Padelio tenisas – sparčiausiai populiarėjanti sporto šaka ispaniškai kalbančiose šalyse. Tai nesudėtingas, nebrangus, nereikalaujantis daug fizinių ir specialių sportinių gebėjimų žaidimas. Šis žaidimas gimė 1972 metais Meksikoje.

Padelio tenisas yra teniso ir skvošo derinys, žaidžiamas poromis su iš stiklo pluošto pagaminta bestyge rakete ir kamuoliuku, panašiu į teniso. Padelio aikštelė, kurios išmatavimai – 20 m x 10 m, yra aptverta tvora, kurios galinės sienos dalys yra sudarytos iš grūdinto stiklo arba betono, o šoninės – iš vielos tinklo.

D. Patti savaitgalį aplankė ir „Litexpo“ parodų rūmuose vykusį Vilniaus sporto festivalį, kur buvo pristatomas padelio tenisas ir visi norintys galėjo jį išmėginti.

„Lietuvoje praleidau nedaug laiko, bet mano įspūdžiai, iš to ką mačiau, labai pozityvūs. Mačiau motyvuotus žmones, profesionalus, entuziazmą ir energiją. Visi žmonės parodoje buvo susidomėję, norėjo išbandyti šį žaidimą“, – įspūdžiais dalinosi federacijos prezidentas.

Pasak svečio, pagrindinis Tarptautinės federacijos uždavinys – suteikti galimybę padelį žaisti visiems. Būtent tai ir yra didžiausias šio žaidimo išskirtinumas. Padelio tenisą gali žaisti tiek jauni, tiek veteranai, jis nėra rizikingas ir reikalaujantis neįtikėtinų fizinių gabumų. Žmonės jis patrauklus ir dėl to, kad nėra brangus. Kita priežastis, turinti sudominti užsiimti padelio tenisu – galimybė greitai tapti elitiniu žaidėju, juokiasi prezidentas.

„Pakliūti tarp dešimties geriausių Lietuvos žaidėjų ar būti pirmame pasaulio 500-tuke šiuo metu nėra sudėtinga. Tereikia treniruotis ir dirbti“, – juokauja D. Patti.

Tarptautinę padelio teniso federaciją šiuo metu sudaro 23 šalių federacijos. Prie jų greitai turėtų prisijungti ir Lietuva. Visi dokumentai yra paruošti ir bus svarstomi lapkričio 20 - 26 d. vyksiančio pasaulio čempionato metu. Lietuvos padelio teniso federacijos prezidentas yra garsusis penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis.

„Tikimės, kad Lietuva bus greitai priimta į federacijos šeimą, o nuo kitų metų jūsų žaidėjai galės pradėti žaisti tarptautiniuose turnyruose. Dar po kelių metų – ir pasaulio, Europos čempionatuose“, – optimistiškai į mūsų kandidatūrą žiūri D. Patti.

Nors daugelis mano, kad padelio tenisas ir įprastas tenisas yra dvi viena kitai prieštaraujančios sporto šakos, tačiau taip toli gražu nėra, sako D. Patti.

„Tai labai lygiagretus sportas tenisui, tiek žaidimo, tiek mokymosi prasme. Vienas kitam jie neprieštarauja, perėjus iš vieno sporto į kitą nereikia keisti įgūdžių.“

Padelio tenisą žaidžia ir tenisininkas Novakas Djokovičius, futbolininkai Lionelis Messi, Andresas Iniesta, visas Madrido „Atletico“ ir „Real“ klubų žvaigždynas rengia šio žaidimo turnyrus.

Lietuvoje geriausiai žinomas šio sporto atstovas – Šarūnas Marčiulionis. Prie jo prisijungė ir kiti garsūs Lietuvos krepšininkai Valdemaras Chomičius, Arvydas Sabonis ir Arvydas Macijauskas.

Lietuvoje šiuo metu yra 7 padelio teniso aikštelės – po dvi Kaune, Vilniuje, Dubingiuose, viena - Nidoje. Greitu metu dar dvi aikštės bus atidarytos Molėtuose, taip pat yra viena mobili aikštė. Kad žmonės galėtų žaisti padelio tenisą ir žiemą, LPF šiam laikotarpiui tikisi aikšteles įrengti ir „Litexpo“ parodų rūmuose. Šiuo metu Lietuvoje yra šeši padelio teniso instruktoriai.

Tarptautinės federacijos prezidentas D. Patti į Lietuvą turėtų sugrįžti kitų metų liepą. Tada vyks jubiliejinės „Dubingiai open“ varžybos.

„Tikiuosi, kad kai vėl grįšiu į Lietuvą, pamatysiu daugiau aikščių, žaidėjų, trenerių“, – sako D. Patti.