Dalinsis kelialapius į Japoniją

Kauno sporto halėje šeštadienį ir sekmadienį 40 sportininkų dėl apdovanojimų grumsis nesuskirstyti į svorio kategorijas – po pertraukos atgaivintos tokio formato Europos pirmenybės vyks trečią kartą.

Čempionate dalyvaus dvylika šeimininkų, tarp kurių – dauguma pajėgiausių šalies kiokušin karatė kovotojų.

Medalių vyrų varžybose sieks Andrius Draugelis, Vytautas Cėpla, Edgardas Sečinskis, Antanas Klibavičius, Valdemaras Gudauskas ir Domas Sutkus.

Į kovą stos tiek pat dailiosios lyties atstovių iš Lietuvos: Inga Mikštaitė, Rūta Brazdžionytė, Diana Mačiūtė, Gabija Gudeliauskaitė, Diana Balsytė ir Nora Vaznelytė.

Finalininkai pelnys ir kelialapius į lygiai po metų Tokijuje (Japonija) vyksiantį kas ketverius metus rengiamą pasaulio čempionatą, kuriame taip pat kovojama be svorio kategorijų.

Pasauliniame reitinge Lietuvos karatistus lenkia tik japonai, todėl neabejojama, kad savaitgalį šeimininkų trofėjų galeriją papildys net keli medaliai.

„Mūsų tikslai – patys aukščiausi. Patirtis, istorija ir pasirengimas šioms pirmenybėms leidžia teigti, kad esame tarp favoritų. Iš mūsų šešių vyrų bent penki, sėkmingai susiklosčius aplinkybėms, realiai gali pasiekti finalą, o gal net jį laimėti. Merginų situacija, manau, tikrai nėra prastesnė. Esu įsitikinęs, kad pamatysime finalininkę arba čempionę iš Lietuvos“, – DELFI sakė rinktinės treneris Paulius Klapatauskas.

Pirmenybėse startuos trys jo auklėtiniai: V. Cėpla, V. Gudauskas ir E. Sečinskis. Nebus tik Ritos Pivoriūnaitės, bet tituluota kovotoja, šiais metais savo karjeroje padariusi pauzę, taip pat žada dar pamėginti patekti į kitų metų planetos čempionatą Japonijoje.

Varžybose Kaune taip pat nepasirodys tokie tarptautinėje arenoje pasižymėję sportininkai kaip Orestas Procas ar Andrius Miseckas.

Vyrus slegia psichologinis barjeras

Dar ambicingiau nei rinktinės treneris nusiteikęs Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) garbės prezidentas Romas Vitkauskas.

Didžiausia jo svajonė – išvysti lietuvį ant aukščiausio vyrų nugalėtojų pakylos laiptelio. Tačiau tam būtina pergalė prieš ryškiausią šio dešimtmečio Europos kiokušin karatė žvaigždę V. Dimitrovą.

33-ejų bulgaro sąskaitoje – jau vienuolika Europos ir trys pasaulio čempiono titulai varžantis sunkiasvorių kategorijoje bei dar du aukso medaliai, laimėti Senojo žemyno čempionatuose be svorio kategorijų.

Įminti V. Dimitrovo mįslės nepavykdavo nė į šešėlį palaipsniui pasitraukusiems tokiems meistrams kaip Donatas Imbras ar Lukas Kubilius, todėl R. Vitkauskas nuogąstauja, kad stojusius prieš bulgarą lietuvius slėgs jo nenugalimumo aureolė.

„Subrendo trečioji mūsų karatė kovotojų karta, ir dabar atėjo laikas įrodyti, kad ji yra stipriausia. Lietuviai jau tiek pasižymėję, kad privalo peržengti ir tą paskutinį Rubikoną, kuris vadinasi V. Dimitrovas. Jo amžius daug ką pasako, bet pagrindinis klausimas bus psichologija“, – svarstė R. Vitkauskas.

Kas galėtų sviesti pirštinę V. Dimitrovui? Dabartinėje Lietuvos rinktinėje nebėra dominuojančių žvaigždžių kaip D. Imbras ar Margarita Čiuplytė, bet P. Klapatauskas įžvelgia daug kozirių, kuriuos turi į pasitraukusių veteranų vietą stojusi nauja karta.

„Dabar mes turime žymiai didesnę sportininkų gvardiją, konkurenciją, žymiai daugiau klubų, patyrusių specialistų, medikų, gerai veikiančią federaciją. Anksčiau mes eksperimentuodavome, o dabar visi keliai praminti. Manau, šiuo metu kelias į apdovanojimų pakylos viršūnę lietuviams yra tiesesnis nei buvo prieš dvidešimt metų.

Tiesiog reikia laiko, kad išsikristalizuotų tikrieji čempionai. Čia jau lemia ne tik sistema, bet ir žmogaus vidinis talentas – tokie gabūs sportininkai kasmet negimsta. Dabar mes turime daug lygių aukščiausio meistriškumo sportininkų, bet kas iš jų taps išties didžiu, parodys laikas“, – samprotavo karatė specialistas.

Kitaip nei V. Dimitrovas, praėjusių metų Europos čempionas kovojant be svorio kategorijų iš Rumunijos Mariusas Ilasas į Lietuvą veikiausiai neatvyks. Vis dėlto rimtais varžovais P. Klapatauskas taip pat laiko Lenkijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Rumunijos atstovus.

Moterų varžybose nedalyvaus grėsmingoji vengrė Csenge Szepesi, tačiau lietuvėms prikaišioti pagalių į ratus bandys pajėgios Rumunijos ir Vengrijos komandos.

„Visi sportininkai – labai patyrę, žino, kaip reikia kovoti su konkrečiu priešininku, todėl viską lems nedideli niuansai“, – prognozavo P. Klapatauskas.

Beje, jis yra vienas iš keturių lietuvių, laimėjusių medalius žemyno pirmenybėse be svorio kategorijų. 1998 metais P. Klapatauskas iškovojo auksą, o pernai A. Klibavičius pasidabino sidabru, N. Vaznelytė ir I. Mikštaitė – bronza.

Čempionato kaina – neįspūdinga

Europos čempionatas šiemet turėjo vykti Vakarų Ukrainos didmiestyje Lvove, tačiau dėl nestabilios situacijos šalyje teisę rengti varžybas ukrainiečiai birželį perleido Lietuvai.

„Laiko pasiruošti dar buvo likę, bet nepakankamai“, – pastebėjo R. Vitkauskas, pasak kurio, pirmenybių organizavimo išlaidos nesiekia 100 tūkst. litų.

Kaune Europos čempionatas buvo surengtas ir 1996 metais, vėliau dėl patogesnės logistikos ir didesnės arenos stambūs tarptautiniai kiokušin karatė renginiai buvo priimami Vilniuje.

Šįkart sporto gerbėjai išvys geriausius kovotojus iš 28 valstybių: Andoros, Austrijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Belgijos, Bulgarijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Gruzijos, Ispanijos, Izraelio, Jungtinės Karalystės, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Moldovos, Nyderlandų, Norvegijos, Rumunijos, Slovakijos, Švedijos, Šveicarijos, Ukrainos, Vengrijos ir Vokietijos.

Kartu su suaugusiųjų varžybomis vyks ir jaunių (iki 16-os metų) bei jaunimo (iki 22-ejų metų) Senojo žemyno čempionatai.

Lapkričio 8-os rytą, nuo 9 iki 13 val., geriausius Europos sportininkus kumitė rungtyje aiškinsis 16-mečiai. Vėliau vyks jaunimo vaikinų čempionato atrankos kovos, kurių pusfinaliai ir finalai prasidės 17 val. Tuo pačiu metu Kauno sporto halėje prasidės ir suaugusiųjų moterų absoliučios svorio kategorijos varžybos.

Lapkričio 9-os rytą, nuo 9 val., vyks jaunučių ir jaunimo katos varžybos, o nuo 10.30 val. santykius aiškinsis jaunimo amžiaus grupės merginos. Kiokušin karatė šventės laikinojoje sostinėje desertas – vyrų absoliučios svorio kategorijos varžybos – prasidės 16 val.

Iš viso pirmenybėse dalyvaus 346 sportininkai.

Europos čempionatas, kuriame kovotojai grumiasi suskirstyti į svorio kategorijas, kitą pavasarį vyks Varšuvoje (Lenkija).

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)