Prie pernai dalyvavusių 9 ekipų: Klaipėdos „Dragūno“, Vilniaus VHC „Šviesa“, Alytaus „Almeidos-Stronglaso“, Kauno „Granito-Gajos-Kario“, Varėnos „Ūlos“, HC „Vilnius“, Kauno LSU, Šiaulių „SM Dubysos-Gubernijos“ ir HC „Utena“ prisijungs viena naujokė - Pasvalio RSK „Rankininko/SM“ komanda.

Į „Dragūno“ sostą - daug pretendentų

Penkis pastaruosius metus Lietuvos čempionais tapo „Dragūno“ rankininkai, tačiau klaipėdiečiai šiemet yra nukraujavę ir į jų sostą kėsinasi ne viena pasistiprinusi ekipa.

Lietuvos čempionas prarado savo atakų organizatorių ir rezultatyviausią žaidėją Beną Petreikį, traumas gydosi ir kol kas padėti negalės vartininkai Aistis Pažemeckas, Lukas Simanavičius ir vienas iš lyderių Jonas Truchanovičius. Čempionų ekipą paliko ir du senbuviai - Gražvydas Juška ir Darius Jasinskas.

Lietuvos vicečempionė Vilniaus VHC „Šviesa“ šiemet versis be savo lyderio Vaido Trainavičiaus. Jis išvyko rungtyniauti į Olandiją. Vilniečių komandos gynybos ramstis Domantas Čuplinskas persikėlė į kitą Lietuvos sostinės ekipą - HC „Vilnių“. „Šviesos“ komandą papildė ir nuo šiol vyr. trenerio pareigas eina Gintaras Paškevičius, komanda pasistiprino keliais jaunas žaidėjais ir patyrusiu 1974 metais gimusiu dešiniu pusiau kraštu Petru Raumėnu (ūgis - 196 cm). Jis pastaruosius metus legionieriaus duonos ragavo Italijoje.

Varėnos „Ūla“ taip pat papildė savo gretas: iš Estijos į gimtąją Varėną sugrįžo Gražvydas Sereičikas, į komandą įsiliejo penki jauni ir perspektyvūs Varėnos sporto mokyklos auklėtiniai - Laurynas Petrušis, Deivas Eidukonis, Dominykas Balionis, Gytis Valentukevičius ir Kęstas Leikauskas. „Ūlos“ komandos vyr. trenerio vairą iš Rolando Markino perėmė vienas geriausių visų laikų „Ūlos“ rankininkų Tautvydas Mikalauskas.

Varėniškiai savo pajėgumą jau įrodė praėjusį savaitgalį, kai namuose rezultatu 28:26 (11:10) palaužė „Dragūną“ ir iškovojo Lietuvos rankinio supertaurę.

Praėjusio sezono Lietuvos rankinio lygos (LRL) bronzos medalių laimėtojai Alytaus „Almeidos-Stronglaso“ rankininkai taip pat vieni iš pretendentų kėsintis į čempionų laurus.

„2013 metais tapome lygos vicečempionais, 2014 metais iškovojome bronzos medalius. 2015 metais vėl norėtųsi pasipuošti kurios nors spalvos medaliais. Žinoma, kad auksiniai medaliai būtų geriausiai, tačiau konkurentų daug, lygos komandos pasistiprino, lengva nebus iškovoti net ir bronzos medalius. Galiu pažadėti tik tai, kad darysime viską, jog nenuleistume kartelės“, - teigė „Almeidos-Stronglaso“ treneris Eugenijus Gimbutas.

Jis pasidžiaugė, kad pavyko išsaugoti praėjusio sezono komandos sudėtį ir dar pasipildyti ekipą keliais jaunais ir perspektyviais žaidėjais. „Almeidos-Stronglaso“ komandą papildė Alytaus sporto ir rekreacijos centro auklėtiniai: Saulius Skliutas (gimė 1996 metais, vartininkas), Ernestas Jančiukas (1997, vartininkas), Naglis Fišeris (1997, linijos žaidėjas), Tomas Zabita (1996 dešinysis pusiau kraštas).

Komandai vis dar negalės padėti pagrindinis vartininkas Rytis Cipkus. Jis per praėjusio sezono pusfinalio dvikovą su Vilniaus VHC „Šviesa“ patyrė kryžminių kelio raiščių plyšį ir dar kelis mėnesius atliks reabilitaciją.

Daug ambicijų šį sezoną turi Kauno „Granito-Gajos-Kario“ ekipa. Iš Kauno „LSU-Lūšies“ išėjo ir į granitiečių gretas įsiliejo Egidijus Morkūnas (dešinysis pusiau kraštas), taip pat komandą papildė jauni žaidėjai: Manvydas Lazauskas (kairysis pusiau kraštas, atvyko iš Pasvalio), Deivydas Virbauskas (universalus žaidėjas, persikėlė iš Šiaulių), Lukas Gurskis (203 cm ūgio vartininkas, iš Pasvalio) ir Mantas Reinys (dešiniojo krašto žaidėjas iš Utenos).

Tačiau kauniečių gretose yra ir blogų žinių - sezonas bus pradėtas be kairio pusiau krašto Pauliaus Šarkausko. Jam buvo atlikta klubo sąnario operacija. Tikimasi, kad jis komanda galės padėti jau lapkričio mėnesį.

„Mes visada esame rimtai nusiteikę pakovoti dėl medalių, o kaip bus - pamatysime", - sakė „Granito-Gajos-Kario“ klubo valdybos pirmininkas Algis Mikučionis.

Granitiečių ekipą ir toliau treniruos olimpinis rankinio čempionas Valdemaras Novickis. Komandai pavyko išsaugoti ir ekipos lyderį Vaidą Drevinską.

Kauno LSU versis studentais

Šiemet Kauno LSU ekipa versis daugiausiai studentais. Iš patyrusių ekipos senbuvių liko tik vartininkas Donatas Pocius ir centro pozicijoje rungtyniaujantis Saulius Katkevičius.

„Mūsų ekipa - studentų. Rungtyniaus daugiausiai 1994-1995 metais gimę rankininkai. Ryžto, ambicijų ir energijos turime daug, tačiau trūksta patirties. visgi, vaikinai nori jos semtis ir sieksime kovoti, pagąsdinti kiekvieną savo varžovą“, - kalbėjo Kauno LSU treneris Antanas Katkevičius.

HC „Vilnius“ išsaugojo ekipos branduolį ir į savo gretas pasikvietė Mindaugą Agurkį, Karolį Antonovičių, Martyną Buinevičių ir Luką Markaitį.

Komandą treniruos Marius Baranauskas, Andžejus Lysionokas ir Gintas Galkauskas.

„Sezoną pradėsime nukraujavę, kol kas dėl traumų mums negalės padėti Domantas Čuplinskas, Martynas Žala, Evaldas Veida ir Paulius Linkevičius. Jie komandai galės padėti turbūt tik nuo lapkričio mėnesio“, - sakė HC „Vilnius“ komandos vadovas Kęstutis Lapinskas.

HC „Utena“ ir Šiaulių „SM Dubysos-Gubernijos“ ekipos pasikeitė mažiau.

Šiauliečių ekipą paliko Deivydas Virbauskas, tačiau papildė keli jauni žaidėjai: Benas Butkus, Gytis Krikštanavičius ir vartininkas Ričardas Alūza.

„Sezoną pradėsime be traumas besigydančių Aivaro Budrio ir žaidžiančiojo trenerio Artūro Strupo. mūsų tikslas reguliariajame čempionate užimti penktą-šeštą vietas ir garbingai kautis atkrintamose varžybose“, - kalbėjo Šiaulių ekipos vyr. treneris Arūnas Balčiūnas.

„Utenos“ komandos tikslas - pakilti iš paskutinės vietos.

„Į kitas ekipas rungtyniauti išvyko du mūsų žaidėjai: Mantas Reinys ir Mindaugas Agurkis, dėl traumų ir kitų priežasčių sportuoti nustojo Tautvydas Banys ir Ernestas Kalitončik. Komandą papildė būrys naujokų: Šarūnas Bikus, Nerijus Vainius, Mantas Kulionis, Viktoras Želudkovas, Giedrius kvyklys ir Arūnas Urbonas. Stengsimės kuo geriau sužaisti kiekvienas rungtynes. norime pakilti iš paskutiniosios čempionato vietos“, - sakė HC „Utena“ treneris Gediminas Paukštė.

Čempionato sistema

Rankinio lygos"reguliariame čempionate iš viso bus sužaista 90 rungtynių, o kartu su atkrintamoms ir finalo rungtynėmis - nuo 107 iki 116 rungtynių. Čempionato rungtynės vyks šeštadieniais. Jeigu turo metu dėl iš anksto žinomų priežasčių komanda žaidžia dvejas rungtynes per vieną savaitę, tuomet vienerios rungtynės vyks trečiadienio vakarą.

Pirmame čempionato etape kiekviena komanda sužais po 2 rungtynes - po vienerias rungtynes namuose bei išvykoje. Į antrą etapą pateks aštuonios geriausios ekipos ir jos varžysis tokiu principu: 1 ir 8 (ketvirtfinalis 1), 2-7 (ketvirtfinalis 2), 3-6 (ketvirtfinalis 3), 4-5 (ketvirtfinalis 4) komandos.

Pusfinalyje susitiks ketvirtfinalio 1 ir ketvirtfinalio 4 nugalėtojai bei ketvirtfinalio 2 ir ketvirtfinalio 3 nugalėtojai. Dėl trečios vietos žaidžia pusfinalyje pralaimėjusios, finale - pusfinalyje laimėjusios komandos. Finale bus kovojama iki trijų pergalių, kitos atkrintamos rungtynės bus žaidžiamos iki dviejų pergalių. Aikštės pranašumą turi aukštesnę vietą pirmame čempionato etape užėmusi komanda.

„Šiemet čempionatas bus intriguojantis ir įdomus. Manau, kad šiemet kovos bus atkaklesnės, nei pernai“, - teigė lygos direktorius Tadas Jansonas.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!