifikacijos pabaigos, R. Meilutytė negali pernelyg atsipalaiduoti.

Viena planetos pirmenybių trumpame (25 m) baseine intrigų bus kova tarp geriausios Lietuvos plaukikės ir vienintelės Jamaikos atstovės, įsiveržusios tarp elito šioje sporto šakoje.

Spalį ir lapkritį vykusiuose pasaulio taurės etapuose A. Atkinson jau parodė, kad trumpose plaukimo krūtine distancijose gali būti tokia pat greita kaip jos tautiečiai sprinteriai, karaliaujantys lengvosios atletikos stadionuose.

Juodaodei plaukikei po čempionato Dohoje sukaks 26-eri – ji gerokai vyresnė tiek už R. Meilutytę (17 metų), tiek už J. Jefimovą (22 metai).

Kol ši porelė dar nediktavo madų visam pasauliui, A. Atkinson tūnojo tokių plaukimo krūtine žvaigždžių kaip amerikietės Rebecca Soni ar Jessica Hardy šešėlyje.

Olimpinėse žaidynėse ji debiutavo dar 2004 metais, o 2012-aisiais Londone pakartojo geriausią Jamaikos plaukikų pasiekimą, auksinėmis R. Meilutytės ašaromis paženklintame 100 m plaukimo krūtine rungties finale užėmusi ketvirtą vietą.

Tų pačių metų pabaigoje A. Atkinson pagaliau pavyko pasisvečiuoti ir ant prizininkų pakylos: pasinaudojusi tuo, kad Stambule (Turkija) vykusį pasaulio čempionatą trumpame baseine praleido J. Jefimova ir R. Soni, jamaikietė pelnė sidabrą tiek 50, tiek 100 m nuotoliuose.

Bet taikytis prie galingų R. Meilutytės grybšnių Floridoje (JAV) gyvenanti sportininkė, kurią treniruoja amerikietis Chrisas Andersonas, tuomet dar negalėjo. 50 m distancijoje lietuvei ji nusileido 0,23 sek. (29,67), dvigubai ilgesniame nuotolyje – 0,28 sek. (1:03,80).

Pernai pasaulio pirmenybėse ilgame baseine Jamaikos sportininkė taip pat nebuvo varžovė kaunietei ir Barselonoje (Ispanija) nė vienoje rungtyje nesugebėjo prasibrauti toliau pusfinalio.

Rimčiau įvertinti A. Atkinson Lietuvos plaukimo specialistus ir gerbėjus privertė jos pasirodymas rudenį Japonijoje ir Singapūre vykusiuose pasaulio taurės etapuose, kurių finaluose jamaikietė laimėjo tris iš keturių tarpusavio akistatų su R. Meilutyte.

Dar įspūdingesnis tempas, kuriuo staiga iššovė naujoji Auksinės žuvelės konkurentė. Plaukdama 100 m A. Atkinson ne tik aplenkė lietuvę daugiau nei puse sekundės (1:02,54), bet ir kėsinosi į jai priklausantį pasaulio rekordą, iki kurio pritrūko 0,18 sek. Abejonių nekėlė ir R. Meilutytės varžovės persvara perpus trumpesnėje distancijoje – 0,26 sek. (29,00).

„Vis ryškiau matyti, kad ji taps geriausia plaukike 50, 100 ir 200 metrų distancijose visame pasaulyje. Ji jau juda ta linkme“, – dar praėjusią vasarą pasitikėjimą savo auklėtine demonstravo Ch. Andersonas.

Rūta Meilutytė, Alia Atkinson ir Catherine Meili

Globoja premjerė

Į pasaulio taurės varžybas R. Meilutytė keliavo iš eksperimentinės treniruočių stovyklos Prancūzijos aukštikalnėse, be to, šiemet ji retai nardė po 25 m baseiną lenktyniaudama su konkurentėmis. Todėl rezervų atsakyti A. Atkinson Katare olimpinė ir pasaulio čempionė veikiausiai dar turi.

Bet, matuojant plaukimo masteliais, nebe pirmos jaunystės jamaikietės rezultatų šuolis traukia dėmesį taip pat, kaip ir kone neriboti finansiniai resursai, kuriuos šalies plaukimo žvaigždei meta Jamaikos vyriausybė.

Per ketverių metų olimpinį ciklą ruošiantis Rio de Žaneiro žaidynėms iš šalies sporto vystymo fondo A. Atkinson reikmėms iš viso turėtų būti skirta 5 mln. JAV dolerių. Pasirūpinti plaukike yra pažadėjusi pati Jamaikos ministrė pirmininkė Portia Simpson Miller.

Spalį šalies parlamentui pateiktos ataskaitos duomenimis, vien per šiuos metus JAV gyvenančios ir sportuojančios atletės išlaikymui išleista 1,477 mln. JAV dolerių.

„Aš nemanau, kad visi ištekliai turėtų būti skirti vienam sportininkui, bet mano pelnyti apdovanojimai yra naudingi visam Jamaikos plaukimui, nes padeda grąžinti jį į tarptautinį žemėlapį“, – išskirtinę globą, kuria ją lepina šalies valdžia, yra pakomentavusi pati A. Atkinson.

Alia Atkinson

Vis dėlto DELFI kalbintiems plaukimo specialistams tokie pinigai pasirodė kosminiai: esą net įvertinus gyvenimo JAV kaštus, sunku įsivaizduoti, kas suryja tokias milžiniškas lėšas.

R. Meilutytė taip pat įsikūrusi ne gimtinėje – kaunietė lanko Didžiosios Britanijos specialisto Jono Ruddo treniruotes Plimute. Bet jos pasirengimo Rio de Žaneiro žaidynėms planas nevertas nė dešimtkart mažesnės sumos nei skiriama A. Atkinson.

Nebegaus tarptautinės stipendijos

Pagal po Londono olimpiados sudarytą trišalę sutartį, R. Meilutytė finansuojama iš trijų šaltinių. Valstybė per Lietuvos olimpinį sporto centrą (LOSC) plaukikei kasmet skiria 70 tūkst. litų treniruočių stovykloms ir pasirengimui, be to, jai mokama 3,5 tūkst. Lt mėnesinė stipendija.

Lietuvos plaukimo federacija (LPF) padengia R. Meilutytės kelionių į pagrindinius čempionatus išlaidas, o didžiausia finansinė našta tenka Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK), šiemet geriausios šalies sportininkės reikmėms atseikėjusiam per 200 tūkst. litų. Dalis LTOK paramos skiriama J. Ruddo atlyginimui bei „Plymouth Leander“ klubui, kuriame treniruojasi R. Meilutytė, likusios lėšos – dalyvavimui stovyklose, medicininėms reikmėms ir pan.

Tiesa, į šią sumą įskaičiuota ir 12 tūkst. eurų (41 tūkst. Lt) stipendija, kurią R. Meilutytė gavo iš Europos olimpinių komitetų (EOC) organizacijos, dvejus metus iš eilės rinkusios lietuvę geriausia žemyno jaunąja sportininke.

Stipendija buvo panaudota išlaidoms už plaukikės mokslus Plimute, bet šiemet lietuvė jos nebegavo. 2010 metais per lėktuvo katastrofą žuvusio Lenkijos olimpinio komiteto prezidento Piotro Nurowskio vardo prizas ir piniginė išmoka atiteko 18-mečiui Italijos plaukikui Simone Sabbioni, laimėjusiam aukso medalius Europos jaunių pirmenybėse ir jaunimo olimpinėse žaidynėse.

Senojo žemyno suaugusiųjų čempione šiemet tapusi R. Meilutytė pretenduoti į prizą negalėjo, nes į konkurso taisykles buvo įrašytas punktas, leidžiantis tą patį laureatą rinkti tik vieną kartą.

Sudėjus į krūvą visas finansinės mozaikos detales, R. Meilutytės pasirengimui ir dalyvavimui varžybose per metus išleidžiama kiek mažiau nei 400 tūkst. litų. Į šią sumą neįskaičiuota privačių rėmėjų parama ir premijos.
Rūta Meilutytė

Antidopingo prievaizdams – griežta kritika

Jei A. Atkinson valstybės dėmesiu skųstis negali, to nepasakysi apie Jamaikos antidopingo komisiją (JADCO).

Prieš metus nepakankama Jamaikos sportininkų priežiūra susirūpinęs tuometis Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) prezidentas Johnas Fahey netgi buvo prakalbęs apie galimybę neleisti šios Karibų jūros salos atstovams startuoti Rio de Žaneire.

Tokių griežtų pareiškimų JADCO susilaukė paaiškėjus, kad penkis mėnesius prieš Londono žaidynes šalyje nebuvo atliekama dopingo kontrolė ne varžybų metu.

Didžiausi Jamaiką supurtę dopingo skandalai įsiplieksdavo ant bėgimo takų, bet žiniasklaidoje tuomet nuskambėjo ir A. Atkinson pavardė. Pasirodo, per visus praėjusius metus JAV apsistojusi sportininkė tik kartą buvo patikrinta dopingo kontrolierių, nors aukščiausio lygio plaukikams kasmet įprastai atliekami keturi ar penki testai, neskaičiuojant mėginių, paimtų varžybų metu.

Tiesa, jokių draudžiamų medžiagų A. Atkinson organizme nebuvo aptikta nei pernai, nei užpernai.

DELFI mėgino sužinoti dabartinę WADA poziciją Jamaikos sportininkų kontrolės atžvilgiu ir naujausią A. Atkinson dopingo testų statistiką, bet į raštu pateiktus klausimus atsakymo nesulaukė.

A. Atkinson interviu apie karjerą, treniruotes ir plaukimą Jamaikoje:

Sups vyriška kompanija

Koks šiuo metu jėgų santykis tarp R. Meilutytės ir A. Atkinson, įvertinti bus galima pasaulio pirmenybėse 25 m baseine.

Bent jau netiesioginė akistata dviejų konkurenčių laukia jau pirmą čempionato dieną: trečiadienį rytinėje sesijoje jos turėtų startuoti 50 m plaukimo krūtine atrankos varžybose, o vakarinėje, jei tik nebus sensacijų, lauks pusfinaliai. Kova dėl šios rungties medalių vyks ketvirtadienį.

Dvigubai ilgesnės distancijos atrankos varžybos ir pusfinaliai numatyti penktadienį, finalas – šeštadienį.

R. Meilutytė Dohoje taip pat planuoja dalyvauti 50 m plaukimo laisvuoju stiliumi ir 100 m kompleksinio plaukimo rungtyse.

Prieš dvejus metus Stambule vykusiame čempionate ji iškovojo du aukso (50 ir 100 m krūtine) ir vieną sidabro (100 m kompleksinio plaukimo) medalį.

Katare startuos dar penki Lietuvos plaukikai: Giedrius Titenis, Danas Rapšys, Mindaugas Sadauskas, Tadas Duškinas ir Povilas Strazdas. Čempionatas vyks gruodžio 3-7 dienomis.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)