Norą pakeisti KKSD statusą J. Olekas išreiškė praėjusį penktadienį Seime vykusiame sporto ir sveikatinimo forume.

„Mes (Krašto apsaugos ministerija – DELFI) dalį lėšų ir taip skiriame tam, kad žmonių sveikata būtų geresnė. Bet esame pasiruošę bendradarbiauti plačiau ir siūlome perimti šios srities kuravimą. Jau esame pasiruošę ir beveik visus dokumentus. Nenoriu sakyti konkrečių datų, bet mes esame už tai.

NATO valstybėse yra įvairių variantų: vienur sportas priskirtas krašto apsaugos, kitur – vidaus reikalų ministerijoms. Širdimi jaučiu, kad krašto apsauga labiau suinteresuota sveikesne visuomene“, – dėstė J. Olekas.

Išklausyti, kokie motyvai verčia ministrą taip manyti ir kokios permainos lauktų sportininkų įgyvendinus šį sumanymą, DELFI nepavyko – Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vadovas šią savaitę su oficialiu vizitu vieši Gruzijoje ir Azerbaidžane.

Neoficialiomis žiniomis, mintis pakeisti KKSD pavaldumą J. Olekui subrendo dar praėjusiais metais, bet nuo kalbų prie darbų tuomet nebuvo pereita.

Platesnės diskusijos Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos užkulisiuose nuo to karto nebeatsinaujino, todėl socialdemokrato iš stalčiaus vėl ištrauktas pasiūlymas buvo netikėtas ne tik KKSD generaliniam direktoriui Edžiui Urbanavičiui, bet ir kai kuriems partijos bičiuliams.

„Sužinojome apie šią idėją penktadienį iš pirmų lūpų, nors ji ir nėra nauja. Ministras teisingai pasakė, kad kitose valstybėse esama įvairių modelių. Šita tema jokių diskusijų su politikais dar nebuvo. Man asmeniškai tai nėra labai aktualus klausimas, didelio skirtumo nebūtų, nes mes (KKSD – DELFI) turime labai konkrečias funkcijas, ir jos bet kokiu atveju nesikeistų. Turbūt tai – politinis sprendimas“, – kalbėdamas su DELFI, svarstė E. Urbanavičius.

Nors vidaus reikalų ministro, pastaraisiais metais kuruojančio sporto sritį, portfelis priklauso partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovui Dailiui Alfonsui Barakauskui, tiesiogiai už sporto politikos formavimą atsakingas viceministras Elvinas Jankevičius, kuris yra socialdemokratas.

Pastarasis nesiėmė svarstyti, kokios naudos sportui atneštų partijos kolegos pasiūlymas.

„Ta mintis buvo išsakyta dar praėjusiais metais. O daugiau nieko nežinau, neturiu informacijos, kada apie tai bus diskutuojama ir tariamasi. Tik girdėjau, kad jis (J. Olekas – DELFI) taip nori padaryti, bet konkrečios informacijos neturiu. Ar reikėtų keisti KKSD pavaldumo sritį? Negaliu komentuoti, ko nežinau. Kai gausiu tikslesnius duomenis, tada analizuosime situaciją“, – DELFI kalbėjo E. Jankevičius.

Nežinioje buvo ir ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus patarėjas sporto klausimais Vytautas Janušaitis.

„Viskas kol kas, galima sakyti, gandų lygyje, ir jokių veiksmų tikrai nėra daroma. Negaliu pasakyti, ar apie tai buvo kalbėta su premjeru, bet manau, kad ministras tiesiog išsakė savo asmeninę nuomonę. Sunku pasakyti, ar tai duotų kažkokios naudos, ar kas nors labai keistųsi. Nemanau“, – samprotavo buvęs plaukikas.

Tuo metu E. Urbanavičius, paklaustas, ar šalies sportui perėjus į KAM globą tikėtųsi didesnio finansavimo iš trečdaliu – iki kone pusantro milijardo litų – augsiančio krašto apsaugos biudžeto, traukė pečiais.

„Nemanyčiau. Iš kitos pusės, sportas per tą sistemą visada kažkiek gaudavo ir dar dabar tebegauna, tik jau gerokai mažiau nei prieš krizę. Jei finansavimas grįžtų į ankstesnį lygį, būtų labai sveikintinas dalykas“, – sakė KKSD vadovas.

Krašto apsaugos savanorių pajėgose tarnauja tokie garsūs Lietuvos sportininkai kaip penkiakovininkai Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Justinas Kinderis, imtynininkas Aleksandras Kazakevičius, bėgikė Rasa Drazdauskaitė, dziudo imtynininkas Marius Paškevičius. Lietuvos kariuomenė turi ir savo sporto klubą, kuriam vadovauja praeityje žymus imtynininkas, pulkininkas leitenantas Valentinas Mizgaitis, einantis ir Lietuvos imtynių federacijos prezidento pareigas.

Primename, kad formaliai KKSD yra įstaiga prie Vyriausybės. Bet ministrų kabinete už sporto sritį atsakingas ir jos politiką formuoja Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovas, o jo pavaduotojas E. Jankevičius yra Nacionalinės kūno kultūros ir sporto tarybos pirmininkas.

Pakeisti KKSD statusą 2009 metais planavo praėjusios kadencijos Vyriausybė, svarsčiusi galimybes perkelti departamentą prie bent trijų ministerijų: VRM, KAM bei Švietimo ir mokslo. Vis dėlto nutarta susilaikyti nuo radikalesnių permainų.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)