Šiemet pirmą kartą varžybų istorijoje plauks ir lietuvis, olandų „Brunel“ komandos buriuotojas Rokas Milevičius, kuris kartu su belgu Louisu Balceanu laimėjo atranką į dvi vietas įguloje. Pagal „Volvo Ocean Race“ taisykles, įguloje privalo būti bent 2 buriuotojai iki 30 metų amžiaus. Iš viso į laisvas vietas komandoje pretendavo per 300 buriuotojų iš viso pasaulio, tačiau po kelių atrankos etapų tik penkiems buvo suteiktas šansas vykti į treniruočių stovyklą. Po praktikos užsiėmimų komandos treneriams tapo akivaizdu, kad į komandą geriausiai tinka R. Milevičius ir L. Balceanas.

Dėl įtempto pasiruošimo lenktynėms R. Milevičius pastaruoju metu į Lietuvą užsuka retai. Šeštadienį jis dalyvavo Europos „Laser“ jachtų klasės taurės varžybų etapo Kaune uždaryme. Jo metu buriavimo bendruomenė R. Milevičiui palinkėjo gero vėjo bene svarbiausiame gyvenimo plaukime.

R. Milevičius mielai sutiko pabendrauti su DELFI ir papasakoti apie artėjantį „Volvo Ocean Race“ plaukimą, kuris buriavimo sporte prilygsta Vimbldono teniso čempionatui, „Tour de France“ dviračių lenktynėms ar Dakaro raliui.

- Kaip vyksta pasiruošimas plaukimui?

- Pasiruošimas jau galima sakyti pasibaigė, mūsų laivas jau paruoštas, stovi Alikantėje starto vietoje. Šiuo metu laive dirba patys organizatoriai. Įgula išsiskirstė savaitei, buriuotojai turi laiko sugrįžti į savo namus ir šiek tiek atsipūsti. Tada vėl susirinksime, o likusį laiką iki starto skirsime treniruotėms. Treniruočių metu bus galima pasivaržyti su kitais dalyviais. Be to, laukia dar ir praktinis plaukimas, organizatoriai paruoš įvairių užduočių pagal situacijas, kurių nutinka lenktynių aplink pasaulį metu.

- Koks varžybų maršrutas, kuriose šalyse yra sustojimo punktai?

- Pirmas etapas truks apie 3 - 4 savaites, pirmas sustojimas bus Keiptaunte, bet mes plauksim ne tiesiai žemyn į Pietų Afriką, o keliausime lanku palei Brazilijos pakrantes. Keiptaune bus porą įskaitinių plaukimų vietoje, skirtų labiau žiūrovams. Čia truputį kitoks formatas. Ten busime 10 dienų ir išplauksime į Abu Dabį. Paskui sustojimai bus Kinijoje, Naujojoje Zelandijoje, Brazilijoje, JAV ir atgal į Europą, kur finišuosime Gioteborge.

„Volvo Ocean Race“ šiais metais plauks 7 komandos, o tai yra pakankamai daug. Atplaukę į sustojimo vietas, komandos gauna įskaitinius taškus pagal tai, kurioje vietoje finišuoja.

- Ar šių metų plaukimas bus kažkuo ypatingas?

- Šiais metais esminis pasikeitimas yra tas, kad visų komandų laivai yra identiški. Viskas yra griežtai reglamentuota. Jeigu kažką laive pakeiti, privalai apie tai pranešti. Viskas fiksuojama duomenų bazėje, kad kitos komandos matytų. Tada balsuojama, ar galima daryti tokius koregavimus ar ne.

- Kaip jums sekasi „Brunel“ komandoje? Turbūt gaunate neįkainuojamos patirties?

- Esu dalyvavęs olimpinėse žaidynėse ir nemažai laiko plaukiau su „Ambersail“ įgula. Man atrodė, kad turiu sukaupęs nemažą patirtį. Tačiau po praleisto laiko su buriavimo veteranais „Brunel“ komandoje, aš juos vadinu legendomis, supratau, kad palyginus su jų žiniomis, mano patirtis yra nulinė. Ten yra buriavimo elitas ir aš visą laiką mokausi. Per pastaruosius pusę metų mano žinių ir patirties kreivė kyla aukštyn labai stipriai. Šiuo metu jaučiuosi daug geresnis buriuotojas.

- Ar galima būtų pavadinti dalyvavimą „Volvo Ocean Race“ lenktynėse jūsų gyvenimo pasiekimu?

- Visa ši kelionė kažkada buvo tik svajonėse, tuo metu nemačiau jokių galimybių, kad galėčiau plaukti tokiose prestižinėse varžybose. Tai atrodė nepasiekiamas dalykas. Dabar jau atsiranda ir kitų svajonių: Amerikos taurė, kur taip pat plaukia visas buriavimo elitas. Daugiau apie planus ar tikslus galvosiu grįžęs iš „Volvo Ocean Race“ kelionės. Bet jau dabar žinau, kad šis projektas duos man labai daug, tiek buriavimo prasme, tiek kaip žmogui.

- Esate pirmas lietuvis buriuotojas, dalyvausiantis tokiame prestižiniame plaukime. Kaip manote, kodėl iki jūsų niekam to nepavyko? O ar pavyks kam nors ateityje?

- Lietuvoje buriavimo sportas dar nėra labai populiarus. Mūsų rezultatai tarptautinėse vandenyse tikrai neblogi: tiek Gintarė Volungevičiūtė, tiek mano sesė Aušra Milevičiūtė, Juozas Bernotas yra puikūs buriuotojai. Tačiau tai yra olimpinis sportas, o visos olimpinės sporto šakos gauna finansavimą. Aš irgi nuo to pradėjau. Lietuva yra per maža valstybė, kad galėtų vystyti profesionalųjį buriavimą - tai labai brangiai kainuoja. Aš esu laimingas, kad esu pirmas lietuvis, kuris plauks tokio rango varžybose. Tuo pačiu labai smagu, kad galiu prisidėti prie to, kad Lietuvos vardas tampa vis labiau žinomas buriavimo pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)