Maratonas prasidėjo „Nestle 10 km“ bėgimu, o netrukus į trasą išbėgo pagrindiniai šventės dalyviai – 42 km 195 m maratoną ir pusmaratonį įveikti išdrysę sportininkai.

Maratone netrūko staigmenų – pergalę ir naują trasos rekordą žadėjęs Etiopijos bėgikas Teklu Geto nepateko tarp prizininkų, o nugalėtoju tapo lietuvis Remigijus Kančys, antrą kartą bėgęs maratone ir savo asmeninį rekordą pagerinęs net septyniomis minutėmis.

Maratono rekordą pasiekė Vaida Žūsinaitė, debiutavusi maratone. Ji 42 km 195 m nuotolį nubėgo per 2 val. 43 min. ir 13 sek. Ankstesnis maratono rekordas tarp moterų priklausė Dianai Lobačevskeei (2 val. 45 min. 31 sek.).

Dalyviai taip pat varžėsi „Rimi šeimos bėgime“ (4,2 km), „TEO Moksleivių bėgime“, „Coffee Inn Studentų bėgime“, UNICEF bėgime (500 m distancija visiems vaikams, nepriklausomai nuo jų amžiaus) ir vežimėlių bėgime – 500 m bėgimas, skirtas patiems mažiausiems ir jų tėveliams.

Maratone dalyvavo ir DELFI komanda, o Paulius Balčiukynas pirmą kartą įveikė maratono distanciją. Trasoje buvo galima išvysti ir daugiau garsių sportininkų – Justiną Kinderį, Andrejų Zadneprovskį ir kitus. 10 km įveikė ir Kūno kultūros ir sporto departamento vadovas Edis Urbanavičius.

Prieš pat startą Rafailas Karpis atliko Lietuvos himną, o sveikinamąjį žodį tarė ir startą davė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Maratono dalyviai bėgo T. Vrublevskio gatve, per Karaliaus Mindaugo tiltą, Žvejų, Upės, Vytauto, A. Mickevičiaus gatvėmis, paupio pėsčiųjų taku iki Vytauto gatvės, J. I. Kraševskio, Kęstučio, Birutės gatvėmis, Vingio parku, Geležinio Vilko gatvės taku, A. Goštauto gatve, Gedimino prospektu, Vilniaus, Benediktinių, Šv. Ignoto, Dominikonų, Vokiečių, Didžiąja, Subačiaus, Maironio, Aukštaičių, Paupio, Užupio, Maironio, Barboros Radvilaitės ir Šventaragio gatvėmis.

Maratone triumfavo lietuvis

42 km 195 m maratoną kiek netikėtai laimėjo lietuvis Remigijus Kančys, atbėgęs per 2 val. 23 min. ir 41 sek. Prieš varžybas garsiai apie norą laimėti ir pagerinti maratono rekordą kalbėjęs Etiopijos bėgikas Teklu Geto nepateko net tarp prizininkų.

Po finišo lietuvis sakė, kad T. Geto jis aplenkė iki finišo likus apie 7 km.

„Tik vieną kartą Subačiaus nuokalnėje atsisukau pažiūrėti, ar nesiveja. Bet buvau jau atitrūkęs. Nepaisant to, spaudžiau iš visų jėgų, kentėjau, norėjau geresnio rezultato“, – apie lenkimą kalbėjo jis.

Antras maratone liko lenkas Arturas Kernas (2:25:56), trečias – Ignas Brasevičius (2:30:51).

„Laimėti nesitikėjau, bet tikėjausi patekti į trejetuką. Pergalė – staigmena man pačiam. Tai asmeninis mano rekordas, jį pagerinau septyniomis minutėmis. Trasa nebuvo lengva, su savais kaprizais. Sunku dar kalbėti, tai viena iš didžiųjų mano pergalių“, – po finišo DELFI sakė R. Kančys, kurį palaikė ir didelė kompanija.

Geriausias „Danske Bank Vilniaus maratono“ rezultatas priklauso Kenijos bėgikui Richardui Rotichui, kuris 2007 metais distanciją įveikė per 2 val. 21 min. 15 sek.

Tarp moterų nepralenkiama buvo V. Žūsinaitė (2:43:13). Antra parbėgo baltarusė Natalya Hryhoryeva (2:59:33), trečia – Austėja Miežytė (3:07:41).

„Savo maksimalų planą įvykdžiau. Tikėjau, kad galiu pagerinti rekordą, bet nenorėjau per daug prisikalbėti. Iš vėžių trasoje labiausiai išmušė plytelės, buvo du kalniukai, o ir nuokalnės buvo nelengvos. Maratonui ruošiausi apie du mėnesius“, – pasakojo rekordininkė, įprastai dalyvaujanti 3000 m kliūtinio bėgimo rungtyje.

Stipriausi pusmaratonyje – taip pat profesionalai

21 km 98 m pusmaratonyje startavo apie 2000 dalyvių. Vyrų tarpe greičiausias buvo Darius Sadeckas, trasą įveikęs per 1 val. 9 min. ir 13 sek. Antras liko Vilius Aleliūnas (1:12:14), trečias – Serhii Popovas iš Ukrainos (1:12:45).

Tarp moterų greičiausiai atbėgo Rasa Drazdauskaitė, užtrukusi 1 val. 17 min. ir 29 sek., antra Milda Vilčinskaitė (1:20:57), trečia – Monika Gotčaitytė (1:31:16).

„Puiki šventė, labai daug žmonių, geras oras, puikus palaikymas. Žiauriai smagu, kad plojimais bėgikus pasitinka ne tik starto-finišo zonoje, bet ir visoje trasoje. Žmonės mane atpažįsta, palaiko šaukdami mano vardą. Palaikymas labai užveda. Kaip minėjau prieš varžybas, tikslų pagerinti asmeninį rezultatą nekėliau, svarbiausia buvo nugalėti,“- sakė R. Drazdauskaitė.

Moterų bėgimą laimėjo pasaulio čempionė

„Nestle 10 km“ bėgime tarp vyrų greičiausias buvo Petras Gliebus, trasą įveikęs per 32 min. ir 22 sek. Antras finišavo Paulius Bieliūnas (33:58), trečias Karolis Urbelionis (33:58).

„Bėgau peršalęs, vakar turėjau temperatūros, bet kai lami, savijauta negali būti bloga. Tempas buvo geras, Paulius Bieliūnas tikrai gerai vedė. Bėgau už jo kokius 7,5 kilometro, pagreitėjau bėgdamas į Subačiaus kalną, nuokalnėje dar labiau pagreitėjau ir atsiplėšiau. Manau, labiau norėjau laimėti, turėjau daugiau valios nei varžovai ir finišavau pirmas,“ – po finišo sakė įvairių distancijų dešimt kartų Lietuvos čempionas P. Gliebus.

Tarp moterų nepralenkiama buvo olimpinė čempionė, neseniai su Justinu Kinderiu šiuolaikinės penkiakovės pasaulio čempionate mišrių estafečių varžybose triumfavusi Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė. Ji trasą įveikė per 37 min. ir 55 sek. Antra liko Lina Batulevičiūtė (39:12), trečia Loreta Kancytė (39:17).

Po apdovanojimų ceremonijos Laura pripažino, kad dalyvauti Vilniaus maratone likus dviems dienoms iki jo pasiūlė sportininkės vyras Andrejus Zadneprovkis.

„Dvi dienas iki varžybų vyras nusprendė, kad reikia prasibėgti. Spontaniškai viskas iššėjo. Norėjau bėgti ilgesnę, pusės maratono distanciją, bet po pasaulio čempionato dar labai skauda raumenis. Tad pasirinkau 10 km ir visai neblogai pavyko prabėgti. Rezultatas mano nėra labai aukštas, esu bėgusi ir greičiau.Tiesiog prabėgau savo malonumui. Man padėjo ir Justinas Kinderis, nes dviese bėgome ir savęs nežudydama atbėgau. Jei būčiau gerai pasiruošusi, manau ir savo rekordą pagerinčiau. Būtų buvęs labai geras rezultatas, jei būčiau tilpusi į 36 min. Buvo įkalnių, bet šiaip trasa gera, įdomi, bėgi per senamiestį. Publika gera“, – DELFI pasakojo olimpinė čempionė.

Mini maratonas – gausiausias dalyvių skaičiumi

Didžiausias būrys bėgikų „Danske Bank Vilniaus maratono“ šventėje stojo prie „Rimi“ šeimos bėgimo 4,2 kilometro starto linijos. Iš daugiau nei 5000 bėgimo entuziastų greičiausias buvo Paulius Bieliūnas. Jis distanciją įveikė per 13 minučių ir 17 sekundžių. Antrą vietą vyrų bėgime užėmė Simas Bertašius (13:34), trečias atbėgo Dalius Pavliukovičius (13:35).

Moterų bėgime antrus metus iš eilės triumfavo Rasa Batulevičiūtė (14:58). Loreta Kančytė nuo nugalėtojos atsiliko beveik minute (15:46). Trečią vietą iškovojo Simona Janavičiūtė (16:57).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)